Ples – najbolj zabavna rekreacija

Ples – najbolj zabavna rekreacija (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
7. 10. 2014 Vir: Lisa

Balet, salsa, hiphop, kizomba, semba ... Pojdimo pogledat, kako boste vihteli boke za lepšo postavo in zdravo telo.

Ples postaja ena od najbolj priljubljenih rekreacij. Ples je vendar zabaven – dobra glasba, prijetna družba in miganje v ritmu. Razmišljate, da bi se vpisali v plesni tečaj? Za vas smo pripravili kratek pregled, kam se lahko vpišete v tečaj in katera zvrst plesa vam bo najbolj ustreza.

Hiphop

Hiphop je odličen ples za dvig samozavesti na plesišču, a je tudi odlična rekreacija, saj dela celotno telo.

V slovenskih plesnih šolah imajo kar nekaj tečajev za odrasle, najdete pa jih pod imenom hiphop mame. Hiphopa se lahko naučite v plesni šoli Bolero (kjer so vzgojili vodilno slovensko hiphoperko Niko Kljun), v Pro danec studiu, ki ga vodi Miha Krušuč, pa seveda v Kazini in novomeškem Plesnem studiu.

Pri hiphopu je veliko skakanja, menjav tempa, ritma, dolgih korakov, gibov z rokami in nogami, tako da je zares odličen trening za celotno telo in izgubo kakšnega kilograma.

Nova eksotika

Kizomba je čutna afriška glasba in ples v paru, ki izvira iz Angole. Za ples je značilna bližina med plesalcema v zgornjem delu telesa, zato ga pogosto opisujejo kot afriški tango. Bistvo kizombe je v povezanosti med plesalcema ter interpretaciji glasbe skozi usklajeno gibanje v paru, mnogo manj v različnih trikih in figurah.

Semba je 'mati' kizombe in je mnogo več kot le njena hitrejša verzija. Skozi najpogostejše kombinacije najprej spoznate razlike v glasbi in plesu (drža, gibanje telesa, dinamika idr.), pozneje se vse to pospeši, nato pa se lahko pozabavate tudi s kakšnim šov trikom.

Več o teh dveh plesih si preberite na kizomba.si, zaplešete pa lahko v Bubi v Ljubljani.

Orientalski plesi

Orientalski ples je namenjen vsem ženskam in dekletom, ki želijo z eksotičnimi orientalskimi ritmi prebuditi svojo ženstveno energijo in spoznati kulturo arabskega sveta. Orientalski ples je mešanica različnih plesnih tradicij, kjer se pojavljajo elementi indijskega, perzijskega ter turškega plesa, egipčanske tradicije in tradicije evropskih plesnih elementov.

Pri vadbi se boste sprva naučile osnov orientalskega plesa: gibov s trebuhom, boki, medenico, gibov s trupom, rameni oziroma rokami ter gibov z glavo. To je zares čudovita vadba za ženske.

Orientalske plese vas bodo naučili v mariborski plesni šoli Zapleši.si, v Plesnem mestu v Ljubljani, v Fit fajn centru v Lenartu v Slovenskih Goricah, v ljubljanski Urški, Boleru ...

Družabni plesi

Seveda so večna klasika družabni plesi, kamor se največkrat prijavijo pari, najdejo pa se tudi kakšni posamezniki, ki pridejo sami in si pozneje najdejo plesalca ali plesalko.

Tečaji družabnih plesov so namenjeni odraslim nekje od 20. leta starosti. V teh tečajih pa se seveda pleše vse od klasičnih plesov do latinskoameriških. Zadnja leta so zelo priljubljeni tudi plesi, kot so sving, salsa, tango ...

Družabne plese vam ponujajo v Boleru, Plesnem mestu in Kazini.