Ples za zabavo in lepo postavo

5. 10. 2009

Ples je lahko prijetna rekreacija, saj se ob priljubljeni glasbi prepustite uživanju, ob tem pa storite veliko dobrega za svoje telo in splošno dobro počutje.

Ključno pri vsem je, da je ples v nasprotju z nekaterimi drugimi oblikami vadbe predvsem zabaven, glasba sprošča, telo pa s ponavljajočimi se gibi troši energijo. Tako kot druge oblike redne vadbe tudi ples ugodno učinkuje na srčno-žilni sistem, pomaga pri boljšem dihanju, izboljšata se tudi gibčnost telesa in splošna vzdržljivost. Če pri tem naredite še red v svoji prehrani, lahko s plesom tudi uspešno izgubite kilograme.

Z redno vadbo do ugodnih učinkov

Pri plesu je pomembno tudi to, da gibi načeloma niso prisiljeni, pri vadbi pa je vključenih veliko mišic, še posebno mišice nog in rok. Presenečeni lahko ugotovite, kako ples blagodejno deluje na trebušne mišice in mišice zadnjice. Dobro deluje tudi na hrbtenico, posebno z izboljšanjem gibčnosti. In ne, žal se ne zgodi vse le »v petih minutah na dan«, kot radi obljubljajo v raznih oglasih.

Ni nujno, da bi bili profesionalni plesalci, da bi lahko uživali koristi plesa oziroma plesnega treninga. Že malo resnejši ples, ki ne bo trajal le minuto ali dve, ampak na primer 45–60 minut na vadbo, bo imel na telo ugodne učinke. Seveda predpostavimo, da se ne izpostavljate zahtevnemu breakdanceu ali rokenrolu ipd.

Izbira plesa

Ura salse ali valčka, rumbe ali sambe, mogoče mamba, za zahtevnejše pa poskočna polka in še in še plesov pa so že prava rekreacija, pri kateri lahko v eni uri pokurite približno 500 kalorij. To se seveda spreminja – predvsem glede na ritem, zahtevnost gibov in vaše energije, ki jo vključite v sam ples.

Vadba zahteva uživanje tekočin

Tudi pri plesu, posebno če plešete približno uro ali ves večer, je treba paziti na uživanje tekočin, še najbolje vode, v kozarec vode lahko za boljšo osvežitev dodate rezino limone. Telo namreč tudi pri plesu, tako kot pri drugi vadbi, porabi energijo, kuri kalorije in potrebuje tekočino za normalno delovanje. Če čutite utrujenost, upehanost ali težko dihate, raje prenehajte, dokler si telo ne odpočije. Naj vas sicer prijetna vadba ob glasbi ne zavede, saj je tudi ples eden od načinov rekreacije.

Kje plesati

Plešete lahko skoraj povsod. Če niste prav spretni, se lahko za začetek vpišete v kak začetni plesni tečaj, svoje znanje in veselje do plesa pa nadgradite v nadaljevalnih tečajih.

Če že obvladate osnove, se pogumno podajte na kak večer salse, rumbe, sambe oziroma drugih plesov, kjer se boste pošteno razgibali. Na takih večerih se namreč zberejo ljubitelji izbranega plesa, pogosto pa večer moderirajo tudi spretnejši plesalci, če ne kar vaditelji plesov, torej je kakovosten plesni večer zagotovljen.

Zapečkarji pa si lahko povsem prijeten, zabaven, predvsem pa povsem svoj plesni večer pripravijo kar doma. Za ples ne potrebujete ravno plesne dvorane, čeprav dovolj velik prostora kar prav pride. V stanovanju ali hiši si izberite prostor, ki ga najlažje brez večjega napora spremenite v plesišče, na primer v dnevni sobi, pripravite si glasbo in – vaša zabavna vadba se lahko začne.

Značke: gibanje ples