Poletni izziv za otroke in najstnike

Poletni izziv za otroke in najstnike (foto: Profimedia) Profimedia
17. 7. 2014

Kako z zanimivimi igrami in vajami vplivati na zdrav otrokov razvoj.

O tem, da nas sodobni način življenja praktično sili k pretiranemu sedenju, je bilo že veliko napisanega. Na žalost to velja tudi za naše najmlajše, predvsem šolsko populacijo.

"Današnji otroci preveč sedijo, se slabo prehranjujejo, se ne zavedajo svojega telesa ... Zakaj? Aktivno igranje je po mnenju naših otrok stvar preteklosti, nadomestilo ga je sodobno socialno mreženje. Ne nazadnje svojim otrokom tudi mi sami velikokrat nismo prav dober vzgled," navaja Barbara Tavčar in nadaljuje: "treba je poskrbeti za zdravo prihodnost naših otrok. To bomo dosegli z zadostnim znanjem o delovanju telesa, potrebnega je nekaj osnovnega znanja o pomembnosti zdrave in raznolike prehrane, čas, ki ga preživimo s svojimi otroki, pa mora biti kakovosten."

Body junior akademija – Mala šola aktivnega življenja

Body junior akademija s svojimi načeli in programi skrbi za zdrav otrokov razvoj – ne samo na fizičnem, temveč tudi psihološkem in socialnem nivoju.

Program se ciljno usmerja na

  • zdrav razvoj hrbtenice,
  • pravilno telesno držo in
  • pravilno gibanje (hojo, tek, sedenje, stojo, počep, nagibanje, potiskanje ...).

Poleg osnovnih motoričnih kretenj program posledično vpliva tudi na razvoj tistih kretenj, ki so specifične posameznemu športu.

Skratka, posvečeni so inovativnemu in praktičnemu delu, ki otroke zabava, a tudi motivira za pozitiven odnos v šoli, športu in okolici.

Body junior tudi na 1. Rotary in Body kampu na Debelem Rtiču

Na pobudo Rotary kluba Kranj, ki je v začetku julija organiziral prvi brezplačni kamp za otroke iz ekonomsko šibkejših družin, so pripravili tedenski gibalni program. Poleg različnih ustvarjalnih delavnic, plavanja, plesa, petja ipd. smo prek različnih športov, kot so košarka, nogomet, odbojka, tek in plavanje, poskušali otroke naučiti pravilnega gibanja. Skupaj s spremljevalci iz Rotary kluba smo tako poskrbeli, da so se otroci zabavali, sprostili, uživali, se nekaj malega tudi naučili, predvsem pa smo na njihove obraze pričarali nasmeh in zadovoljstvo. Skupaj smo jim dali občutek, da zmorejo. Zmorejo imeti radi sebe in sprejemati svojo okolico, ki je lahko drugačna od pričakovanega.

Nekaj malega iz programa danes predstavljamo tudi vam.

Body junior akademija, 1. Rotary in Body kamp, Debeli Rtič, junij 2014

SLIKA 1: Podelitev diplom in pokalov za sodelovanje pri dnevnih gibalnih izzivih

Nikoli ni prepozno

"Kot starši si zagotovo želimo, da bi bili naši otroci zdravi in srečni, vendar se moramo za zdrav razvoj in s tem zdravo otrokovo prihodnost tudi potruditi in biti otroku dober vzgled," pravi Barbara Tavčar, vodja PBS-športnega centra odličnosti v Kranju.

Poletje je tisti letni čas, ki ponuja nemalo možnosti za skupne aktivnosti. Marsikatere od njih boste zlahka izvedli kar na plaži in s tem otroka še dodatno motivirali za delo.

Skupno druženje, fizična aktivnost in prek nje spoznavanje delovanja našega organizma je le nekaj dejavnikov, ki bodo vplivali na otrokovo motivacijo za nadaljnje delo.

Stopalo na telo učinkuje podobno kot kakovostna vzmet na trampolin

Stopalo ima pri pravilnem gibalnem razvoju pomembno vlogo. Če so mišice stopala primerno razvite, bo tudi funkcija naših stopal optimalna. Korak je funkcionalnejši, skok daljši, višji ... Na funkcijo mišic stopal lahko gledamo podobno kot na vzmeti pri trampolinu. Če so slednje trde, premalo prožne, potem se na trampolinu ne bomo mogli odriniti visoko. Nasprotno pa bodo prožne in mehke vzmeti dovoljevale optimalen odboj.

Vse vaje, ki sledijo, poskusite izvesti bosi ...

Nekatere od njih je praktično nemogoče izvesti v obutvi, kar je še en razlog več, da čim več časa v dnevu preživimo bosi in se gibamo na neravnih površinah. Tako bodo čutilne enote (receptorji) na stopalih veliko bolje opravljale svojo nalogo in skrbele za funkcijo vaših stopal.

S preprostimi vajami in igrami boste mišice stopala najprej ogreli:
  • Hodimo po prstih in petah.
  • Skačemo po eni nogi (pomembno je, da otrok ozavesti, da skače po prstih).
  • Sonožni visoki skok s počepom, kjer ozavestimo, da doskočimo čim hitreje.
  • S počasno hojo nameravamo ozavestiti, da ima prvi stik s površino peta ter da se roke gibajo diagonalno glede na prednjo nogo.

Po naštetih vajah zagotovo čutite, da se mišice gležnja in stopala ogrevajo, stopalo postaja toplejše, čutite pospešeno cirkulacijo.

Body junior akademija, Body kamp, Debeli Rtič, junij 2014

SLIKA 2: Hoja po prstih in petah ter različni počepi bodo poskrbeli, da se bo ciljni predel dobro ogrel in pripravil na nadaljnjo obremenitev

Sledijo vaje za aktivacijo/krepitev mišic stopal:
  • Sonožni majhni skok po prstih (bodite pozorni, da je skok čim manj glasen, pomagajte si z zamahom rok).
  • Pobiranje kamenčkov, gobic ali svinčnikov s tal s stopali. Mehke gobice najlažje poberemo, kamenčke malce težje, najtežje svinčnike, zato lahko vajo hitro obrnemo v pravo malo tekmovanje na plaži. Zmagovalec si zasluži veliko kepico sladoleda.

Body junior akademija, Body kamp, Debeli Rtič, junij 2014

SLIKA 3: Z zabavno igrico smo aktivirali mišice stopala (tistega dela, ki v obutvi po večini malce 'spi').

Ne pozabimo na sproščanje

Ne pozabimo, da tudi naše stopalo potrebuje posebno nego, sprostitev, masažo.

Če imate vi ali vaš otrok utrujena stopala, stopala, ki se rada potijo, je to znak, da je njihova prekrvavitev zmanjšana. Kako to lahko rešite?

Potrebujete palico (lahko tudi kakšno metlo).

Hoja vzdolž palice:

Najprej samo z notranjim delom stopala, nato samo s peto, prednjim delom, z zaprtimi očmi ... Ali čutite razliko glede na površino stopala, ki je v stiku s peto? Je reakcija telesa, ko imate odprte oči, enaka ali drugačna v primerjavi z zaprtimi očmi?

Body junior akademija je usmerjena na vse slabe karakteristike otroka – mišice, ki jih ne zna aktivirati ali so prešibke, hitro vračamo nazaj v pravo funkcijo. To z otroki skomuniciramo. Z nekaj vztrajnosti in ogromno vizualizacije pa pridemo do odličnih rezultatov.

Med poletnimi meseci, ko boste prikazane vaje izvajali z otrokom ob kakšni obali, pa ne smete pozabiti na še nekaj pomembnega – zabavajte se in poiščite otroka v sebi.

Barbara Tavčar, master body inštruktorica
PBS športni center odličnosti
www.bodytehnika.si

Foto: Profimedia in arhiv www.bodytehnika.si

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri