Poškodbe - kako primerno ukrepati

Poškodbe - kako primerno ukrepati (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
27. 7. 2012

Gibanje je zelo koristno, tako za naše fizično kot psihično počutje. Pomaga nam obdržati primerno telesno težo, krepi nam srce in ožilje ter nam pomaga lažje premagovati vsakodnevne obremenitve. In k športu sodijo tudi poškodbe.

Pazljivost ni odveč

Že en napačen gib je dovolj, da si pokvarimo naslednjih nekaj dni ali celo tednov. Včasih sploh ni treba, da smo športno aktivni, pa se nam vseeno zgodi, da nas boli ud zaradi ponavljajočih se gibov ali ker smo se zaležali.

V večin primerov lahko poškodbo oskrbimo sami in počasi nadaljujemo z vadbo. Še bolj pomembno pa je, da poškodbe ne ignoriramo in ne silimo naprej, saj se lahko stanje močno poslabša in pusti za sabo kronično stanje, ki ga je veliko težje pozdraviti.

Najpogostejše poškodbe

Med najpogostejšimi športnimi poškodbami so travme - zlomi in zvini. Takšne poškodbe so navadno posledica udarca ali trčenja in se pojavijo nenadoma, zato tudi ne moremo nič, da bi jih tisti trenutek preprečili.

Druge poškodbe nastanejo v daljšem časovnem obdobju, kot rezultat ponavljajočih se gibov. Te lahko v večini primerov preprečimo.

Dejavniki tveganja, ki vodijo v poškodbo

Tipični zunanji dejavniki

  • Prekomerna obremenitev telesa - ko se odločate kako pogosto, kako intenzivno in kako dolgo boste trenirali, upoštevajte vpliv vadbe na mišice in sklepe. Začnite postopoma.
  • Slaba tehnika - ogromno poškodb je povezanih z nepravilno tehniko. Nekatere poškodbe so celo poimenovane po športu za katerega so značilne, npr. teniški komolec. Poškodbo povzročijo ponavljajoči napačni gibi, ki preveč obremenijo tkivo.
  • Neprimerna oprema - tu gre predvsem za obutev. Če se ukvarjate s tekom, atletiko ... poskrbite za primerno obutev, ki bo ublažila pritisk.
  • Ogrevanje - mišice se bolje odzivajo, če so ogrete, zato telo pripravite na delovno temperaturo in zmanjšajte možnost poškodb.

Drugi dejavniki

  • Ti vključujejo obliko in strukturo sklepov. Npr. pronacija stopal - odstopanje, ki je ponavadi krivo za marsikatero tekaško težavo.
  • Dolžina nog - neskladje.
  • Šibkost mišic ali neravnovesje.
  • Omejena fleksibilnost.
  • Prekomerna telesna teža - ta poveča obremenitev na mišice, vezi in sklepe.

Pred začetkom vadbe moramo telo dobro ogreti in ga pripraviti na napor, po vadbi pa primerno shladiti. Če dolgo časa niste bili telesno dejavni, začnite postopoma.

Seveda pa se kljub dobri pripravi, opremi in nasvetom poškodbam pri gibanju ali rekreiranju včasih težko izognemo. V tem primeru je treba ustrezno ukrepati, da se stanje ne bi še poslabšalo.

Kako primerno ukrepati

Hujše poškodbe, kot je zlom ali počena vez, seveda zahtevajo takojšno zdravniško pomoč. Pri poškodbah, kot so udarnine, natrganine in zvini, pa si lahko pomagamo sami.

Poškodovano mesto je treba čim hitreje ohladiti. V pomoč so nam hladilne obloge ali tekoča voda. V naravi si lahko pomagamo tudi z bližnjim potokom.

Če imamo možnost, naredimo kompresijsko obvezo, ki bo zmanjšala oteklino.

Nato pa je priporočljivo počivati in se izogibati dejavnostim, ki bolečine povečujejo. Poškodovani ud dvignimo nad višino srca – s tem bomo prav tako zmanjšali otekline in bolečine.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri