Prekinitev športa v ZDA - bojkot zaradi policijskega nasilja! Bo Luka Dončić danes sploh igral?

Prekinitev športa v ZDA - bojkot zaradi policijskega nasilja! Bo Luka Dončić danes sploh igral? (foto: profimedia) profimedia
27. 8. 2020

Vodstvo lige NBA je preložilo tri tekme končnice severnoameriške košarkarske lige, potem ko košarkarji Milwaukee Bucks v znak protesta zaradi policijskega nasilja nad temnopoltimi Američani niso želeli igrati. V zgodovinskem bojkotu ameriških športnikov so prekinili teniški turnir v New Yorku ter začasno zaustavili tudi druge poklicne lige.

Sirena je označila začetek obračuna med Milwaukee Bucks in Orlando Magic, košarkarsko igrišče v Orlandu pa je ostalo prazno. To je rezultat bojkota ekipe Milwaukeeja v mehurčku severnoameriške košarkarske lige NBA v znak protesta proti rasni nestrpnosti ter v podporo Jacobu Blaku, ki sta ga policista v nedeljo v Wisconsinu ustrelila v hrbet, ko je vstopal v svoje osebno vozilo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NBA Playoff Games Postponed.

A post shared by • #WholeNewGame • (@nba) on

Košarkarji Milwaukeeja, sicer najboljšega moštva rednega dela lige NBA, so se odločili, da bodo zaradi policijskega nasilja, ki je botrovalo hudim poškodbam še enega temnopoltega prebivalca ZDA, bojkotirali obračun. Štiri minute pred predvidenim začetkom dvoboja so v garderobo odšli tudi košarkarji Orlanda.

"Kljub močnim pozivom k spremembam ni bilo nobenega ukrepa, zato danes ne moremo igrati košarke," so sporočili košarkarji Milwaukeeja.

Kasneje so v ligi NBA odpovedali tudi preostali tekmi končnice tega večera Oklahoma City Thunder - Houston Rockets ter Los Angeles Lakers - Portland Trail Blazers.

Superzvezdnik Los Angeles Lakers LeBron James je v tvitu kmalu po bojkotu Bucks izrazil solidarnost z odločitvijo: "Zahtevamo spremembe. Dovolj nam je tega."

Protest je podprlo tudi združenje igralcev lige NBA

Združenje trenerjev lige NBA se je pridružilo protestu z izjavo. "Nesmiselna ustrelitev Jacoba Blaka in drugih črnih moških in žensk pomeni potrebo po ukrepanju. Ne po končnici, ne nekoč v prihodnosti, ampak takoj," so sporočili trenerji.

Milwaukee Bucks prav tako zahtevajo, da se sestane državni kongres Wisconsina in nemudoma ukrepa proti policijski surovosti in sprejme reforme kazenskega sistema. Guverner Wisconsina Tony Evers je odgovoril, da se popolnoma strinja s tem in se košarkarjem zahvalil za pobudo.

Za zdaj še ni jasno, kdaj se bo končnica lige NBA nadaljevala. V petkovih jutranjih urah po srednjeevropskem času je predvidena tudi tekma Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks, za katere igra slovenski zvezdnik Luka Dončić.

Policija je temnopoltega Američana Jacoba Blaka sedemkrat ustrelila v hrbet, posledično je ostal hrom. Blake naj bi se upiral aretaciji, česar pa iz viralnega videoposnetka, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, ni mogoče potrditi. Bil je tudi neoborožen.

Bojkot športnikov v ZDA se je po tem novem incidentu razširil tudi na druge poklicne lige. Odpovedani oziroma preloženi sta bili tekmi v baseballski ligi MLB, potem ko so se igralci odločili, da ne bodo igrali, pet tekem nogometne lige MLS pa so prestavili. Prekinili so tudi poklicno žensko košarkarsko ligo WNBA.

Bojkotu se je pridružila tudi japonsko-ameriška teniška igralka Naomi Osaka, ki je v četrtek odpovedala nadaljevanje turnirja WTA v New Yorku.

Tvitnila je, da ne bo več igrala v polfinalu mastersa, ki je bil zaradi novega koronavirusa prestavljen iz Cincinnatija v New York. Zapisala je, da se "kot črnka počuti, da obstajajo pomembnejše zadeve, ki potrebujejo takojšnjo pozornost, kot to, da jo gledajo, kako igra tenis."

Organizatorji turnirja so kasneje sporočili, da bodo začasno prekinili oba turnirja, ženskega WTA in moškega ATP.