Pridružite se kajakašem na Balkan River turneji. Preveslali bodo 18 rek v 6 državah!

7. 4. 2016

Prihodnji teden bomo na pot pospremili kajakaše iz vse Evrope, ki bodo pod vodstvom Roka Rozmana v 35-dneh preveslali 18 rek v 6 državah, od Slovenije do Albanije, z namenom opozoriti na tsunami hidroenergetskih projektov na balkanskih rekah, zadnjih divjih biserih Evrope.

Prve zaveslaje bodo naredili v soboto, 16. 4. 2016, ko se bodo točno opoldne po uradnem štartu na Bohinjskem jezeru spustili v Savo Bohinjko.

Rok Rozman, ki se bo s tem dogodkom tudi simbolično poslovil od veslaške kariere in presedlal v kajak, je ob tem povedal:

»Profesionalnemu športu sem namenil večino življenja, a sem na srečo vedno imel vizijo, daljšo od konice čolna. Prav kariera profesionalnega športnika me je naučila najpomembnejših reči v življenju, ki so potrebne, ko loviš svoje prave sanje; dandanes sem biolog, ribič, ekstremni kajakaš in naravovarstvenik - prav to, kar sem si vedno želel in ne potrebuje druge vizije."

Reke so žile, prenašajo energijo in hranila iz višjih predelov, skozi različne tipe pokrajin proti končni postaji, morju. Če prekinemo tok, ustavimo življenje, enako je pri rekah. Ko postavimo jez, se reka iz živahnega toka spremeni v jezero. Kisika je manj, nabirajo se usedline, ribje vrste, ki niso prilagojene na nove razmere, izginejo, pestrost se zmanjša. Zaradi vsakodnevnega nihanja vode v akumulaciji in pod jezom se pogosto zgodi, da mladice in ikre po upadu gladine ostanejo na suhem. Jezovi so za vodne organizme pogosto povsem neprehodni. Slovenija in Balkan imata privilegij gostiti zadnje naravne populacije avtohtonih vrst rib, še posebej kralja voda - sulca. Samo skupni boj ribičev, strokovnjakov, naravovarstvenih organizacij in kajakašev lahko poskrbi, da tako stanje ohranimo in ga na dolgi rok celo izboljšamo.

Rok Rozman in Žan Kunčič na zadnji veliki prosto tekoči reki v Evropi - reki Vjosi ©Anže Osterman

Rok Rozman in Žan Kunčič na zadnji veliki prosto tekoči reki v Evropi - reki Vjosi ©Anže Osterman

Reke Balkanskega polotoka so v primerjavi z preostalo Evropo izjemo dobro ohranjene, mnoge povsem neokrnjene. Prav te predstavljajo vroče točke biodiverzitete in zato je še toliko pomembneje, da jih zaščitimo in ohranimo takšne kot so – naravne in divje. Interesi kapitala so ravno nasprotni; za mastne zaslužke pri gradnji jezov so nekateri pripravljeni iti čez vse. Pred kratkim (9. marca) je predsednik uprave največje evropske hidroenergetske korporacije Verbund AG (Avstrija), Wolfgang Anzengruber, na radiu ORF izjavil: "V prihodnjih letih ni primeren čas za mnoge nove projekte v energetskem sektorju. To bi zaradi viška elektrike na trgu, dodatno tudi na račun novih sončnih in veternih elektrarn, povzoročilo še dodatno upadanje cene elektrike v Evropi, zato to enostavno ni pametno", kar je zadosti zgovorna izjava.

Prav vsakdo, ki mu je mar za naše reke, se lahko udeleži dogodkov in se pridruži kajakašem na reki. Pripravljen je bogat program, ki bo zadovoljil športne navdušence, družine ter ljubitelje Narave in žurov z razlogom.

PROGRAM ZAČETKA TOURA:

Petek, 15. 4. 2016

Uvodni večer v TNP centru Bohinj, kjer bo od 20h projekcija filma Skupaj za reko – Zgodba o Vjosi.

Sobota, 16. 4. 2016 – Štart Balkan Rivers toura

11.00 - splavitev čolnov vstopna točka pri Hostlu pod Voglom

11.30 – postavitev za skupinsko fotografijo

12.00 – štart Balkan Rivers Toura

17.00 - prihod do Bohinjske Bele, sprejem kajakašev v domu Blanskih ribičev

19.00 - začetek večernega dogodka v TNP Info centru Triglavska roža Bled (uvodni nagovor + film DamNation)

22.00 - koncert skupine Simon and the Rusks in Divji žur za Divje Reke v baru Kult Bled

Pri aktivnostih na jezeru in Savi Bohinjki lahko sodelujete prav vsi, lokalni ponudnik Pac sports ponuja ugoden najem kanujev (5 eur) in voden spust z mini rafti po Savi Bohinjki (20 eur), rezervacije obvezne na info@pac.si in GSM 041 389 990.

Za nočitve se obrnite na Hostel Bledec info@bledec.si in Hostel 1004 castle.1004@gmail.com.

Nedelja, 17. 4. 2016

9.30 – zbor kajakašev in rafterjev pred TNP Info centrom Triglavska roža Bled, odhod proti HE Moste, kjer bo vstopna točka za veslanje po Savi Dolinki

10.00 – voden sprehod v dolino Brje za tiste, ki ne veslajo

12.00 – voden pohod iz Radovljice (v sklopu Festivala čokolade) po Poti ob Savi

14.00 – piknik in zabavni program pri TINA RAFT centru v Radovljici ob Fuxovi brvi

Spust z rafti po Savi Dolinki od Most do Globokega ponuja Tina raft po promocjiski ceni 20 eur, rezervacije na info@tinaraft.si.

V dneh med 15. in 17. aprilom poteka tudi Festival čokolade v Radovljici, kar je le še dodaten razlog za obisk Gorenjske prihodnji vikend.

V okviru akcije bodo v dobrem mesecu dni potekali številni dogodki, projekcije filmov, protesti in druženja. Vabljeni, da se nam pridružite tudi drugje na naši poti.

Med Slovenijo in Albanijo se brez premisleka načrtuje gradnja 2.700 jezov v zavarovanih območjih, habitatih ogroženih vrst in brez vključevanja lokalnih skupnosti. V veliko teh načrtov so vključene tudi banke in podjetja iz zahodnoevropskih držav, Avstrije, Nemčije in Italije, saj v EU takih projektov zaradi bolj striktne zakonodaje in že popolnoma zajezenih vodotokov enostavno ne morejo izvajati. 

Odločni, da se temu upremo in ohranimo te naravne bisere, smo pripravili edinstveno akcijo "Balkan Rivers Tour", ki bo potekala med 16. aprilom in 20. majem 2016, ko bodo kajakaši iz cele Evrope veslali edinstvene in najbolj osupljive reke balkanskega polotoka.

Spremljajte nas na:

spletni strani: www.balkanriverstour.com

Facebook: www.facebook.com/balkanriverstour

Instagram: www.instagram.com/balkanriverstour

Balkan Rivers Tour je skupna akcija nevladnih organizacij EuroNatur, Riverwatch, Leeway Collective and WWF, ki poteka pod okriljem kampanje "Ohranimo modro srce Evrope".

Balkan Rivers Tour je skupna akcija nevladnih organizacij