Pripravite telo na zimske športe!

Pripravite telo na zimske športe! (foto: profimedia) profimedia
10. 10. 2020

Jeseni je veliko dežja in slabega vremena, tako da veliko ljudi opusti redno vadbo ali pa so manj aktivni kot poleti. Tako »zanemarjeni« pričakamo zimo in vznemirljive zimske radosti, med katere spadajo tudi smučanje, deskanje, tek na smučeh, drsanje, hokej, sankanje … Te sicer zelo lepe športne dejavnosti so lahko tudi nevarne za naše zdravje ter od nas poleg tehničnega znanja zahtevajo dobro telesno pripravljenost.

Začnite trenirati še danes za uspešno in zabavno športno zimsko sezonp, saj bomo letos očitno več na svežem zraku kot v toplih telovadnicah.

profimedia
Noge

Močne, hitre in spretne noge so osnova večine športov in pri zimskih ni nič drugače. Mati vseh vaj za noge so počepi in zagotovo lahko vsak zdrav človek z nekaj vadbe prileze do sto počepov na dan.

Poznamo še poskoke, izpadne korake, dvigovanje na prste, hojo navkreber ali po stopnicah, kolebnico, … Delajte tudi vaje za ravnotežje; stanje na prstih, stanje na eni nogi, hoja po trx-u, lovljenje ravnotežja na žogi, …

profimedia
Trup, hrbet in roke

Trebušne mišice so osnova vsega, saj sodelujejo pri vsem našem gibanju tako rok, nog in trupa. Poznamo dobesedno na stotine vaj za trebušne mišice, mi pa vam predlagamo tiste klasične, kjer zataknete stopala za oporo ter s pokrčenimi koleni dvigujemo trup.

Za mišice spodnjega dela hrbta prav tako zataknite stopala za oporo vendar ležeči na trebuhu ter se vzdigujte. Za roke predlagamo (prav tako klasiko) sklece, saj poleg rok še učinkovito delajo prsne in hrbtne mišice.

profimedia
Aerobna kondicija

Če hočete aktivno smučati ali drsati več ur, potrebujete tudi veliko kondicije. Osnovne vaje so daljši tek, plavanje, kolesarjenje, dolga hoja v klanec in še marsikaj se najde, da dvignete srčni utrip in se pošteno zadihate.

profimedia
Anaerobna kondicija

Zgoraj omenjeni športi od nas zahtevajo tudi eksplozivnost in nič ni narobe, če seveda dobro ogreti naredite nekaj intervalov (ponovitev) sprinta na kratko razdaljo. Namesto sprinta lahko nekaj minut eksplozivno hodite v klanec in to nato še nekajkrat ponovite.