Prva medalja za Slovenijo na paraolimpijskih igrah: Gorazd Tiršek osvojil srebrno medaljo

Prva medalja za Slovenijo na paraolimpijskih igrah: Gorazd Tiršek osvojil srebrno medaljo (foto: Arhiv) Arhiv
30. 8. 2021

Slovenski strelec Franček Gorazd Tiršek je na paraolimpijskih igrah v Tokiu osvojil srebrno medaljo v disciplini zračna puška stoje v kategoriji R4. V finalu ga je ugnal le Šved Philip Jonsson.

V predtekmovanju na strelišču Asaka je Tiršek dosegel četrto izhodišče, pred njim so bili le Italijan Andrea Liverani, Novozelandec Michael Johnson in Ukrajinec Vasil Kovalčuk.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Parasport Slovenia (@parasportslovenia)

V finalu pa je nato slovenski predstavnik nastopil odlično in bil vseskozi na območju dobitnikov medalj. V zadnjih strelih si je najprej zagotovil medaljo, potem že zanesljivo vsaj srebro in se tudi močno približal vodilnemu Švedu. A je Jonsson na koncu le slavil z novim paraolimpijskim rekordom 252,8 kroga. Tiršek je za njim zaostal za 0,8 kroga.

Bron si je pristreljal Liverani s končnim izidom 230,7 kroga.

Za Tirška je današnja medalja že tretja v karieri. Tudi prejšnji dve, obe srebrni, je dobil v tej disciplini na igrah v Londonu 2012 in Riu 2016.

Skupno pa je Tirškova medalja v Tokiu že jubilejna 50. za slovenske športnike invalide na paraolimpijskih igrah, upoštevajoč nastope tako za samostojno Slovenijo kot za nekdanjo Jugoslavijo.

Vir: STA