Razbijamo stereotipe: Tudi punce igrajo hokej

Pia Pren 
je ena izmed boljših slovenskih 
hokejistk in kapetanka ženske 
hokejske izbrane vrste. (foto: Sara Ros) Sara Ros
9. 12. 2016 Vir: Jana

Ste vedeli, da je ženski hokej na ledu eden izmed najbolj razvijajočih se športov v Severni Ameriki? Tudi v Sloveniji hokejski klubi v svoje vrste vabijo dekleta, ki so dovolj drzna, da izstopajo, primejo za hokejsko palico in se zapodijo za ploščkom.

Hokej tradicionalno velja za predvsem moški šport. Hitra igra, z veliko kontakti, tudi kakšnim udarcem, posledično zlomljenim nosom in tudi kakšnim zlomljenim zobom. To so naše predstave o hokeju. Zato se lahko marsikomu zdi nenavadno, da število hokejistk v svetu vztrajno raste.

A vsi dvomljivci se bodo morali prej ali slej sprijazniti in opustiti prepričanja, da ta šport ni za punce. Nasprotno. Hokej je zabavna igra, in če v njej uživajo moški, zakaj ne bi tudi ženske!

Ženska hokejska reprezentanca v Sloveniji

Ženski hokej je danes olimpijski šport, dame so na ledenih ploskvah prvič zaigrale na olimpijskih igrah v Naganu 1998. Po podatkih mednarodne hokejske federacije ima svoje nacionalne ženske hokejske reprezentance že več kot 36 držav. V zadnjih 20 letih je ženski hokej prehodil izjemno pot. Tudi pri nas si z vztrajnostjo zagotavlja svoj prostor na ledu, čeprav še malo zaostaja za razvitimi hokejskimi državami.

Slovenija je žensko hokejsko reprezentanco prvič dobila leta 2000, kar je, v primerjavi z drugimi hokejskimi reprezentancami, dokaj pozno. Sicer so bili različni manjši poskusi ženskega hokeja že prej, a je šlo bolj za ekshibicijske nastope.

Konec devetdesetih let so namreč klubi začeli ustanavljati prve ženske sekcije, a je zadeva vmes nekoliko zamrla. Danes lahko dekleta igrajo hokej v kar nekaj klubih po Sloveniji – v Kranju, Ljubljani in Mariboru, morda kmalu tudi v Celju in na Jesenicah.

Kot za moški hokej tudi za ženskega niso potrebne kakšne posebne telesne predispozicije. Le veliko veselja in volje do te igre in treninga. Ženski hokej je veliko manj agresiven kot moški. Seveda morajo biti dekleta tudi dobro fizično pripravljena, a igra je bolj tehnična. Oprema pa je danes tako dobra, da prepreči marsikatero poškodbo. Pri ženskem hokeju pozabimo na stereotipne hokejske zlomljene nosove in zobe.

Moški vs. ženski hokej

»Ključna razlika med ženskim in moškim hokejem je v tem, da na tekmah in na splošno v ženskem hokeju ni dovoljena 'igra na telo',« mi razloži Franc Ferjančič - Aci, ki je zadnja leta selektor slovenske ženske hokejske reprezentance in trener članic pri Hokejskem klubu Olimpija. Z drugimi besedami to pomeni, da je ženski hokej manj grob kot moški. Hokejistke so med seboj prijateljice, na ledu si morajo zaupati, saj drugače ne gre. To je ekipni šport.

Čeprav je zanimanja za ženski hokej pri nas vse več, so stereotipi še vedno prisotni, pove Aci Ferjančič. »Da ni za ženske, so govorili tudi za druge športe, pa poglejmo, kje so zdaj v ženski konkurenci. Tako je tudi s hokejem. Predsodke preprosto moramo preseči. Že 40 let sem trener in lahko rečem, da hokej ni grob šport, je pa res, da je to bolj trd šport. Statistično je v hokeju veliko manj poškodb, kot jih je recimo v nogometu, smučanju ali drugih podobnih športih.« In doda, da na treningih vse hokejistke naučijo, kako zaščititi sebe. Poleg tega je pri puncah za dodatno varnost poskrbljeno tudi z zaprtimi čeladami, ki so obvezne.

Vseh hokejistk v Sloveniji je okoli 60, okoli 20 jih je v reprezentanci. Vsako leto imajo svetovna prvenstva, na štiri leta tudi olimpijske kvalifikacije. Ravno so se vrnile iz Španije, kjer so se borile za uvrstitev na olimpijske igre (žal jim tokrat še ni uspelo), aprila pa jih čaka svetovno prvenstvo v Južni Koreji.

Ena prvih slovenskih in tudi najuspešnejših hokejistk je Vesna Ažman, ki je prve drsalne korake naredila na Bledu, na led pa jo je postavil oče. Hokej je igrala v Švici in v Kanadi, kjer je tudi doštudirala in igrala hokej na profesionalni ravni. Pred dvema letoma se je vrnila v Slovenijo in se navdušila nad ženskim hokejem v Sloveniji. Vključila se je v žensko hokejsko ekipo v Kranju, kjer jim pomaga pri razvoju in z nasveti. Za svojo dušo pa rada zaigra na različnih seniorskih tekmah.

»Tudi ženski hokej je bil pred leti bolj trd in grob,« se spominja Vesna Ažman. »Zdaj pa tega ni več. Pri dekletih ni nobenega kontakta, manj je poškodb. Ko gledam tekme ženskega hokeja v Kanadi, moram reči, da je igra veliko bolj tehnična in jo je lepše gledati kot moški hokej. To je zelo pametna igra, kjer moraš znati drsati, razmišljati, kaj boš s ploščkom, poznati kakšne trike ... in ne vidim razloga, zakaj je tudi punce ne bi igrale.« Danes je hokej veliko bolj nežen šport in oprema je tako dobra, da se skoraj ne moreš poškodovati.

In kdaj začeti?

Optimalno seveda čim prej. Fantje začnejo v hokejski šoli s petimi ali šestimi leti in deklice lahko začnejo z njimi. Tako se naučijo osnov in se s kakšnim letom več pridružijo ženski ekipi. Dekleta danes prihajajo namreč šele z 12 ali 13 leti k hokeju, verjetno tudi zaradi kakšnega predsodka, da to ni šport za deklice. Navadno ženske tudi prej nehajo igrati in trenirati, saj imajo družine in druge obveznosti.

Perspektive za slovenski hokej so v različnih krajih različne. »V Severni Ameriki je ženski hokej velik bum. Preostali svet sledi, pri nas pa še malo zaostajamo. Želimo si dvigniti množičnost ženskega hokeja, saj bomo tako lahko začeli izboljševati tudi kakovost,« pravi selektor Ferjančič. »Ženski hokej je zagotovo šport za vse.« In še enkrat, pustimo stereotipe ob strani. 

Besedilo: Polona Kocjančič. Fotografije: Sara Ros.