Rio 2016: Novo olimpijsko odličje za Slovenijo

Rio 2016: Novo olimpijsko odličje za Slovenijo (foto: Aleš Fevžer) Aleš Fevžer
11. 8. 2016

Že tretji večer zapored se je olimpijska reprezentanca Slovenije v olimpijsko vas vrnila z odličjem. Tokrat je za slavje poskrbela judoistka Anamari Velenšek, ki je v kategoriji do 78 kilogramov osvojila bronasto kolajno.

Anamari je premagala tri tekmice, v boju za bron Nemko Luise Mahlzahn, v finalu je zmagala Američanka Kayla Harrison in ubranila naslov iz Londona.

Anamari Valenšek, poletne olimpijske igre Rio 2016

V tekmi za bron je Slovenka po minuti in 45 sekundah najprej povedla po kazni nasprotnice, v naslednji minuti pa izvedla davljenje za tretjo slovensko kolajno na igrah.

Tekmovalka celjskega Sankakuja je pot do medalje zmogla kljub temu, da so tekmice vedele za poškodbo in so to na tekmi skušale izkoristiti.

"Najbolj očitno je bilo to v boju s Kubanko, ki me je brcala v koleno. A to smo pričakovali in trenirali v klubu, da sem pripravila koleno na take šoke. A koleno mi je obrnilo že v prvi borbi in nato še v polfinalu, bilo je težko," je še povedala nasmejana Štajerka, ki jo zdaj čaka kratek premor, pa tudi zdravljenje poškodovanega kolena.

Poleg Ane so se odlično odrezali tudi jadralci – Vasilij Žbogar je v skupni uvrstitvi še vedno na drugem mestu, jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol pa sta v razredu 470 po drugem dnevu olimpijskih bojev v Rio de Janeiru na petem mestu.

Pesti pa smo stiskali še za:

Moško rokometno reprezentanco, ki so v 3. krogu prvega dela premagali Švedsko z 29:24 (14:13) in si s tem že zagotovili nastop v četrtfinalu letošnjega olimpijskega turnirja.

Moška rokometna reprezentanca, poletne olimpijske igre, Rio 2016

Kanuista na divjih vodah Luko Božiča in Sašo Taljata, ki sta v finalu olimpijskih iger v Riu de Janeiru osvojila sedmo mesto.

Kajakašico na divjih vodah Uršo Kragelj. V finalu olimpijskih iger v Riu de Janeiru je osvojila deveto mesto.

Plavalko Tjašo Oder. Na 800 metrov prosto osvojila 13. mesto.

In strelko Živo Dvoršak. V streljanju z malokalibrsko puško v trojnem položaju na 50 metrov je med 37 tekmovalkami s 572 krogi zasedla 30. mesto, tako da se Ljubljančanka poslavlja od iger

Foto: Aleš Fevžer