Rio 2016: Vse, kar morate vedeti o letošnjih poletnih olimpijskih igrah

Rio 2016: Vse, kar morate vedeti o letošnjih poletnih olimpijskih igrah (foto: Profimedia) Profimedia
4. 8. 2016

Letošnje igre se bodo odvile v brazilskem Riu de Janeiru (portugalsko-januarska reka) med 5. in 21. avgustom, trajale bodo torej 17 dni.

Prvič v olimpijski zgodovini se bodo igre odvijale v Južni Ameriki, do zdaj so bile gostiteljice Evropa 16-krat, Severna Amerika šestkrat, Azija trikrat in Oceanija dvakrat.

Igre bodo minile ob praznovanju 120 let od prvih olimpijskih iger moderne dobe, ki so se odvile v Atenah leta 1896. 

Poletne para olimpijske igre bodo potekale od 7. do 18. septembra 2016. Prve para olimpijske igre so se zgodile leta 1948 v Londonu.

Moto letošnjih olimpijskih iger je Viva sua paixão (Živi svojo strast).

Poglejte si kratek dokumentarni film A Fighting Chance. Navdihnil vas bo.

Sodelovalo bo približno 10.500 športnikov (z njimi bo približno 8.500 spremljevalcev) ter 315 tekmovalnih konj iz predvidoma 206 držav. Na sporedu bo 42 športnih panog, razvrščenih v 306 tekmovanj, tekmovalo se bo na 32 različnih prizoriščih. Prodaja se 7,5 milijona vstopnic (vstopnic je še veliko na razpolago), pri organizaciji bo pomagalo 50 tisoč prostovoljcev, z iger pa bo poročalo 20 tisoč novinarjev.

Olimpijska prizorišča so na štirih conah (mestnih četrtih): Barra, Copacabana, Dedoro in Maracana. Vse cone bo povezoval cestni obroč, ki bo omogočal športnikom prihod iz olimpijske vasi na prizorišče v 10 do 25 minutah. 

Nogometni turnir se ne bo odvil samo v Riu, tako kot ostala tekmovanja, igralo se bo tudi Manausu, São Paulu, Salvadorju, Braziliji ter v mestu Belo Horizonte. Tekme bodo nogometaši začeli igrati dva dni prej, pred uradnim odprtjem iger.

Ne moremo mimo virusa zika, ki ogroža zdravje v Braziliji, predvsem nosečnic. Širi se s piki komarjev, oblasti pa se trudijo uničiti čim več gnezdišč. Prav tako so avgusta nižje temperature (zimsko obdobje na južni polobli), ki naj bi poskrbele za manj komarjev.

Letos se vračata na olimpijske igre (tako pri moških kot pri ženskah) golf (po 112 letih) ter ragbi (po 92 letih). Prvič bodo na sporedu karate, skvoš in rolanje. Ukinili so bejzbol in softball, saj razen nekaj držav ni bilo nikakršnega zanimanja.

Rio bo imel največjo olimpijsko vas v zgodovini iger. Stoji v četrti Bara, kjer se bo tudi odvilo največ tekmovanj, prostora bo za 18.000 športnikov in njihovih spremljevalcev. Skupaj je tekmovalkam in tekmovalcem za bivanje na voljo 31 stavb, v njih pa je 3.604 apartmajev (po igrah se bodo prodajali na prostem trgu). V restavraciji s 7.000 sedeži, ki bo odprta 24 ur na dan, bodo vsak dan postregli z 210 tonami hrane. V vasi bo tudi molitveni center, ki bo naklonjen vernikom večine svetovnih religij.

V Riu je avgustu povprečna dnevna temperatura 22 stopinj (morja prav tako), pričakuje pa se tudi kakšen deževen dan, v avgustu jih je v povprečju pet. Mimogrede, brazilski čas je 4 ure za našim, tako da bomo spremljali kakšno tekmo naših tudi ponoči. 

Rio 2016 ima maskoto rumene barve po imenu Vinicius, po pesniku Viniciusu de Moraesu, njegova najbolj znana pesem je Garota de Ipanema ("The Girl from Ipanema"). Maskota predstavlja kombinacijo brazilskih živali (spretnost mačk, ptičjega leta in vihravost opic). Druga maskota je modre barve in sliši na ime Tom in bo uporabljena na paraolimpijskih igrah. Njena glava močno spominja na maskoto slovenskega eurobasketa 2013 – Lipkota. Logotip iger pa spominja na znano sliko, imenovano Ples, slavnega slikarja Henrija Matissa. 

Protikandidati Riu za organizacijo iger leta 2016 so bili Madrid, Tokio, Čikago, Baku, Praga in Doha.

Otvoritev ter zaključna slovesnost iger se bo odvila na slovitem nogometnem stadionu Maracana, ki sprejme 78.838 gledalcev.

Okvirna cena iger je trenutno (končna cena bo še zagotovo narasla) 10,24 milijarde evrov: 6,56 milijarde evrov je stalo izboljšanje infrastrukture (predvsem 2 novi liniji podzemne železnice ter nove cestne obvoznice), 1,77 milijarde evrov je šlo za športne objekte, še dodatnih ,91 milijarde evrov bo stala organizacija iger, veliko denarja od tega bo šlo za varnost, saj bo za njo na igrah skrbelo kar 85.000 vojakov in policistov. 66 odstotkov je državnega denarja, 34 odstotkov pa zasebnega. 

Med igrami se bo v Riu odvijal festival Celebra, ki bo promoviral brazilsko umetnost in kulturo.

Pričakuje se tudi ekipa beguncev (5 do 10 športnikov), ki bodo na igrah nastopili pod olimpijsko zastavo. Preberite zgodbo, kako je begunki Yusri Mardini uspelo.

Glavni kandidati za osvojitev slovenske olimpijske kolajne so judoisti, jadralec (Vasilij Žbogar), kajakaši in kanuisti (predvsem Peter Kauzer), vsaj v širši krog favoritov za medaljo pa spadajo tudi naši rokometaši, seveda pa lahko preseneti še marsikdo. Slovenska odprava bo štela od 65 do 70 športnikov, kandidatov je 77. Napovedujejo nam (podjetje Gracenote), da bomo Slovenci osvojili štiri medalje – tri zlate in bronasto – ter končali na skupnem 30. mestu.

Več o igrah v Riu si lahko preberete na www.rio2016.com.