Slovenska moška rokometna reprezentanca med najboljšimi štirimi na svetu

Slovenska moška rokometna reprezentanca med najboljšimi štirimi na svetu (foto: Profimedia) Profimedia
25. 1. 2017

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Franciji premagala Katar in se tako prebila najboljše štiri na svetu. V polfinalu se bo pomerila s Francijo, v četrtek, 26. januarja.

Drugič v zgodovini med najboljšimi štirimi

Slovenija se je drugič v zgodovini prebila med štiri najboljše na svetovnem prvenstvu. Pred štirimi leti v Španiji je osvojila končno četrto mesto, v naslednjih dneh pa bo v francoski prestolnici znova poskušala poseči po zvezdah in osvojiti svojo drugo kolajno na velikih tekmovanjih. Prvo je na evropskem prvenstvu v Sloveniji 2004, ko je osvojila srebrno odličje.

Slovenijo po sijajni in prevladujoči predstavi nad Katarjem v četrtek v pariškem Bercyju čaka obračun z gostiteljico letošnjega svetovnega prvenstva, od razpleta tega polfinalnega dvoboja pa bo odvisno, ali se bo nato v soboto pomerila za odličje bronastega ali pa dan kasneje za kolajno zlatega leska. Drugi polfinalni par je Norveška ter zmagovalec večerne tekme med Španijo in Hrvaško v Montpellieru.

Slovenija je v skupinskem delu v Metzu osvojila drugo mesto po zmagah nad

  • Angolo z 42:25,
  • Islandijo s 26:24 in
  • Makedonijo z 29:22
  • ter neodločenem izidu s Tunizijo 28:28 in
  • porazu s Španijo s 26:36,
  • pred današnjo zmago nad Katarjem pa je v osmini finala ukanila Rusijo z 32:26.

Slovenska rokometna reprezentanca, Svetovno prvenstvo, Francija 2017

Presenečenje v prvi postavi

Selektor slovenske izbrane vrste Veselin Vujović je malce presenetil z uvodno postavo, vanjo je uvrstil Nika Henigmana, ki je v obrambni postavitvi 5-1 igral na sami "špici", pa tudi Urban Lesjak je na vratih dobil prednost pred Matevžem Skokom.

Slovenija je tekmo odprla na najboljši način, z granitno obrambo je povsem razorožila katarsko "tujsko legijo", predvsem najbolj nevarnega Rafaela Capota, njena igra v napadu pa je bila poletna, raznovrstna in učinkovita. Nevarnost za katarski gol je pretila iz vseh položajev, Jure Dolenec in druščina so bili vselej za korak pred tekmeci, prav nič se niso ustrašili niti enega najboljših vratarjev na svetu Danijela Šarića, ki v prvem polčasu ni zbral prav nobene obrambe.

Po osmih minutah trije goli prednosti za Slovenijo

Slovenija si je po vsega vsega osmih minutah igre priigrala tri gole prednosti (5:2), po trinajstih pa kar pet golov (10:5). Po sijajnem uvodu je sledil manjši padec v igri, njihova prednost je v naslednjih dveh minutah pošteno skopnela (10:8), a nato so znova ujeli uvodni ritem.

Vujović je visok ritem igre - njegovi varovanci so v prvem polčasu uprizorili kar osem nasprotnih napadov in prav vse tudi realizirali - držal s pogostimi menjavami, prav vsak njegov varovanec pa je prispeval svoj delež. Slovenija je v 25. minuti znova povedla za pet golov (16:11), na velik odmor pa odšla s prednostjo treh golov (18:15).

Vujović je - po že preizkušenem receptu na tem prvenstvu - v začetku druge polovice tekme v ogenj poslal tudi Marka Bezjaka in Blaža Janca. Pomembna člena v njegovi rokometni verigi sta skupaj s soigralci že v 34. minuti poskrbela za vodstvo šestih golov (21:15), a najbolj pomembno je, da so slovenski rokometaši vseskozi imeli škarje in platno v svojih rokah. Slovenska obramba je zadržala raven iz prvega polčasa, v napadu pa v nobenem trenutku ni zmanjkalo ideje v igri.

Med strelci tudi vratar Skok

Njihova prevlada je bila absolutna, med strelce se je vpisal tudi vratar Skok z golom prek celega igrišča, po vodstvu devetih golov (29:20) v 45. minuti pa je bilo tudi docela jasno, da se bodo drugič v svoji zgodovini prebili v polfinale.

Slovenska rokometna reprezentanca, Svetovno prvenstvo, Francija 2017

V zadnjih petnajstih minutah so zavoljo lepe zaloge nekoliko zmanjšali frekvenco svojih obratov in privarčevali nekaj svoje energije za Francoze, bržkone najmočnejše tekmece na tem prvenstvu.

V slovenski reprezentanci sta bila najbolj učinkovita Gašper Marguč s šestimi in Jure Dolenec s petimi goli.

Vir: STA