Slovenska reprezentanca v športnem plezanju v letu 2018 zabeležila najboljše rezultate v zgodovini slovenskega športnega plezanja!

5. 4. 2019 Promocijsko sporočilo

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju, katere pokroviteljica je Prva osebna zavarovalnica, je lani med nove mejnike dodala prvi trojni naslov svetovne prvakinje v treh disciplinah, prvo skupno zmago svetovnega pokala v balvanskem plezanju, prvič osem slovenskih tekmovalcev v najboljši deseterici skupnega seštevka svetovnega pokala in prvo odličje z mladinskih olimpijskih iger.

Da sezono 2019, ko bodo znani prvi tekmovalci za nastop na olimpijskih igrah Tokio 2020 in bomo lahko večino najpomembnejših tekem prvič spremljali na TV Slovenija, začnejo v slogu, so pred prvo letošnjo tekmo svoje cilje predstavili prvega v mesecu v novem plezalnem centru Bolder Scena v Ljubljani. Četudi 1. aprila, pa verjemite slovenskim športnim plezalcem, da z njimi ni šale!
 
Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je v letu 2018 zabeležila najboljše rezultate v zgodovini slovenskega športnega plezanja. Na največjih tekmovanjih je osvojila 29 medalj, največ do zdaj, še več je bilo uvrstitev v finale, dodamo pa lahko še 33 medalj mladinske reprezentance. O izredno močni ekipi priča podatek, da je bila lani Slovenija vodilna po številu zmag v svetovnem pokalu (skupno jih je dosegla devet), v pokalu narodov v balvanih je bila druga, v težavnosti pa tretja.


 
V tej sezoni bodo slovenske barve zastopali športne plezalke Janja Garnbret, Katja Kadić, Tjaša Kalan, Mia Krampl, Julija Kruder, Vita Lukan, Mina Markovič, Lučka Rakovec, Urška Repušič, Lana Skušek in Tjaša Slemenšek ter športni plezalci Martin Bergant, Matic Kotar, Jernej Kruder, Anže Peharc, Luka Potočar, Milan Preskar, Zan Sudar, Domen Škofic in Gregor Vezonik. Letošnjo izbrano vrsto je predstavil selektor Gorazd Hren in razgrnil cilje: "Prvotni cilj je, da tudi v prihodnosti ostajamo ena najboljših reprezentanc na svetu in da k vsem zvenečim imenom, ki jih že imamo v reprezentanci, dodamo še kakšno. Je pa letošnje leto posebno, saj nas poleg svetovnega in evropskih prvenstev čakajo kvalifikacije za olimpijske igre. Prvi potniki na igre se bodo uvrstili prek svetovnega prvenstva, ostali se bodo borili za mesta vse do konca sezone. Naš cilj je seveda zapolniti kvoto dveh tekmovalk in dveh tekmovalcev za Tokio."


 
Kot je povedal pomočnik selektorja in trener Luka Fonda, se letošnje tekmovalno leto začne že ta konec tedna v švicarskem Meiringenu, prvi sklop tekmovanj je v balvanih, težavnost nastopi v poletnih mesecih, hitrost pa je razporejena vmes: "Zagotovo bodo pomembne prav vse tekme svetovnega pokala, predvsem za tekmovalce, ki se bodo poskušali uvrstiti na olimpijske igre 2020. Vrhunec letošnje sezone je svetovno prvenstvo na Japonskem avgusta, kjer bodo znana imena prvih tekmovalcev za olimpijske igre, novembra bo še posebno kvalifikacijsko tekmovanje v Franciji, ki se ga bo lahko udeležilo le 20 najboljših s svetovne jakostne lestvice."


 
Da je zaradi kvalifikacij za olimpijado pred reprezentanco ena najpomembnejših sezon, je izpostavil tudi trener Urh Čehovin: "Že v začetku leta smo začeli s treningi hitrosti tako v Innsbrucku kot v Celju, k sodelovanju smo povabili ruskega strokovnjaka za hitrost in organizirali kar nekaj reprezentančnih treningov hitrosti v Celju. Na sezono v balvanskem plezanju smo se pripravljali v domačem Kopru, Innsbrucku ter na pripravah v Brnu in Nürnbergu, opravili smo nekaj tekmovalnih simulacij in se udeležili mastersov v Brnu in Studio Bloc v Pfungstadtu. Z izkupičkom obeh smo zelo zadovoljni in gremo z optimizmom na prvo tekmo v Meiringen. V prihajajočem mesecu bo v Celju prvo državno tekmovanje v olimpijski kombinaciji, kar bo tudi odličen trening za dodatno kvalifikacijsko tekmovanje v Franciji. Z novo pridobitvijo Bolder Scena pa bo reprezentanci še lažje opraviti kakšne dodatne kakovostne treninge med tekmovanji."

Bolder Scena je uradno odprla svoja vrata 29. marca, Ljubljana pa je postala bogatejša za največji balvanski center v Sloveniji, ki ponuja raznovrstne izzive za začetnike, rekreativce in vrhunske plezalce, saj je bil zasnovan tudi z mislijo na našo reprezentanco.
 
foto: Anže Malovrh