3 najlepša evropska smučišča, ki jih je vredno preizkusiti

3 najlepša evropska smučišča, ki jih je vredno preizkusiti (foto: profimedia) profimedia
20. 12. 2019 Promocijsko sporočilo

Pobrskali smo za nekaterimi pravljičnimi, znanimi in edinstvenimi evropskimi smučišči ter izbrali 3, ki vas letos zagotovo premamijo, da jih obiščete.

Cortina d'Ampezzo, Italija

Smučišče ste si lahko ogledali na televiziji in stiskali pesti za naše smučarje, ki so se spustili po njem. Zakaj ne bi tudi sami izkusili svobode in adrenalina ob spustu po takšni progi? 

Naj vas navdušimo s tem, da ima Cortina zagotovo eno najlepših pokrajin, ki jo obkrožajo slikoviti vrhovi Dolomitov. Pozimi se v Cortino zgrinjajo ljubitelji smučanja z vseh koncev sveta, prostega smučanja, deskanja, nordijskih športov, hokeja na ledu, lednega plezanja, sankanja in celo dirkanja na ledu. Lahko bi rekli, da ponujajo prav vse zimske dogodivščine na enem mestu. Če ste pomislili, da bo ob vsem naštetem na progah veliko gneče, ne skrbite. Večina italijanskih turistov v Cortini nikoli ne stopi na smuči, smučišča pa se raztezajo na 115 km. 

Niti poleti turisti ne pozabijo na to pokrajino, saj jo obožujejo gorski kolesarji, plezalci, pohodniki in ljubitelji nordijske hoje. 

Alpbach, Avstrija

Letošnjo zimo lahko preživite v najlepši vasici v Avstriji - Alpbachu. Drugačno od drugih jo delajo hiše, ki morajo imeti po tradiciji zgornje nadstropje v lesu, česar se držijo tudi pri novo grajenih hiškah. Vodič z naslovom The Good Skiing and Snowboarding Guide je dolini Alpbach podaril oskarja za najboljše majhno smučišče leta v Evropi. Ni presenetljivo, da je pozimi priljubljeno mesto smučarjev, deskarjev pa tudi tekačev na smučeh, pohodnikov in tistih, ki s seboj radi privlečejo sanke. Prav tako je poskrbljeno za najmlajše, saj poleg šole smučanja najdete veliko prog, ki so prirejene prav zanje. Medtem ko se otroci zabavajo na svojem delu, se vi lahko prepustite zahtevnejšim progam. Z različnimi težavnostmi bo vsak smučar našel nekaj zase. 

Megeve, Francija

Od tu boste lahko občudovali prekrasen Mont Blanc v vsej svoji veličini, bivate pa lahko v savojski vasici v naravi sredi borovcev med kupi snega. Skoraj pravljično, kajne? Če se ozremo malce nazaj, je Megeve prvi primer povsem na novo urejenega turističnega kraja, ki ga je leta 1920 zgradila aristokratska družina Rothschild.

Če se povzpnete do najvišje točke, boste imeli razgled na 2353 m, na smučišču pa boste vedno nad 1000 m, torej je svež zrak zagotovljen. Smučate lahko po 445 km prog, smučarski tekači pa lahko pretečejo 43 km. Poskrbeli so tako za manj izkušene kot za bolj pogumne smučarje. Otrokom bo zagotovo všeč otroški park, če bodo na smuči stopili prvič, pa se lahko po tekočem traku ali prilagojeni vlečnici pripeljejo na vrh otroške proge in naredijo svoje prve zavoje. 

Če vam bodo počitnice tako zelo všeč, da bi se radi vrnili tudi kasneje, lahko to tudi storite, saj vas pričakujejo v vseh letnih časih. 

Preden odrinete na smučanje v tujino, poskrbite za zavarovanje. Tudi na najbolj izkušene smučarje preži nesreča, zato je dobro, da ste pripravljeni na vse. Pri zavarovalnici Vzajemna se lahko zavarujete za enodneven izlet v tujino, smučarske počitnice ali daljše potovanje. Če se v tujino radi odpravite večkrat letno, pa preverite paket Multitrip, s katerim boste zavarovani za večkratna potovanja za celo leto. 
Zakaj pa bi sploh sklenili zavarovanje za tujino? Ker nudi več storitev kot Evropska kartica.
Za varnost najprej poskrbite sami, saj se vam lahko pripeti nezgoda, kot se je to zgodilo Maji!

Z družino se je odpravila na smučanje v Avstrijo. Samo trenutek nepazljivosti na progi, majhna ledena plošča in padec. Smučarska pravljica, ki se ne bi smela tako končati, jo je stala nekaj več kot 500 evrov. Če bi potrebovala operacijo, tokrat jo je odnesla le z mavcem, bi za njo morala odšteti še 10.000 evrov.

Ampak, to je Maja, nam odličnim smučarjem se kaj takega ne more zgoditi. Pa je to res? Dopustniško razigrana brezskrbnost, adrenalin in želja po najboljšem zavoju po beli strmini pogosto odrinejo našo zbranost na rob – in nesreča nas lahko zelo hitro doleti. Majo je. Vendar je kljub vsemu imela nekaj sreče v vsej nesreči – pred dopustom je ravnala premišljeno in sklenila zavarovanje za tujino pri Vzajemni, ki je krila stroške njenega zdravljenja.

Vzajemnino Zavarovanje za tujino presega obseg storitev, kritih iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki ga uveljavljamo z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Predstavlja dodatno varnost in 24-urno pomoč v slovenskem jeziku v primeru zdravstvenih težav v tujini. Lahko se uveljavlja pri večjem številu izvajalcev kot evropska kartica, in sicer tako v javnih ustanovah kot pri zasebnih izvajalcih.