3 najpogostejše smučarske poškodbe in kako se jim izogniti (+ kaj ne sme manjkati v nahrbtniku)

3 najpogostejše smučarske poškodbe in kako se jim izogniti (+ kaj ne sme manjkati v nahrbtniku) (foto: Elan promocijsko gradivo) Elan promocijsko gradivo
27. 11. 2019 Promocijsko sporočilo

Ne kličite nesreče in se že pred uživanjem na snegu pozanimajte, kako se izognete najpogostejšim poškodbam na smučišču. Naj se smučarske počitnice ne končajo že prvi dan, ko se poškodujete. 

Če ste že bili udeleženi v smučarski nesreči, veste, da ni nič kaj prijetno, ko morate dopust nadomestiti z bolniško in ležati, ko se drugi veselo spuščajo po strminah. Morda bi poškodbo celo lahko preprečili. Zato si najprej poglejmo nekaj najpogostejših poškodb in nasvetov, kako se jim izogniti, potem pa še, česa to zimo ne smete pozabiti, ko se odpravljate na smučanje. 

UDARNINA – poškodba mišic: Pri padcu ali trčenju z drugimi osebami se lahko udarimo. Nastanejo lahko le manjše podplutbe v podkožnem tkivu, ki so videti kot modri madeži. Pri težkih poškodbah pa so lahko poškodovane tudi mišice. Takrat velja pravilo: mirovanje, hlajenje (led), kompresijski povoj in visoka lega poškodovanega uda. Šele pozneje pride na vrsto gretje in raztezanje mišic in sklepov.

ZVIN – prekomerni gib: Vsak sklep ima ovojnico in vezi kot oporo. Pri zvinu se te poškodujejo. Posledica so nategnjene vezi, sklep izgubi svojo naravno držo, zato zateče in nas zelo boli. Najpogostejša vzroka so slabo mišičje in pomanjkanje treninga.

Sklep je treba takoj hladiti in mirovati, pozneje lahko dodate elastični povoj. Zdravljenje pospešita toplota in zdravljenje z elektriko. Zaradi varnosti nato nekaj mesecev pri športu nosite oporo.

IZPAH – meje gibčnosti: Naše kosti niso iz gume. Zato se pri smučarskih padcih pogosto pojavijo boleči izpahi. Zlasti takrat, ko smučka ostane na nogah. Noga takrat leži v napačni smeri. Treba jo je naravnati, dodajte opornico in poiščite bolnišnico! Seveda bo treba mirovati.

Pri nekaterih poškodbah je rešitev izpopolnjevanje smučarske tehnike in pozornejše opazovanje smučarjev okrog vas, vedno pa so dobrodošle tudi okrepljene mišice, ki vam bodo nudile več zabave in manj bolečih udov po smučanju. Zato pred odhodom na smučišče naredite nekaj vaj: 

Lovljenje ravnotežja na palici

Na palico stopite bosi in za začetek poskušajte 30 sekund loviti ravnotežje. To ponovite petkrat. Sprva je priporočljivo, da palico postavite ob steno, tako da se lahko po potrebi oprete nanjo. Kasneje jo odmaknite vendar vseeno pazite, da že pred smučanjem ne pridelate kakšne poškodbe. 

Sedenje ob steni

Tu ni potrebne posebne priprave in filozofije: hrbet naslonite ob steno in se spustite v sedeč položaj (kot na sliki). Poskusite, ali lahko naredite tale izziv: 

 • Sedite ob steni 1 minuto in 30 sekund. 
 • Počivajte 30 sekund.
 • Sedite ob steni 1 minuto in 15 sekund. 
 • Spet počivajte 30 sekund. 
 • Držite počep ob steni 1 minuto. 
 • Sledi 30 sekunden počitek. 
 • Sedite ob steni 45 sekund. 
 • Počivajte 30 sekund. 
 • Sedite ob steni 30 sekund. 
 • 30 sekund počivajte.

Je že konec? Ne ravno. Sedaj vse skupaj ponovite od spodaj navzgor!

Počep z zaprtimi očmi na prstih

Vaja počep vam je dobro znana, kdaj pa ste jo izvajali z zaprtimi očmi in na prstih? Najprej poskusite samo z zaprtimi očmi, ko ulovite ravnotežje pa stopite na konice prstov. Odlično boste natrenirali ravnotežje in tudi mišice. Počep pravilno izvedete tako: 

 • Iz stoječega položaja se z ravnim hrbtom spustite navzdol.
 • Težo prenesite predvsem na pete in zadnjico, da kolena ne sežejo čez prste na nogah.
 • Pogled usmerite pred seboj, da bodo ramena in vrat poravnani.

Ko opravite vadbo, preverite še, ali ste s seboj vzeli vse, kar potrebujete. V torbi ne sme manjkati naslednje …

 • Smučarska čelada

Ta ni le modni dodatek, ki bi si ga nadeli po želji, ampak ključen element, ko gre za poškodbe glave in akrobatske padce. V skrajnih primerih lahko odloča celo o življenju ali smrti, v splošnem pa lahko ublaži poškodbe. Pri strokovnjakih se pozanimajte, kakšno čelado potrebujete glede na očala in razred varnosti. 

 • Servisirane smuči

Preden začnete s smučarsko sezono, preverite, ali so tudi vaše smuči v tako dobri formi kot vi. Najbolje bo, da jih odnesete na servis, kjer jih bodo pregledali strokovnjaki. Tudi s tem poskrbite za varnost na smučišču. 

Če potrebujete nove smuči, preverite Elanovo kolekcijo smuči. V seriji Amphibio boste zagotovo našli kaj zase, saj ponuja visoko zmogljive in vsestranske smuči, ki omogočajo lažje smučanje in najboljšo možno izkušnjo.

Kot pravi tehnični dosežek serija Amphibio ponuja najsodobnejšo 4D-tehnologijo, ki na novo definira tako občutek kot tudi videz tradicionalne smuči. Zagotavlja visoko hitrost na progi, na prostem in povsod vmes, primerna pa je za vse vrste smučarjev – od tistih, ki se prvič lotevajo tega športa, do tistih, ki se s polno paro zapodijo na goro.

 • Energijski prigrizki

Na smučišču imate običajno veliko izbire, kaj boste prigriznili, vendar so meniji običajno vedno isti: veliko ocvrte in mastne hrane, ki vas sicer nasiti in je dobrega okusa, a vas hkrati oteži in povzroči zaspanost. Kako boste po njej spet smučali? Zato že doma pripravite čim več zdravih prigrizkov, narežite sadje in naredite sendvič, topel obrok pa si raje privoščite pozneje, ko boste prišli domov. Tu je recept za preproste domače energijske ploščice iz samo 3 sestavin.

Sestavine za približno 6 proteinskih ploščic:

 • 1 skodelica izkoščičenih datljev
 • 2 jušni žlici kokosovega masla (naj bo mehko, ne strjeno)
 • 1 merica riževih proteinov 

Datlje zmeljemo v multipraktiku, da se sprimejo v lepljivo kepo. Med mešanjem nato dodamo kokosovo maslo, mešamo dalje in nato dodamo še riževe proteine. Maso potlačimo na papir za peko in jo oblikujemo v kvadrat debeline približno 1 cm. Narežemo na ploščice, ki jih hranimo v hladilniku.