4 razlogi, zakaj je pametno poskusiti tek na smučeh

4 razlogi, zakaj je pametno poskusiti tek na smučeh (foto: Profimedia) Profimedia
21. 1. 2022

Številne raziskave so že pokazale, da je tek na smučeh vadba, ki ima številne koristi za zdravje. To je edinstvena kardio vadba, ki neverjetno kuri energijo in maščobe ter zagotavlja visoko vrednost endorfina - hormona sreče.

#1 Za vse starosti

Tek na smučeh je že dolgo znan kot eden od najbolj zdravih in koristnih
športov, ki razmiga celo telo. V njem lahko uživajo osebe vseh starosti in tudi različnih nivojev telesne pripravljenosti, prav tako pa se lahko hitro naučite osnov, saj tehnično ni tako zahteven kot smučanje.

#2 Za zdravo telo

Tek na smučeh je univerzalna telesna vadba, odličen potrošnik kalorij in pravi antidepresiv, ki razsvetli še tako slab dan. Tek na smučeh združuje aktivnost tako spodnjega kot zgornjega dela telesa. Vsaka večja skupina mišic je vključena v aktivnost za premikanje nordijskega smučarja naprej. Prav tako je velik plus, da smo na svežem zraku.  

Tek na smučeh pokuri več kilojoulov kot katera koli druga oblika vadbe ali športa – celo do 1.000 kalorij na uro v primeru dolgega vzpona!

#3 Aktivnost, ki jo lahko opravljate več ur

Ker nobena skupina mišic ni preobremenjena, lahko tečemo na smučkah tudi več ur skupaj, kar je odlično za srce in telesno pripravljenost. Prav tako pospešeno dihanje pozitivno vpliva na naša pljuča.

#4 Varen šport

Na srečo je tek na smučeh eden od najbolj varnih in najmanj obremenjujočih športov na svetu. V nasprotju s klasičnim tekom predstavlja tek na smučeh zelo majhno obremenitev za stopala, kolena in boke zahvaljujoč drsnemu gibanju klasičnega/diagonalnega smučanja.

Kako začeti?

Odločite se za tečaj teka na smučeh, v katerega se lahko v sklopu Varuha zdravja prijavijo odrasli oziroma osebe starejše od 15 let. Odločite se lahko za osnovni in nadaljevalni tečaj, del katerega sta prikaz in osnove učenja klasične ali drsalne tehnike.

Prosta mesta so trenutno še na voljo na Arehu. Včlanite se v program zvestobe Varuh zdravja in pohitite s prijavami.

Več na vzajemna.si
Nagradna igra

Sodelujete lahko tudi v Zimski nagradni igri, ki poteka do 9. 2. 2022 in obljublja bogate nagrade: smučarski komplet Peak Performance, otroške smučarske čelade in očala, kape za smučarski tek, podkape, trakove, strgala za led in tudi smučarske vozovnice za smučišče Cerkno. Več informacij najdete TUKAJ.