10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Davo Karničar - presmučal bo K2

11. 12. 2014

Davo je z Everesta smučal pri 38 letih, črto pod sedem vrhov potegnil pri štiriinštiridesetih. Letos jih bo dopolnil 52 in ima nove cilje. Vsaj enega velikega.

»Po daljšem obdobju, po uspehih, neuspehih, nesrečah in pripetljajih ter drugih življenjskih projektih, kot je gradnja gorniškega centra na Jezerskem, je prišlo do potrebe in družinske odločitve, da se nekaj let še bolj osredotočeno posvetim hribom. K2 je res končni cilj tri- ali štiriletnih priprav,« je Davo javnosti zaupal, potem ko je najprej v enem od intervjujev dejal le, da počasi spet tuhta o nečem velikem.

»A razpravljati o tem je tako, kot bi gledal žensko na drugi strani ulice in rekel, da se bova zaljubila, poročila, imela otroke in srečno živela do smrti, nje pa še niti vprašal ne bi,« najde posrečeno primerjavo o zapletenosti takšnega izziva.

Ob 8611 metrov visoki gori na pakistansko-kitajski meji, najbolj znani pod imenom K2, se alpinistom dvignejo obrvi in vsaj malo naježi koža. Je druga najvišja na planetu in za Anapurno tudi gora z drugim najslabšim slovesom – na vsake štiri plezalce, ki so uspešno dosegli vrh, je eden umrl.

Je tudi eden še nepresmučanih osemtisočakov – dvakrat delno presmučan – in najverjetneje ultimativni izziv sodobnega alpinističnega smučanja. Davo se na veliki oddaljeni cilj pripravlja postopoma.

»V minuli zimi sem bil veliko v naših gorah pa na Elbrusu in v Cordilleri Blanci v Peruju. Obnavljam, popravljam, nadgrajujem, da se zopet spomnim vseh majhnih skrivnosti, najdem rezerve in vidim, kaj se moram še naučiti.«

Jeseni načrtuje še eno pot, na enega od nepalskih sedemtisočakov, v letu 2015 pa v Karakorum, kjer namerava smučati z enega od že presmučanih Gašerbrumov.

»Ker je v neposredni bližini K2, pa tudi zato, da vidim, ali bom še tako iskreno trden, da se v letu 2016 lotim smučanja s K2. Brez prisile in z veliko željo,« pravi Davo, ki že vidi orise svoje ne prevelike odprave. Na goro naj bi se podalo do šest ljudi.

Jeseni 2016, ko naj bi si na vrhu K2 na noge pripel smuči, bo Davo star 54 let.

»Iskreno menim, da se K2 da presmučati,« pravi Davo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri