FOTO: 5 luksuznih evropskih smučišč

Gstaad, Švica (foto: Profimedia) Profimedia
13. 1. 2016

Malo smo se poigrali z mislijo, kaj najbolj prija smučanju v stilu Jamesa Bonda in luksuza ali bi bolj uživali v kakšni mirni švicarski vasici. Gremo malo pohajkovat po evropskih smučiščih.

1. St. Moritz, Švica

Švicarske Alpe so znane po svojih pravljičnih krajih, kjer je vse videti kot najboljša škatlica čokolade, kjer pada skoraj popoln pršič za najboljšo smuko. A smučanje je le ena od dejavnosti, v kateri uživajo bogati obiskovalci.

V St. Moritzu igrajo polo na zamrznjenem jezeru, dame so oblečene v tisoče malih činčil, zato tam ne boste videli športnic v toplih in brezobličnih flisih. Na tamkajšnjem letališču pristajajo zasebna letala in najeti helikopterji, kužki imajo svoje varuške in ni dolgo dan, ko bodo plačani mojstri tudi smučali namesto petičnih gostov.

Aja, in čokolada je nebeška.

2. Gstaad, Švica

Največje smučarsko središče v švicarskih Alpah je zagotovo pojem tradicije, vintage avtomobilov s šoferji, kjer moraš v baru 100-letnega hotela Palace obvezno nositi kravato (to je tam, kjer je Peter Sellers v filmu Vrnitev Rožnatega panterja obstal med vrati), če želiš listati po njihovem 56-stranskem meniju koktajlov.

Gstaad je bil že leta 1960 v reviji Time proglašen za 'The place', v njem pa še danes mrgoli slavnih počitnikarjev. V Gstaadu praktično domuje igralka Julie Andrews, pa lastnik Formule 1 Bernie Ecclestone, francoska igralka Jeanne Moreau, pevec Johnny Hallyday ...

3. St. Anton, Avstrija

Tradicionalni tirolski hoteli, kot je na primer Schwarzer Adler, so pomešani z vrhunskimi sodobnimi namestitvami, vključno s hotelom Galzig Anthony's Life & Style in The Mooser.

Široka paleta smučarskih prog je namenjena prav vsem, od začetnikov do vrhunskih mojstrov smučanja, vse pa je povezano tudi s sosednjimi vasicami.

St. Anton je primer za družine, a slovi tudi po odličnem nočnem življenju. Tukaj vam zagotovo ne bo zmanjkalo jägermeistera in najnovejših pop uspešnic.

4. Chamonix, Francija

Če želite začutiti utrip in vonj pravega gorništva, potem jo morate mahniti v Chamonix, kjer statusni simbol niso krzneni plašči, diamanti in torbice Louisa Vuittona, ampak cepini, klini in plezalna vrv.

Mesto je leta 1924 gostilo zimske olimpijske igre in v njem zares utripa pravi športni duh, ki kar kliče na glas – moramo se vrniti nazaj k naravi.

5. Courchevel, Francija

Najbolj slaven kraj v regiji je zagotovo Courchevel 1850, vasica, ki ima le 2.000 prebivalcev, a 19 hotelov s petimi zvezdicami, v Franciji jih ima več le Pariz.

Morda bi posebno uživali v hotelu Cheval Blanc, kjer vas že v lobiju pričaka kip, narejen iz torbic Louisa Vuittona, prenočitev pa vas bi stala približno 36.000 evrov. Le za hamburger boste odšteli 60 evrov, čeprav je res, da pride v paketu s fois gras in tartufi.

Mesto je polno pomembnih članov aristokracij iz vsega sveta, posebno ga imajo radi Rusi in Brazilci, a roko na srce – smučišča so več kot odlična za družine z majhnimi otroki.