Ideja za smučarski ali pohodni izlet: Osupljivi razgledi na Alpe, morje in Italijo

Ideja za smučarski ali pohodni izlet: Osupljivi razgledi na Alpe, morje in Italijo (foto: Žiga Langus) Žiga Langus
1. 12. 2019

Že veste, kam se tokrat odpravljamo po nepozabne razglede in smučarske dogodivščine?

Če ste ugibali, da tako širok pogled na vse strani lahko dobimo le z najvišjega smučišča v Sloveniji, ste imeli prav. S Kanina lahko na 2.293 m občudujete zasnežene Alpe in Jadransko morje, če se spustite preko Sedla in Prevale, pa pridete v italijansko Sello Neveo. 

Za smučarje

Na Kanin vas v osrednji del smučišča pripelje gondola, na katero se vkrcate v bovški dolini. Kabinska žičnica iz Bovca je sicer začela obratovati že leta 1974, takrat se je tudi pričel zimski turizem na Kaninu. Naj vas od izleta ne odvrne misel, da je Bovec tako zelo daleč, saj od Ljubljane do Bovca (čez Italijo in Predel) pridete v 1 uri in 40 minutah oz. prevozite približno 130 km. Cesta pa je tudi v zimskem času očiščena in prevozna. Glede opreme ne skrbite, saj si jo lahko izposodite tudi tam, prav tako boste našli ski servis in šolo smučanja, če bi želeli pred vijuganjem po strminah obnoviti znanje ali bi radi smučanja naučili otrok. 

Zaradi lege smučišča, ki se nahaja nad 2000 m, je smučanje omogočeno večinoma celo zimo, tudi spomladi, ko drugod snega že primanjkuje. Na smučišču Kanin - Sella Nevea se ob večjih količinah naravnega snega lahko zabavate vse tja do prvomajskih počitnic. Večina urejenih prog je primernih za izkušenejše smučarje, na obeh straneh smučišča pa je na položnejšem terenu poskrbljeno tudi za najmlajše in tiste, ki bolj uživajo v počasnejšem tempu. 

Prikrajšani ne bodo niti “free ride” smučarji, ki se radi preizkusijo izven urejenih prog. Vendar za to zvrst smučanja zaradi varnosti priporočamo najem vodnika (kar ponuja Kanin) ali vodene turno smučarske izlete, saj se pobočje hitro lahko prelevi v nevarno in neizprosno. 

Ne pozabite se na vsake toliko ustaviti in zajeti sapo, medtem pa uživati ob pogledu na našega očaka - Triglav.

Za pohodnike

Na Kanin se lahko odpravite tudi po ali pred smučarsko sezono, še posebej če ste navdušen pohodnik. Prav tako se z gondolo povzpnete iz Bovca, potem pa se odločite, kako boste nadaljevali pot. Lahko na primer izberete prvo družinsko zavarovano pot v Sloveniji (težavnosti A), ki vas vodi preko strme stene na Prestreljeniku od Sedla vse do Prestreljeniškega okna v dolžini 750 metrov. Vstopno mesto je tik nad Sedlom na 2283 metrih nadmorske višine in se dvigne do 2391 metrov. 

Od zgornje postaje pa se je mogoče podati na najrazličnejše ture: Prestreljeniško okno, Konjiško sedlo, prek Sedla in Prevale na italijansko stran, do planinske koče, ki nosi ime po borcu Ferdu Kravanji - Petru Skalarju, na Visoki Kanin …

Priporočamo: Sestavite svoj Elanov stajling in si prislužite smuči Amphibio ter se nam pridružite na smučarskem dnevu!