Kako otroka naučimo smučati?

Kako otroka naučimo smučati? (foto: Shutterstock) Shutterstock
6. 1. 2022

Smučanje je za večino otrok, ki imajo radi sneg in nova doživetja, velika zabava. A da zabava ne postane nadležna muka, je treba začeti postopoma in seveda s potrpežljivim učiteljem, kar pa starši običajno niso ...

Postopno učenje smučanja

Prvo zlato pravilo: vse skupaj mora ostati igra. Zavedati se morate, da so prvi stiki s smučmi in snegom tisti, ki bodo odločili, ali bo otrok vzljubil smučanje ali ne, zato naj ima res zanimivo, kakovostno in predvsem strokovno vodeno vadbo, ki ga bo kar najhitreje pripeljala do prvih zavojev ter uživanja v zimskih radostih.

In če za kakšen šport res velja, da ga je dobro začeti že kot otrok, potem je to smučanje. Kar vprašajte kakšnega znanca, ki se je začel učiti smučati že kot odrasel človek – vsak vam bo povedal, da se nikoli ne počuti povsem sproščenega.

Smučanje pa je čisti užitek le, če se na smučišču počutimo varnega in suverenega - strah nas le blokira.

Torej, vadbo je najbolje začeti z različnimi igrami in gibanjem na snegu, morda je pametno, da otrok med igro preizkusi tudi smučarske čevlje.

Začnemo s hojo in z drsenjem na smučeh, vlečenjem na smučeh, nadaljujemo s snemanjem in ponovnim natikanjem smuči, primerno je tudi lovljenje po eni in obeh smučeh, različne domišljijske igre, kjer oponašamo živali, domišljijske like, igre. Otroke naučimo padati in ponovno vstajati. Vse naloge lahko otrok opravlja najprej brez palic in še z njimi.

Po vseh teh vajah bo otrok brez večjih težav stabilno in uravnoteženo stal na obeh smučeh.

Počasi in po občutku – vse je odvisno od otroka samega – dodajamo vaje, ki otroku izboljšujejo ravnotežje, izmenično dvigovanje smuči, čim daljše vztrajanje na eni in drugi nogi, poskakovanje na smučeh, prehajanje iz visoke v nizko prežo.

Najboljša izbira pa je dober inštruktor smučanja

V tečaje alpskega smučanja za otroke pri Varuhu zdravja sprejemajo otroke od starosti 5 let do tistih, ki še niso dopolnili 15 let. Razvrščeni so v posamezne skupine glede na smučarsko predznanje, tečaj pa vključuje osnovne smučarske korake za najmlajše in začetnike ter prikaz in piljenje tehnike za otroke, ki imajo določeno raven predznanja smučanja.

Prosta mesta so trenutno na voljo samo še na Arehu, na voljo pa so članom programa zvestobe Varuh zdravja.

Več na vzajemna.si.
Nagradna igra

Sodelujete lahko tudi v Zimski nagradni igri, ki poteka do 9. 2. 2022 in obljublja bogate nagrade: smučarski komplet Peak Performance, otroške smučarske čelade in očala, kape za smučarski tek, podkape, trakove, strgala za led in tudi smučarske vozovnice za smučišče Cerkno. Več informacij najdete TUKAJ.