Kako pogosto je priporočljivo menjati smučarsko čelado?

Kako pogosto je priporočljivo menjati smučarsko čelado? (foto: promocijski material) promocijski material
28. 2. 2020 Promocijsko sporočilo

Če so nekoč smučarske čelade uporabljali večinoma le profesionalni smučarji, je danes na smučiščih že več rekreativnih smučarjev s čelado kot brez nje. Če kje, potem uporaba čelade pri hitrem vijuganju po zasneženih strminah ni nikakršno pretiravanje s konceptom varnosti. Smučarska čelada namreč učinkovito varuje glavo v primeru padca – kar seveda hkrati ne pomeni, da lahko zaradi čelade na glavi smučamo hitreje, manj nadzorovano ali manj odgovorno.

Čelada je nujen del smučarske opreme. Smučamo lahko tudi brez nje, a vendar to močno odsvetujemo. Za varnost smo posledično pripravljeni odšteti tudi kak evro več, a po drugi strani čelade ne bomo menjali, dokler ni nujno potrebno. O izbiri kakovostne in najprimernejše smučarske čelade se pozanimajte v najbližji poslovalnici Hervisa.

Kako dolgo lahko uporabljam smučarsko čelado?

Glede roka trajanja ima sicer vsak izdelovalec čelad svoja priporočila, povezana predvsem z uporabljenimi materiali in vrsto čelade, a sleherna smučarska čelada bi morala zdržati najmanj od dve do pet sezon. Če se vam z njo ne zgodi nobena omembe vredna nesreča ali če ni bila deležna drugega hudega udarca, seveda.

Konstrukcijsko ločimo več vrst smučarskih čelad: od tipa in-mold čelad s tanko, a trdo zunanjo lupino, podloženo z EPP- ali EPS-peno (gre za ekspandirani polipropilen oziroma ekspandirani polistiren, za drobne plastične kroglice z zračnimi mehurčki za boljšo absorpcijo udarca), do tipa hard shell čelad iz bolj vzdržljive, a tudi težje ABS-plastike. Vmes so še različne kombinacije, npr. semi-hard, double shell in malce dražje hibridne čelade.

promocijski material

Po petih letih naj bi čelado – ali vsaj snemljivo lupino oziroma školjko – zamenjali, čeprav ob nepoškodovanosti in ustrezni skrbi zanjo lahko traja še bistveno dlje. Nekaj raziskav dotrajanosti kolesarskih čelad je na primer pokazalo, da dobro vzdrževane čelade ohranijo svoje lastnosti po uporabi občutno dlje od predpisanega roka trajanja.

Je treba po nesreči zamenjati smučarsko čelado?

Če ste na smučišču padli in pristali na glavi ali s kom trčili oziroma ste s čelado udarili ob skalo ali trši predmet, si čelado najprej oglejte. Podroben vizualni pregled vam bo hitro razkril, ali je prišlo na površini do globljih prask oziroma celo zloma. Praska v lupini čelade ali notranji peni je globlja, če lahko vanjo porinete noht. Če zaznate tako prasko, je treba čelado najverjetneje zamenjati. Zagotovo pa bo to potrebno, če na čeladi opazite večjo razpoko, lom ali daljšo razo. V tem primeru je namreč veliko vprašanje, ali bi čelada ob morebitnem novem udarcu ustrezno absorbirala visok trenutni energijski učinek in vaši glavi nudila enako zaščito kot pred tem. Sicer pa so smučarske čelade narejene tako, da prenesejo veliko manjših in manj pomembnih udarcev. Kar pa ne pomeni, da jo lahko brezbrižno mečete naokoli …

Kako podaljšati obdobje trajanja čelade?

Za začetek: ne mečite je po tleh in je ne obtežujte z večjo težo. Ne namakajte je v vodi in je ne dajajte v pralni stroj. Brišete jo lahko z mokro krpo, pri čemer pa ne uporabljajte močnejših čistil, saj lahko ta poškodujejo notranjo strukturo materiala. Čelado hranite v prostoru z normalno sobno temperaturo. Če je dlje časa v premrzlem ali pretoplem prostoru oziroma izpostavljena sončni svetlobi, to vpliva na hitrejše staranje materiala. Ta se počasi stara tudi sicer, a ekstremni pogoji hrambe lahko to pospešijo.

Čelada je pomemben del smučarske opreme, zato ni smiselno, da bi si nadeli poškodovano. Pred smučanjem in po vsakem večjem udarcu čelado podrobno preglejte. Podobno škodljivo in neprijetno pa je tudi, če uporabljate čelado, ki vam ni prav. Na glavo vam mora sesti tako, da vas ne tišči, niti da ni ohlapna. Ne sme vam poskakovati, niti ne smete nikjer čutiti točkovnega pritiska, saj ta lahko povzroči glavobol.