KANIN: Smučanje z najlepšimi razgledi

KANIN: Smučanje z najlepšimi razgledi (foto: Ana Vehovar) Ana Vehovar
20. 12. 2018

Naše najvišje smučišče Kanin je pričelo z obratovanjem. Na 2.293 metrih nadmorske višine lahko smučate z razgledom na Julijske Alpe in Jadransko morje. S Kanina pa se lahko spustite tudi na italijansko stran v Sello Neveo.

Na Kanin se popeljemo z gondolo iz bovške doline (436 m) na osrednji del smučišča (2.200 m). Morda se komu zdi, da je Bovec tako zelo daleč, vendar nas od Ljubljane do Bovca (čez Italijo in Predel) loči le 1 ura in 40 minut vožnje oz. približno 130km. Cesta pa je tudi v zimskem času očiščena in prevozna. 

Gondola obratuje med 8:00 - 16:00, zadnja gondola na hrib ob 14:00 in v dolino ob 16:00.
Sedežnica Prevala in vlečnica Podi deluje med 8:30 - 15:30. Restavracija Prestreljenik pa med 8:30 - 16:00. 

Cenik smučarskih vozovnic najdete tukaj. 

Na D postaji (na vrhu) boste našli tudi ski servis, izposojo opreme in šolo smučanja. 

Zimski turizem se je na Kaninu pričel že leta 1974, ko je začela obratovati kabinska žičnica iz Bovca. Veličastno pogorje Kanin stoji na meji med Italijo in Slovenijo, na jugovzhodu se dviguje iznad bovške kotline, na zahodu pa pada proti Jezerski dolini, dolini Reklanice in Reziji. Med smuko lahko (med drugim) občudujemo tudi našega očaka - Triglav. 

Smučarske proge se nahajajo nad višino 2000 m, zaradi česar so ugodni pogoji za smuko skoraj vso zimo. Velike količine naravnega snega običajno omogočajo smuko na smučišču Kanin - Sella Nevea vse tja do prvomajskih počitnic. Večina urejenih prog je primernih za izkušenejše smučarje, na obeh straneh smučišča pa je na položnejšem terenu poskrbljeno tudi za najmlajše.

 Visokogorska lega Kanina s skalnatim področjem daje smuki poseben čar. 

Smučišče privablja tudi veliko število navdušencev "free ride" smučanja izven urejenih prog. Za to zvrst smučanja priporočamo najem vodnika, ki ga lahko najamete na Kaninu, ali vodene turno smučarske izlete, saj je izven urejenih prog nevarno področje z vrtačami oz. brezni. 

V prihajajočih dneh pa bo zaključena gradnja novega Kanin SKI BUM BAR-ja na sončni strani Kanina. V novi leseni in svetli brunarici veliki približno 100 kvadratnih metrov se boste lahko okrepčali in uživali v pogledu na dolino, okoliške hribe in morje. 

Po zaključenem smučanju ali naslednji dan si lahko ogledate še številne naravne znamenitosti doline ali sprehodite utrujene noge ob smaragdni reki Soči.

SKI BUS pa vas bo od 25. 12. 2018 do 17. 3. 2019 peljal od Bovca do A postaje. 

Več najdete na kanin.si, info@kanin.si in na Facebook strani Kanin - Sella Nevea

Foto: Žiga Langus, Ana Vehovar