Obertauern: dovolj blizu in dovolj visoko

Obertauern: dovolj blizu in dovolj visoko (foto: Tourismusverband Obertauern) Tourismusverband Obertauern
8. 3. 2019

Izbira smučišč za slovensko mejo ni majhna. V smeri proto Salzburgu, če ostanemo le pri tistih blizu avtoceste, si sledijo Osojščica, pa Goldeck, Katschberg, Speiereck … In ja, tudi Obertauern.

A vseeno: Obertauern ostaja ne le eno najbližjih ampak med takšnimi tudi najbolj zanimivih in razgibanih smučišč – hkrati pa zna dolgo v pomlad postreči s snegom in lepim vremenom.

Smučišče, ki se razteza okoli vasice na prelazu, se z višine 1.630 metrov razteza vse do 2.315 metrov, in to na obeh straneh doline. Večina prog se začenja le kak meter za apartmaji in hoteli (oziroma tik ob parkiriščih, ki jih je ob cesti več kot dovolj), 100 kilometrov prog (pokrite so s 26 napravami, ki lahko na uro prepeljejo več kot 50 tisoč smučarjev) pa je precej družinske narave, saj je dve tretjini lažjih. Tudi ob najbolj sončnih in toplih dneh je del v osojni legi, kar pomeni, da je tudi spomladi, ko se termometer povzpne krepko nad ničlo, moč najti proge, ki ostanejo čvrste tudi po kosilu.

Ne glede na to, ali gre za dnevne goste ali pa za tiste, ki na Obertauernu ostanejo nekaj dni, je gostinske ponudbe več kot dovolj – za tiste, ki ne smučajo, tudi v centru kraja, za ostale pa v restavracijah na smučišču, ki jih je več kot deset.

Med napravami prevladujejo sedežnice (seveda večinoma sodobne, pokrite in ogrevane), vse skupaj pa je moč povezati tudi v krog po smučišču, imenovan Super7, ki povezuje vse najvišje točke smučišča (in le z ene od njih se spušča le črna proga).

Na Obertauernu znajo poleg večerne, posmučarske zabave (ta je v the koncih že legendarna, ne smete pa zamuditi dogajanja v Edelweissalmu na smučišču in Lurzeralmu ob njegovem vznožju), ponujajo tudi kup dnevnih dogodkov. Izstopata lov za zakladom Gamsleiten Kriterium, ko družine po smučišču izkopavaj škatlice, v katerih se skrivajo privlačne nagrade – tudi kakšen avto se skriva med njimi (letos bo na vrsti 14. aprila). Smučarkam je namenjen smučarski dan #sheskis, na katerem smučarkam omogočijo vodeno smučanje, na katerem raziščejo smučišče in tudi izpopolnijo svojo tehniko, hkrati pa preizkusijo najnovejše modele smuči (letos, ko bo dogodek na sporedu 30. marca, je partner Atomic).

Seveda smučanje ni edino, kar zna Obertauern ponuditi pozimi: na voljo so tudi steze ta tek na smučeh, dnevno in nočno sankanje, pohodi s krpljami … In glede na to, da smučarska sezona ponavadi traja do prvomajskih praznikov, je časa za obisk še dovolj.