Pozor! Če načrtujete zimske počitnice v Avstriji

Pozor! Če načrtujete zimske počitnice v Avstriji (foto: Profimedia) Profimedia
8. 11. 2021

Avstrija je ena izmed številnih evropskih držav, ki trenutno beleži rast okužb. Zato je avstrijska vlada že pred nekaj tedni sprejela stopenjski načrt. Če načrtujete obisk sosednje Avstrije, ne spreglejte tega.

S ponedeljkom, 8. 11. 2021, na področju gastronomije, v nočnih lokalih, pri kulturnih, prostočasnih in športnih dejavnostih ter v gondolah stopi v veljavo PC-pravilo – preboleli ali cepljeni.

Ta dosledna pravila so pomembni ukrepi za zajezitev širjenja okužb. Istočasno pa bodo pripomogla k temu, da se bo zimski turizem v Avstriji lahko izvajal.

Obenem je anketa, ki jo je turistična organizacija Österreich Werbung izvedla septembra, pokazala, da je med tistimi, ki se zanimajo za zimske počitnice v Avstriji, cepljenih približno 80 procentov. (Podatki ankete iz Avstrije, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Češke, Švice in Velike Britanije)

Kateri ukrepi so začeli veljati?

Avstrija je že poleti dokazala, da je odgovoren turizem mogoč tudi med pandemijo.

Zdaj Avstrija kot odgovorna gostiteljica tudi pozimi postavlja potrebne ukrepe za zaščito − tako svojih gostov kot tudi gostiteljev.

»S strogimi, jasnimi in načrtovanimi pravili se z veliko odgovornostjo podajamo v zimsko sezono. Turistični sektor je zelo dobro pripravljen na izvajanje ukrepov. Jasno je, da bodo tisti, ki so cepljeni, tudi naprej minimalno občutili omejitve. To seveda velja tudi za turizem in za naše zimske goste iz tujine,« pravi Lisa Weddig, vodja turistične organizacije Österreich Werbung.

V ponedeljek, 8. novembra 2021, začnejo veljati sledeče ureditve:

Tukaj od ponedeljka naprej velja PC-pravilo:

Koronski testi vseh vrst (tako PCR kot tudi HAGT) ne veljajo več za vstop.

  • nastanitveni objekti
  • gostinstvo
  • prostočasne in športne dejavnosti
  • kulturne ustanove
  • gondole
  • uporaba storitev, pri katerih obstaja telesna bližina (npr. frizer)
  • na prireditvah z več kot 25 ljudi

Za PC-pogoj velja prehodno obdobje štirih tednov. V tem obdobju tisti, ki so cepljeni s prvim odmerkom, ob vstopu dodatno potrebujejo še negativen PCR-test – tako prehodno obdobje še ne zahteva polnega cepljenja.

V trgovinah, muzejih in knjižicah je obvezno nošenje mask tipa FFP2.

Veljavnost certifikata za cepljenje se zniža na devet mesecev od datuma polne imuniziranosti (iz sedanjih 12 mesecev). Potem je potreben nadaljnji odmerek (večinoma tretji) za veljavni certifikat. Velja prehodno obdobje treh tednov.

Otroci do dvanajst let so sedaj oproščeni obveznosti predlaganja vstopnih dokazil. To pravilo bo ostalo veljavno še naprej. Za mladoletne od dvanajst let se trenutno išče primerna rešitev.

Več informacij najdete na www.austria.info