Prva pomoč pri zimskih poškodbah

12. 12. 2012

Naj gre za alpsko smučanje, smučarski tek ali hitro sankanje – veselje nad snegom in ledom nas včasih tako zanese, da pozabimo na nevarnosti. Strokovnjaki pojasnjujejo, kje so največje težave in kako jih razrešimo.

Prehod izza pisalne mize na smučišče je brez poškodb možen le pri pripravljenih ljudeh. Drugi se morajo temeljito pripraviti, sicer se lahko resno poškodujejo.

Udarnina – poškodba mišic

Pri zimskem športu je največ padcev. Zaradi snega in ledu hitro izgubimo ravnotežje, zlasti takrat, ko tehnike ne obvladamo dobro.

Pri padcu ali trčenju z drugimi osebami se lahko udarimo. Nastanejo lahko le manjše podplutbe v podkožnem tkivu, ki so videti kot modri madeži. Pri težkih poškodbah pa so lahko poškodovane tudi mišice.

Takrat velja pravilo: mirovanje, hlajenje (led), kompresijski povoj in visoka lega poškodovanega uda. Šele pozneje pride na vrsto gretje in raztezanje mišic in sklepov.

Nateg – ko se raztrgajo vlakna

Veliko huje je takrat, ko se natrgajo mišična vlakna. Športniki na dopustu se največkrat pred začetkom ne ogrejejo. Mišice so hladne in se pri naporu utrudijo. Temu se pridružijo še pomanjkanje treninga in slaba tehnika.

Pri manjših poškodbah nam grozi le banalni mišični maček. Tega lahko premagamo z odmorom enega do treh dni in z vajami za raztezanje. Pri hujših poškodbah je potreben daljši počitek. Tega lahko skrajšamo s hitrim hlajenjem in mirovanjem.

Zvin – prekomerni gib

Vsak sklep ima ovojnico in vezi kot oporo. Pri zvinu se te poškodujejo. Posledica so nategnjene vezi, sklep izgubi svojo naravno držo, zato zateče in nas zelo boli. Najpogostejša vzroka so slabo mišičje in pomanjkanje treninga.

Sklep je treba takoj hladiti in mirovati, pozneje lahko dodate elastični povoj. Zdravljenje pospešita toplota in zdravljenje z elektriko. Zaradi varnosti nato nekaj mesecev pri športu nosite oporo.

Raztrg vezi – kot pokanje biča

Lahko se zgodi še hujše: vezi se lahko raztrgajo. Potem sklep ni več zaščiten, grozijo še druge poškodbe (meniskus, artritis). Najbolj pogosto se to zgodi s križnimi kolenskimi vezmi.

Kolenski sklep je zelo občutljiv, ker nosi vso našo težo. Obračanje in hitre spremembe smeri so lahko usodne. Pri raztrgu se sliši močan pok. Takrat takoj hladite, noga naj dvignjena miruje, takoj pojdite k zdravniku.

Najbrž boste dobili mavec za 4 do 6 tednov ali sklepno opornico. Pozneje pri športu sklep podprite s posebnim povojem. Vezem prijajo toplota in elektroterapija.

Izpah – meje gibčnosti

Naše kosti niso iz gume. Zato se pri smučarskih padcih pogosto pojavijo boleči izpahi. Zlasti takrat, ko smučka ostane na nogah. Noga takrat leži v napačni smeri. Treba jo je naravnati, dodajte opornico in poiščite bolnišnico! Seveda bo treba mirovati.

Hitro zdravljenje poškodb

Magnetno polje: podpora zdravljenju
  • Rane se pozdravijo bolje, če so naše obrambne moči dobre. Okrepimo jih lahko s pomočjo magnetnih polj, ki nastanejo v posebnem aparatu z magnetnimi tuljavami. Pulzirajoče magnetno valovanje se prenaša prek aplikatorjev na oboleli sklep.
  • Učinek: Energija vstopa v kosti in tkiva. Presnova se zato poveča, izboljša se vsebnost kisika v krvi in celicah. Imunski sistem se okrepi, sklep postane bolj gibčen. Bolečina pojenja, potreba po analgetikih se zmanjša.
Križne vezi: nadomestilo
  • Kot opora kolenskega sklepa so pomembne križne vezi. Dovoljujejo sicer le omejeno gibanje, omogočajo pa trdnost in varnost še pri tono težki obremenitvi. Vendar je vsako leto ogromno poškodb ravno teh vezi. Zelo ogrožena je sprednja križna vez.
  • Tipični znaki so bolečine po preobremenitvi in uklon kolena navzven. Ogromno ljudi ima artrozo kolen, pri 80 odstotkih se je vse začelo, ko so pretrgali križne vezi.
  • Novi semitendinozni transplantat lahko nadomesti raztrgano križno vez. Iz glavice golenice odvzamejo pogrešljivo kito, jo s posebnimi rezi podaljšajo in vložijo v koleno. Čedalje pogosteje odvzamejo snov tudi z notranje strani stegna. Pritrdijo jo s posebnimi vijaki iz mlečne kisline, ki se po vraščanju kite sami raztopijo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri