Test smuči: Odprto nebo 2016/17

Test smuči: Odprto nebo 2016/17 (foto: Profimedia) Profimedia
5. 11. 2016

Smučarski industriji omogočamo, da v tej odprti skupini smuči predstavi modele, ki bi jih težko uvrstili v katerokoli drugo klasično skupino na WorldSkitestu. Tu so v ospredju individualnost, ekskluzivnost, inovativnost in smučarska zabava.

Smuči, ki jih preizkušamo v skupini odprto nebo, so edine, ki med testom niso zakrite s črno folijo, hkrati pa je to skupina, pri kateri ne podeljujemo ocen. Razlog je preprost: smuči so si med seboj preveč različne, namenjene tudi različnim tipom smučanja, da bi jih lahko primerjali med seboj. Testni smučarji tako predvsem preverijo, ali držijo navedbe izdelovalca, in podajo osebno oceno oziroma priporočilo.

Posebnost odprtega neba so smuči dražjih, ekskluzivnih znamk, ob tem pa so vedno prisotne tudi skoraj ekstravagantne smuči uveljavljenih smučarskih tovarn. Testiranje zato predstavlja seznanjanje z novimi tehnologijami, prijemi, inovacijami, ki bodo morda kdaj dobile priložnost tudi pri množično prodajanih smučeh.

1. Scott Punisher 110

Scott Punisher 110

Punisher 110 je Scottov večstranski talent, ki ga ni strah nobenega izziva. S priznano geometrijo 3Dimension in zasnovo Twin-Tip Rocker zagotavlja zabavo od jutranjega svita do večernega mraka.

Obljubljana večstranskost je dobila potrditev tudi pri testnih smučarjih. Scott poskrbi za zabavo na progi, a je še bolje prilagojen smučanju zunaj urejenih smučišč, kjer njegova kakovost dodatno pride do izraza.

Dolžina testnih smuči (cm) 183
Radij (m) 18
Geometrija 142-108-130
Na voljo v dolžinah (cm) 173, 183, 189

2. Indigo BOA

Indigo BOA

Zlata medalja pri izboru SnowStyle v skupini odprto nebo

Z novim modelom BOA je nemška smučarska tovarna znova postavila merila. Smučka, ki ni primerna samo za lažje turne vzpone, ampak tudi med spustom, izpolni vsa pričakovanja ročno izdelanega visokozmogljivega športnega orodja.

BOA doda prijeten navdih prestiža, testnim smučarjem se zdi zelo plemenita, ekskluzivna in privlačna, zato si je prislužila zmago na lepotnem tekmovanju. Ta ročno izdelana smučka 'Made in Germany' se je izkazala tudi na terenu, ne glede na to, ali je bilo treba smučati po trdem ali mehkem snegu. Cena za smuči Indigo je visoka, a o kakovosti ni nobenega dvoma.

Dolžina testnih smuči (cm) 182
Radij (m) 20,5
Geometrija 129-94-119
Na voljo v dolžinah (cm) 182

3. Bogner Fineline Fiber

Bogner Fineline Fiber

Bogner Fineline Fiber je smučka, ki so jo razvili posebej za dame in smučarje z nizko telesno težo. Prefinjeno naravnana kombinacija titanala in steklenih vlaken jo naredi igrivo in okretno že pri manjši hitrosti, medtem ko pri velikih hitrostih pride do izraza nenavadno učinkovit oprijem robnikov.

Pri Bognerju posebno vlogo igrata ekskluzivnost in individualnost, kar ima seveda tudi svojo ceno. Ročno izdelana smučka z visokokakovostnimi materiali je po besedah naših testnih smučarjev izjemna in jo je mogoče voziti zelo nežno brez nepotrebnega izgubljanja moči. Kakovostna smučka, s katero boste na smučišču zagotovo izstopali.

Dolžina testnih smuči (cm) 163
Radij (m) 13–17
Geometrija 128-80-110
Na voljo v dolžinah (cm) 155, 163

4. Line Supernatural 86

Line Supernatural 86

Supernatural 86 je smučka za vse terene, ki ponuja športno in usmerjeno zmogljivost na urejenih progah in ob njih. Pri velikih hitrostih smučarja ne kaznuje za morebitne napake, zato ponuja zvrhano mero nadzora na celotnem pobočju. Kaj več kot razmišljati o naslednjem zavoju smučarju tako sploh ni treba, saj ga smučka vodi sama.

Ožja različica družine smuči Supernatural-Freeski naj bi poskrbela za še več zadovoljstva na progi, in to ji zelo dobro uspeva. Testni smučarji so bili pozitivno presenečeni, da je Line enako dobro funkcionirala tudi na neurejenih terenih. Zato so jo označili kot idealnega partnerja za sprememb poln smučarski dan na urejenih smučiščih in predvsem ob njih.

Dolžina testnih smuči (cm) 179
Radij (m) 21,1
Geometrija 125-86-112
Na voljo v dolžinah (cm) 165, 172, 179

5. Volant Pulse White

Volant Pulse White

Volant Pulse White je mogoče voziti športno v vseh snežnih razmerah. V nerjaveče jeklo vgrajen beli carbontex zmanjša težo in zagotavlja mirnost med izpeljavo dolgih in kratkih zavojev brez napora. Volant uporablja le najboljše materiale, smuči so vedno izdelane ročno.

Smuči Volant izdelujejo v ekskluzivnih majhnih serijah, zato je vsaka zase mojstrovina, kar dokazuje tudi nekoliko višja cena. Pulse White je lahka smučka, ki omogoča ekstremno lahkotno vožnjo in kot takšna poskrbi za prvorazredni smučarski užitek ves dan.

Dolžina testnih smuči (cm) 173
Radij (m) 15
Geometrija 128,5-77-106
Na voljo v dolžinah (cm) 149, 157, 165, 173

6. Atomic Vantage X 80 CTI

Atomic Vantage X 80 CTI

Atomic Vantage X80 CTI ponuja popolno mešanico iz moči, potrebne za urejena smučišča, in agilnosti za smučanje na vseh terenih. S srednjo širino 80 mm so ujeli pravo razmerje, s katerim so ustregli užitka željnim smučarjem po urejenih smučiščih, ki radi zavijejo tudi na teren. Športna geometrija in sorazmerna ozkost zagotavljata visoko zmogljivost na trdih terenih.

Naslednik Atomicove prodajne uspešnice Nomad Blackeye je za približno petino lažji in ga je zato mogoče voziti še z manj truda. Ostale prednosti je Vantage X 80 pokazal predvsem pri izpeljavi daljših in krajših zavojev.

Dolžina testnih smuči (cm) 180
Radij (m) 16
Geometrija 127-80-111,5
Na voljo v dolžinah (cm) 159, 166, 173, 180

7. Blizzard Quattro RX

Blizzard Quattro RX

Blizzard Quattro RX je brezkompromisno natančno orodje za visokošportne smučarje po urejenih smučiščih. S srednjo širino 84 mm in 2 mm rockerjem se dobro počuti tudi med izpeljavo zmernih, a dolgih zavojev na nekoliko bolj razritih progah. Tehnologija Full Suspension z ogljikovimi dodatki zagotavlja manj vibracij in neverjeten oprijem robnikov.

Globok poklon in zelo dobre ocene v vseh kategorijah so testni smučarji podelili povsem novemu Blizzardovemu modelu Quattru RX. Ta smučka, pripravljena za urejena smučišča, je enako dobra za kratke in daljše zavoje, izkazala pa se je tudi pri mirnosti in oprijemu robnikov.

Dolžina testnih smuči (cm) 174
Radij (m) 16
Geometrija 129-84-113
Na voljo v dolžinah (cm) 167, 174, 181

8. Dynastar Speed Zone 16 Ti

Dynastar Speed Zone 16 Ti

Povsem nova smučka Speed Zone Ti 16, za katero so navdih iskali pri slalomu, je polna tekmovalne tehnike in so jo razvili posebej za trde snežne razmere. Med izpeljavo zavojev izničuje neželene reakcije in smučarjem z izpiljeno tehniko ponuja neprimerljivo natančnost in udobje. Opremljena je z novo tehnologijo aktivnega vzmetenja.

Dynastar Speed Zone 16 je testne smučarje pri hitrih, kratkih zavojih popolnoma prevzel. Skupaj z odličnim oprijemom robnikov in pripadajočo mirnostjo je ta smučka zelo dobra izbira za športne smučarje, ki radi smučajo na zgornjih hitrostnih območjih.

Dolžina testnih smuči (cm) 168
Radij (m) 13
Geometrija 121-67-105
Na voljo v dolžinah (cm) 158, 163, 168, 173

9. Elan Ripstick 96

Elan Ripstick 96

Ripstick 96 smučarjem ponuja možnost doseganja visoke zmogljivosti na najbolj strmih terenih in v najtežjih razmerah. Z uporabo tehnologije TNT je tudi v težkih razmerah možno doseči 'energijsko učinkovito' zmogljivost in s tem povezano izboljšano paralelno vodenje smuči. Med smučarskimi izleti na neurejenih pobočjih ali med smučanjem po urejenih smučiščih: lažje smuči vedno varčujejo z močmi.

Strupeno zelene smuči Ripstick 96 obljubljajo veliko večstranskosti na smučiščih in ob njih, po Elanovih zagotovilih pa naj bi bile primerne tudi za kratke vzpone. Zaradi nizke teže je smučka na progi zelo uravnotežena in mirna. Testni smučarji so Ripstick 96 ocenili kot prijetno za smučanje z varčevanjem moči.

Dolžina testnih smuči (cm) 181
Radij (m) 18,1
Geometrija 134-96-113
Na voljo v dolžinah (cm) 174, 181, 188

10. Fischer RC4 The Curv

Fischer RC4 The Curv

Zlata medalja pri izboru SnowSytle v skupini odprto nebo

Smučka, pri izdelavi katere so uporabili skoraj profesionalne materiale, znane iz svetovnega pokala, a je vseeno primerna za običajno smučanje po urejenih smučiščih. Preizkušena tehnologija trikratnega radija omogoča do zdaj neobčuteno dinamiko v zavojih. Dvodelna plošča Curv Booster poskrbi za optimalen prenos moči s smučarjeve noge na sneg, pri tem pa je vodenje zavoja lahko ekstremno hitro. Vsak zavoj bo smučarju vzel dih!

Na novo razvita smučka The Curv ni uspela samo po grafični podobi, ampak je tudi tehnično v samem vrhu. Testni smučarji so ji ob izboru za lepotico v tej skupini dali tudi zelo dobre ocene za vozne lastnosti na smučišču. Športna smučka, ki jo bodo rekreativni tekmovalci vzljubili, saj jim bo prinesla veliko veselja.

Dolžina testnih smuči (cm) 178
Radij (m) 18
Geometrija 120-74-104
Na voljo v dolžinah (cm) 164, 171, 178, 185

11. K2 Pinnacle 88

K2 Pinnacle 88

Pinnacle 88 je mlajši član družine K2 Pinnacle in je zelo dobra izbira za proste smučarje in tudi tiste, ki večino dneva preživijo na urejenih progah. S tehnologijo Konic, ki razbremeni špico in sredinski del smuči ter s tem zmanjša težo, ki jo je treba premagati med zavoji, kovinskim vložkom in tehnologijo vseterenski Rocker je to idealna smučka na urejenih smučiščih in ob njih.

Divje modri Pinnacle 88 je pri testnih smučarjih dobil veliko simpatij predvsem zaradi uravnotežene zmogljivosti na progi. Pri tem ni odveč pripomniti, da so smučko pohvalili tako ženske kot moški, kar kaže na njeno večstranskost.

Dolžina testnih smuči (cm) 184
Radij (m) 16
Geometrija 128-88-110
Na voljo v dolžinah (cm) 170, 177, 184

12. Nordica Enforcer 93

Nordica Enforcer 93

Bronasta medalja pri izboru SnowStyle v skupini odprto nebo

Požiranje hitrih zavojev na smučišču ali vlečenje dolgih lokov po pobočju, pokritem s pršičem? Enforcer, smučka za proste smučarje, a namenjena tudi vsem drugim terenom, povsod pokaže svojo svetlo stran. Vseterenski profil camRock poskrbi za izboljšano odzivnost v mehkem snegu in energično vodenje v zavoju na trdi podlagi.

Zanimiva in športna grafična podoba je testnim smučarjem padla v oči, zato so Nordicin model Enforcer 93 nagradili s tretjim mestom na lepotnem tekmovanju. Na smučišču je smučka svojo kakovost dokazala predvsem pri vlečenju dolgih lokov, kjer je prišla do izraza tudi njena mirnost.

Dolžina testnih smuči (cm) 185
Radij (m) 18,5
Geometrija 126-93-114
Na voljo v dolžinah (cm) 169, 177, 185, 193

13. Rossignol Hero Elite ST TI

Rossignol Hero Elite ST TI

Hero Elite ST TI je energičen, natančen in popolnoma uravnotežen zarezovalni stroj za ljubitelje urejenih smučišč. Opremljen je z novo tehnologijo Prop s prilagodljivim upogibom, kar prinaša izboljšan nadzor, bolj mirno vodljivost v zavojih, boljši prenos moči in ojačan oprijem robnikov.

Rossignol Hero Elite je zelo športna smučka, ki svoje prednosti najbolje izrazi med hitrimi kratkimi zavoji, ne da bi pri tem trpela stabilnost ali mirnost. Testne smučarje je prepričala, smučka pa je po njihovem mnenju povsem primerna tudi za to ali ono tekmovanje.

Dolžina testnih smuči (cm) 167
Radij (m) 13
Geometrija 122-68-104
Na voljo v dolžinah (cm) 157, 162, 167, 172

14. Salomon QST 99

Salomon QST 99

Za ljubitelje pustolovščin, ki so doma tako na urejenih progah kot ob njih in iščejo najboljšo zmogljivost na mehki in trdi podlagi. Tehnologija Spaceframe poskrbi za preprosto izpeljavo hitrih zarezovalnih zavojev na trdi podlagi in polno zabave v celem snegu. QST 99 vam pokaže, kaj vse zmore odlično pripravljena smučka, ki prav zares spada na vsak teren.

Testne smučarje je QST 99 na progi zares prepričala. Mirno in brez večjega napora je drsela v dolge in kratke zavoje. Salomon je pripravil pravo izbiro za vsak teren.

Dolžina testnih smuči (cm) 188
Radij (m) 19,6
Geometrija 140-99-122
Na voljo v dolžinah (cm) 167, 174, 181, 188

15. Völkl RTM 86

Völkl RTM 86

Revolucionarna tehnologija za revolucionarno smučko. RTM je najbolj športna in najbolj široko zasnovana smučka v tej skupini, ki jo trenutno lahko najdete.

Völklu je s to smučko za vse terene uspelo postaviti merila na področju odličnih zmogljivosti na progi, a hkrati ta model ponuja priložnost za sproščene in dodelane zavoje tudi na neurejenih pobočjih. Testni smučarji so bili precej enotni z željo po dodatni vožnji in novem odmerku užitka z RTM 86.

Dolžina testnih smuči (cm) 177
Radij (m) 18,1
Geometrija 132-86-114
Na voljo v dolžinah (cm) 167, 172, 177, 182

WorldSkitest.com

Druge kategorije: