Test smuči: Odprto nebo 2017/18

Test smuči: Odprto nebo 2017/18 (foto: Profimedia) Profimedia
27. 10. 2017

Pred leti smo na WorldSkitestu predstavili odprto kategorijo, ki je v tem času postala priljubljena tako med izdelovalci smuči kot med testnimi smučarji. Med drugim tudi zato, ker ponuja polno prostora za novo, vznemirljivo, ekskluzivno in zanimivo. V tej kategoriji so predstavljene in preizkušene smuči, ki ne spadajo v nobeno klasično kategorijo, prav tako teh smuči ni mogoče kupiti v prav vsaki športni trgovini. Glavni poudarek je namenjen individualnosti, ekskluzivnosti, inovacijam in užitku med smučanju.

Modele iz kategorije odprto nebo ne prelepimo s črnim trakom tako kot druge smuči, ampak jih testni smučarji in smučarke preizkušajo takšne, kot so v resnici. Ker so si smuči preveč različne, da bi jih lahko med seboj primerjali, v tej kategoriji ne podeljujemo ocen. Smučarji, ki preizkusijo smuči iz kategorije odprto nebo, podajo zgolj mnenje, hkrati pa preverijo, ali navedbe proizvajalcev res držijo.

ÜNIQUE Skis FERDINAND

ÜNIQUE Skis FERDINAND

srebrna medalja naizboru SnowSytle v kategoriji odprto nebo

Pravzaprav bi lahko te smuči poimenovali tudi vsakdanja ljubica. Model za vse terene smučarja namreč ne razvaja samo med hitrimi zavoji na smučišču, ampak mu tudi v celcu pričara nasmeh na ustnice.

Nenavadna lesena obloga in individualna grafična podoba startupa z Dunaja je hitro ogrela srca udeležencev in že med prvim WorldSkitestom osvojila drugo mesto na lepotnem izboru. Na smučišču lahko vsak smučar smuči sam nastavi glede na svoje potrebe. Marsikateri udeleženec testa je bil popolnoma očaran.

Dolžina testnih smuči (cm) 178
Radij (m) eliptično progresivni radij – na špici in repih 7 m, na sredini smuči 30
Geometrija 106‒88‒116
Na voljo v dolžinah (cm) 178

Bogner B-Light VT

Bogner B-Light VT

Z inovativno zasnovo in sodobno konstrukcijo jedra z navpičnimi strunami iz titanala v patentiranem bambusovem kompozitu je Bognerju prvič uspelo združiti edinstvene zmogljivosti z najmanjšo možno težo. Zgornja plast zelo odzivnih smuči za urejena smučišča je sestavljena iz 350 milijonov let starih fosilov, zaradi česar je izjemno odporna na praske in omogoča visoko obremenitev, hkrati pa ponuja možnost poznejše obdelave in naoljenja.

Nove kakovostne smuči iz hiše Bogner imajo veliko tehničnih podrobnosti. B-Light se na smučišču odlično izkažejo, zelo dobro držijo smer tudi na trši podlagi. Od skoraj vseh udeležencev so dobile visoke ocene, pri čemer so posebno poudarili izstopajočo in zanimivo oblogo, ki privablja poglede. A to ima tudi svojo ceno ...

Dolžina testnih smuči (cm) 171
Radij (m) 16
Geometrija 119‒70‒100
Na voljo v dolžinah (cm) 151, 161, 171, 181

DPS Foundation Cassiar F82

DPS Foundation Cassiar F82

F82 so odlične smuči za urejena smučišča, ki se posebno dobro izkažejo na trdi podlagi – a tudi na zvoženi ali mehkejši. V podlago konkretno zarezujejo in pri tem ponujajo obilico zabave. So odzivne in športno agresivne, a ne tudi trde ali celo svojeglave. Ponujajo odlično mešanico za dobro počutje na vseh progah.

DPS F82 je testnim smučarjem omogočil precej zabave tako zjutraj na trdi podlagi kot tudi opoldne v mehkejših razmerah. Vedno znova je tem smučem uspelo izzvati dober občutek in s tem vzbuditi željo po še več.

Dolžina testnih smuči (cm) 178
Radij (m) 15
Geometrija 124‒82‒107
Na voljo v dolžinah (cm) 168, 178, 185

4. LINE Sick Day 88 bronasta kolajna na izboru SnowStyle v kategoriji odprto nebo

Popolnoma nove Sick Day 88 so genialne smuči za vse terene z dobrim razmerjem med ceno in zmogljivostjo. Lahki materiali so združeni s premišljeno, usklajeno zasnovo, kar prinaša preprosto izpeljavo zavojev pri istočasno zanesljivem oprijemu. Za še več zabave!

Sick Day 88 je udeležence prepričal z grafično podobo palmine plaže, zato je dosegel tretje mesto na lepotnem izboru. Tudi na smučišču je pustil dober vtis, prepriča s prijetnim in zanesljivim občutkom med smučanjem, ko ne zahteva preveč moči – kar je več kot idealno za celodnevno smuko v sončnih dneh.

Dolžina testnih smuči (cm) 179
Radij (m) 17,4
Geometrija 127‒88‒113
Na voljo v dolžinah (cm) 165, 172, 179

Volant Black Spur

Volant Black Spur

Kralj Volantove kolekcije smuči je opremljen z ekskluzivno, neobčutljivo oblogo iz nerjavnega jekla in črnim premazom. Mojstrovina tehnologije je izdelana popolnoma ročno. Odličen oprijem robnikov v kombinaciji z neverjetno večstranskostjo omogoča tudi najbolj zahtevnim smučarjem briljantno vožnjo s slogom in natančnostjo.

Včasih mora biti pa tudi nekaj prestiža, mar ne? Potem je Volant prvovrstna izbira, saj ne navduši samo s plemenito podobo, ampak je tudi na smučišču pravi dragulj. Black Spur ne glede na razmere teče mirno, smučar ima smuči ves čas pod nadzorom, pa četudi gre za težak in leden teren.

Dolžina testnih smuči (cm) 175
Radij (m) 17
Geometrija 116,5‒71‒102
Na voljo v dolžinah (cm) 160, 165, 170, 175, 180

Atomic Redster X7

Atomic Redster X7

Odlična mešanica slalomske in veleslalomske smuči – za res zmogljivo smučanje po urejenih smučiščih. Kot vsi modeli Redster X tudi X7 prepriča s svojo večstranskostjo. Geometrija z več radiji se giblje ravno v območju med slalomsko in veleslalomsko, zato so smuči idealne za kratke in tudi dolge, široke zavoje, hkrati pa omogočajo tudi občasne skoke med vratca na veleslalomskih tekmah ob koncu tedna.

V bolj kot ne ledenih razmerah, kakršne so vladale v Montafonu, je Redster X7 dodobra pokazal svoje prednosti in vsekakor prepričal. Slalomsko-veleslalomski hibrid odlično drži smer tako na kratkih kot dolgih zavojih. Zanesljiv partner na smučišču, ki sem ter tja pride prav tudi za kakšno tekmovanje.

Dolžina testnih smuči (cm) 175
Radij (m) 16,2
Geometrija 115,5‒70‒102,5
Na voljo v dolžinah (cm) 156, 163, 168, 175

Blizzard Quattro RS

Blizzard Quattro RS

Quattro RS je zvezda izdelovalca smuči iz avstrijskega Mittersilla. Toliko večstranskosti in zmogljivosti še nikoli ni bilo združene v smučeh. S sredinsko širino 69 mm in klasično zasnovo so odlične za hitro menjavanje smeri. Tehnologija polnega vzmetenja z ogljikovimi vstavki zagotavlja manj tresljajev in najboljši možen oprijem robnikov. Ogljikovi vstavki poleg tega zagotavljajo tudi visoko stopnjo stabilnosti in odzivnosti.

Večstranske smuči za športne ali zelo športne smučarje, ki na smučišču iščejo spremembo. Blizzard Quattro RS prepriča tako pri dolgih kot kratkih zavojih, pri čemer se lahko pohvali z zares dobrim oprijemom robnikov in je tako vsak zavoj en sam užitek.

Dolžina testnih smuči (cm) 174
Radij (m) 16
Geometrija 116‒69‒100
Na voljo v dolžinah (cm) 153, 160, 167, 174, 181

Dynastar Legend X88

Dynastar Legend X88

Zelo športne in dinamične smuči za vse terene z igrivim vstopom v zavoj za vse snežne in terenske razmere, ki se ponašajo z rockerjem na špicah in repih ter tehnologijo powerdrive.

Dynastar Legend X88 zagotavlja prijeten, sproščen in dolg smučarski dan. Sem ter tja lahko zavijete tudi na neurejene terene, tudi ko je tam cel sneg. Zaradi precejšnje lahkotnosti dobro varčuje s smučarjevo močjo.

Dolžina testnih smuči (cm) 180
Radij (m) 18
Geometrija 125‒88‒109
Na voljo v dolžinah (cm) 166, 173, 180, 186

Elan GSX Fusion

Elan GSX Fusion

Elan je razvil GSX Fusion za vse ljubitelje velikih veleslalomskih zavojev. Najboljše zmogljivosti so zagotovljene tudi pri največjih hitrostih.

Elan GSX Fusion so veleslalomske smuči kot iz priročnika. Še zlasti prepriča pri dolgih zavojih, kjer izstopa z odličnim oprijemom robnikov in optimalno mirnostjo. Smučar mora zato, da te smuči res dobro izkoristi, imeti kar nekaj znanja in moči.

Dolžina testnih smuči (cm) 180
Radij (m) 21,2
Geometrija 110‒69‒94
Na voljo v dolžinah (cm) 170, 175, 180

Fischer Curv GT

Fischer Curv GT

zlata medalja na izboru SnowStyle v kategoriji odprto nebo

Fischerjeva družina smuči Curv je sestavljena iz najboljših materialov in smučarjem ponuja visoko zmogljivost. Curv GT se ponaša z osnovo iz svetovnega pokala in vključenimi vstavki, zaradi česar gre za izjemno dinamične smuči, ki zahvaljujoč 80 mm sredinske širine ponujajo optimalno stabilnost in najboljši možen občutek v zavojih.

Čestitamo za zmago na lepotnem tekmovanju SnowStyle. Fischer Curv GT pa testnih smučarjev ni prepričal samo z zunanjo podobo, ampak tudi na smučišču, kjer se je izkazal kot vrhunski model. Smuči so dobile same zelo dobre ocene, smučar pa z njimi na smučišču lahko zavlada tako s sproščenostjo kot dinamiko.

Dolžina testnih smuči (cm) 175
Radij (m) 16
Geometrija 129‒80‒112
Na voljo v dolžinah (cm) 168, 175, 182

K2 Turbo Charger

K2 Turbo Charger

Z novim Turbo Chargerjem, ki ima zelo kratek radij, je K2 zaokrožil družino smuči Charger. Izjemno okretne smuči so namenjene športnim smučarjem, pri čemer za zmogljivost poskrbijo lesena sredica, tehnologija twintech pri stranskih robovih in ogljikova mreža.

Kdor želi preživeti sprememb poln smučarski dan, bo s K2 Turbo Chargerjem zelo zadovoljen. Optimalni partner pri srednjih hitrostih. Njegove prednosti se pokažejo predvsem pri kratkih zavojih, kjer smuči odpustijo tudi marsikatero smučarjevo napako.

Dolžina testnih smuči (cm) 165
Radij (m) 13
Geometrija 129‒72‒107
Na voljo v dolžinah (cm) 158, 165, 172

Nordica GT Speedmachine

Nordica GT Speedmachine

Novost te sezone, GT Speedmachine, je namenjena naprednim in izkušenim smučarjem, ki iščejo model za vse terene, ki se posebno dobro izkaže na urejenih smučiščih. Nova lahka konstrukcija torzijskega mostu (torsionbridge) z dvema slojema titanala in posebej široko špico ob dobrih lastnostih na smučišču omogoča tudi sproščeno vijuganje po celcu.

S temi smučmi je Nordica predstavila model, namenjen vsakomur. S kratkim radijem, dobro torzijsko togostjo in izjemno mirnostjo obljublja razburljive smučarske dni. GT Speedmachine ponuja odlično kombinacijo zmogljivosti in udobja, so sklenili testni smučarji oceno teh smuči za vse terene.

Dolžina testnih smuči (cm) 174
Radij (m) 15,5
Geometrija 130‒80‒110
Na voljo v dolžinah (cm) 156, 162, 168, 174, 180

Rossignol Hero Master (R21 WC)

Rossignol Hero Master (R21 WC)

Novi Hero Master, opremljen s pravo tekmovalno zasnovo iz svetovnega pokala, je ostro nabito veleslalomsko orožje. Tehnologija prop poskrbi za prilagodljivo torzijsko trdnost, več nadzora, nežnejše vodenje v zavoj, močnejši prenos moči in izboljšan stik z robnikom. Power turn tip rocker omogoča pospešek v zavojih, tehnologija cascade tip pa izboljša obtežitev med zavoji in zagotavlja poln oprijem robnikov. 100-odstotno tekmovalno.

Rossignolove obljube niso pretirane, Hero Master je zares pravo orožje, so potrdili testni smučarji. To so smuči za tiste, ki znajo. Z ustrezno močjo in kondicijo jih je mogoče tudi v težkih razmerah, na ledenih in trdih progah, izvrstno voditi. Sodelovanje na tekmah je s temi smučmi zagotovljeno uspešno.

Dolžina testnih smuči (cm) 180
Radij (m) 21
Geometrija 116‒70‒98
Na voljo v dolžinah (cm) 170, 175, 180, 185

Salomon XDR 88Ti

Salomon XDR 88Ti

Z XDR 88 Ti so vse možnosti na smučišču odprte: hitro smučanje po urejenem smučišču, svežem pršiču, po že zvoženih terenih ali idealno premagovanje grbin. Te smuči s svojo nepremagljivo zmogljivostjo prepričajo tako na trdi kot mehki podlagi in so odlična celodnevna spremljevalka na vseh terenih.

Salomonove smuči za vse terene so zanesljiv partner na smučišču in zagotovo tudi na terenu ponujajo zabavo, so si enotni testni smučarji. XDR 88 jih je navdušil z optimalno mirnostjo in sorazmerno majhno porabo moči, kar vsekakor dobro dene smučarjevi zalogi energije.

Dolžina testnih smuči (cm) 186
Radij (m) 17,6
Geometrija 132‒88‒115
Na voljo v dolžinah (cm) 165, 172, 179, 186

Völkl Code X - Orange

Völkl Code X - Orange

Code X omogoča posebej dinamično smučanje in ponuja največjo možno večstranskost. Športno agresivne zavoje je mogoče izvajati v vseh razmerah, čeprav smučar morda ni tehnično najbolj popoln.

Obljubljeno večstranskost Völklovih smuči so naši testni smučarji povsem potrdili. Največje prednosti ponuja pri dolgih zavojih, kjer pride do izraza močan oprijem robnikov in mirnost. Gre preprosto za zelo dobre smuči, namenjene urejenim smučiščem, s katerimi bo smučarski dan en sam užitek.

Dolžina testnih smuči (cm) 175
Radij (m) 18
Geometrija 122‒76‒104
Na voljo v dolžinah (cm) 167, 172, 177, 182

Rezultati drugih kategorij: