Življenjska in športna pot Tine Maze

Življenjska in športna pot Tine Maze (foto: Goran Antley) Goran Antley
2. 1. 2017 Vir: Lady

Najuspešnejša slovenska smučarka Tina Maze bo nastopila le še enkrat v Mariboru, sicer pa je svojo smučarsko kariero nepreklicno končala. Njena tekmovalna pot je polna osvojenih zmag in rekordov, a tudi porazov in težkih odločitev.

Za Tino je zdaj 16 let uspešne smučarske kariere v svetovnem pokalu. V svoji karieri je dosegla

  • 26 zmag v svetovnem pokalu (14 – veleslalom, 3 – kombinacija, 4 – slalom, 1 – superveleslalom, 4 – smuk),
  • zmagala je v vseh petih disciplinah alpskega smučanja, s čimer je postala daleč najboljša alpska smučarka v zgodovini Slovenije.
  • Zbrala je kar 81 uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu (11 – smuk, 17 – superveleslalom, 28 – veleslalom, 17 – slalom, 6 – kombinacija, 2 – paralelna slaloma).

Izjemna je tudi bera na največjih tekmovanjih. Skupaj je osvojila 13 medalj na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah, od tega šest zlatih in sedem srebrnih.

Smučarski začetki

Življenjska in športna pot Tine Maze se je začela v majhnem kraju Črna na Koroškem. Rojena je bila 2. maja 1983 v bližnjem Slovenj Gradcu.

Že s tremi leti je začela smučati, vendar naj povemo, da ima v tem delu države smučanje prav posebno težo. Starši so jo zato kaj hitro vpisali v Smučarski klub Črna, saj je Tina najraje od vsega vijugala po zasneženih strminah. Trenerji so očitno kmalu opazili njen potencial, saj je dokaj hitro začela plezati po starostnih kategorijah. Tako je s 15 leti vstopila v žensko B-smučarsko reprezentanco, kjer je že takoj osvojila prvo in drugo mesto s startnima številkama 121 in 125.

V osnovni šoli je poleg smučanja trenirala tudi odbojko in hodila k uram klavirja. Po končani osnovni šoli se je vpisala v gimnazijo na Ravne na Koroškem, ves čas pa tudi zavzeto trenirala.

Krst je doživela na Zlati lisici v Mariboru 2. januarja 1999, ko je nastopila v 1. vožnji veleslaloma za Zlato lisico, a je ni končala. Že oktobra leta 2000 se je na ledeniku Rettenbach veselila tudi prvih točk, v veleslalomu, ki je vselej veljal za njeno paradno disciplino. Kasneje je dodala še ostale discipline.

Stara 18 let je v Mariboru osvojila drugo mesto in s tem krstne stopničke v svetovnem pokalu, boljša od nje je bila Švicarka Sonja Nef. V Söldnu je prvič v karieri stopila na najvišjo stopničko tekem svetovnega pokala, posebnost tekme pa je bila, da so tedaj časomerilci enak čas namerili tudi Norvežanki Andrine Flemmen in Avstrijki Nicole Hosp. Takrat se je začelo šušljati, da smo Slovenci po dolgem času vendarle dobili spet vrhunsko smučarko.

Naslednja zmaga je prišla dve leti kasneje, v švicarskem St. Moritzu 22. decembra 2004, ko je za 12 stotink sekunde ugnala Švedinjo Anjo Pärson. Takrat je začela vključevati tudi druge smučarske discipline, kot so slalom, superveleslalom in smuk. Sezona 2004/05 je bila zanjo uspešna, saj je petkrat stala na odru za zmagovalke, a vendar ostala brez kolajne na velikem tekmovanju ali svetovnem prvenstvu.

Samostojna pot

Spomnimo se, da Tina nekako ni dosegala najboljših rezultatov na velikih tekmovanjih in se je govorilo, da je tekmovalka, ki ne prenese prehudega pritiska. Njena nadarjenost je bila očitna, a videti je, da njen potencial ni bil primerno izkoriščen in voden. Del krivde naj bi nosili tudi trenerji, a sama na takšne okoliščine ni imela vpliva.

Zaradi mnogih menjav ekip je že skoraj nehala smučati, čeprav je v sezoni 2007/08 zmagala kar šestkrat. Tina se je takrat znašla na razpotju. In dobila je čudovito idejo.

Team to aMaze

Leta 2008 je Tina sprejela odločitev: z Andreo Massijem, ki je bil do tedaj trener za kondicijsko pripravo slovenskih smučark in je ob novi trenerski prevetritvi postal nezaželen, je ustanovila zasebno ekipo, imenovano Team to aMaze.

Ubrala sta drugačno pot, ostala brez zavetja Smučarske zveze Slovenije, finančnih prihodkov ter prisiljena poskrbeti za vse sama. Ekipi se je pridružil tudi Andrej Perovšek, serviser, in tako je nastala prava ekipa. Odločitev se je izkazala za pravilno, a to se je šele pokazalo. Massi, ki je od Tine starejši 16 let, je bil tako ves čas Tinin kondicijski trener, vodja ekipe ter še življenjski partner. Kmalu so prišle tudi zmage.

Neustavljiva

Tako je 10. januarja 2009 slavila zmago na veleslalomu za Zlato lisico in zaprla usta tistim, ki so dvomili o njeni odločitvi. Na svetovnem prvenstvu 2009 v Val d'Iseru je Mazejeva poskrbela za dramatičen zasuk, ko je bila po prvi veleslalomski vožnji šele petnajsta, nato pa uprizorila napad vseh napadov in se zavihtela na drugo mesto ter končno prejela svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih.

In potem je Tina nizala uspeh za uspehom. Srebrni snežinki iz Francije so sledile prve kolajne v svetovnem pokalu, na olimpijskih igrah v Vancouvru je bila dvakrat srebrna, na svetovnem prvenstvu leta 2011 v Garmisch-Partenkirchnu pa je po srebru v superkombinaciji postala še svetovna prvakinja v veleslalomu. V sezoni 2009/10 je bila četrta v skupnem seštevku svetovnega pokala, leto zatem tretja, nato druga in potem je prišla sezona 2012/13, ko smo povsod brali, da se pred nami odvija slovenska smučarska pravljica. V svetovnem pokalu je namreč osvojila 2.414 točk, kar je svetovni rekord.

O tem, da je kot prva Slovenka osvojila veliki kristalni globus, ne gre izgubljati besed. Dodala je še mala globusa za zmagi v veleslalomu in superveleslalomu, ob tem pa je bila še druga v slalomskem in smukaškem seštevku.

Na posamičnih tekmah je slavila kar 11 zmag, ob tem pa še trinajstkrat stala na odru za zmagovalke. In naslednje leto (2014) so jo čakale zimske olimpijske igre v Sočiju. Tam si je v smuku razdelila zmago s Švicarko Dominique Gisin.

Nato je Tina Maze kot prva slovenska športnica osvojila zlato na zimskih olimpijskih igrah. Osvojila je dve zlati kolajni v smuku in veleslalomu ter se že takrat začela spogledovati s koncem svoje športne poti, v domovino pa se je vrnila kot velika junakinja in dvakratna olimpijska prvakinja.

Odločila se je, da bo svojo športno pot nadaljevala, in v Beaver Creeku v veleslalomu osvojila srebrno kolajno, v smuku pa je ugnala tekmice, prav tako tudi v alpski kombinaciji, kjer je osvojila svojo zadnjo kolajno na svetovnih prvenstvih.

Po koncu sezone si je maja 2015 vzela tekmovalni premor. Med umikom iz tekmovalnega športa je dokončala študij na Pedagoški fakulteti v Mariboru ter si pridobila naziv profesorice razrednega pouka, v katerem se poklicno še ni preizkusila.

Njene aktivnosti in nagrade

Tina je začela delati kot strokovna komentatorka na televiziji za mikrofonom kanala Eurosport. Njena zgodba je dobila tudi pravljično obliko v slikanici z naslovom Tina in medvedja moč založbe DZS z besedilom Primoža Suhodolčana in ilustracijami Gorazda Vahna.

Tukaj ne pozabimo tudi na njeno ljubezen do glasbe, ko je med pripravami na sezono 2012/13 posnela svojo prvo pesem z naslovom My Way is My Decision (Moja pot je moja odločitev) v sodelovanju z Raayem in Matjažem Jelenom. Njen video je postal najhitreje rastoč nov video po številu ogledov kateregakoli slovenskega izvajalca, saj je v zgolj treh dneh dosegel pol milijona ogledov.

Naša najboljša športnica Tina Maze je tudi najbolj 'všečkana' slovenska športnica na Facebooku. Je šestkratna dobitnica nagrade za slovensko športnico leta, ki jo podeljuje Društvo športnih novinarjev Slovenije, prejemnica Bloudkove plakete in nagrade.

Leta 2013 jo je slovenski predsednik Borut Pahor odlikoval z zlatim redom za zasluge za "izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču ter navdih ljudem". Istega leta je bila razglašena za evropsko športnico leta po izboru evropskih tiskovnih agencij. Bralci časnika Gazzetta dello Sport so jo leta 2014 razglasili za najboljšo športnico na svetu, istega leta pa je bila tudi nominirana za svetovno športno nagrado laureus. Dobila je tudi pokal Sergea Langa za najboljšo alpsko smučarko leta.

Leta 2014 je Tina Maze dobila tudi svojo poštno znamko, ime svoje šampionske ekipe pa je posodila proizvajalcu energijskih pijač. Leta 2015 je slovenski biolog Matjaž Gregorič v Južni Afriki odkrito vrsto pajka v čast Tini Maze poimenoval Caerostris tinamaze.

Tekst: Eva Jandl

Poglejte si še: Kariera Tine Maze skozi fotoobjektiv