Najčistejše in najbolj onesnažene kopalne vode v Evropi

Grčija, Karpatos, plaža Apella (foto: Profimedia) Profimedia
29. 5. 2015

Najnovejše poročilo evropske okoljske agencije razkriva, kje v Evropi lahko plavamo v najčistejši vodi in kje se je plavanju bolje izogniti.

Med najčistejšimi znova Hrvaška

Raziskava, v katero so vključili 21.000 evropskih lokacij (poleg morij so v raziskavo vključili še reke in jezera), je med šest držav z najčistejšimi kopalnimi vodami uvtrstilo Hrvaško, Ciper, Grčijo, Malto, Nemčijo in Luksemburg.

Vsa kopališča na Cipru, v Luksemburgu in na Malti so imela izvrstno kakovost vode. Tem državam so sledile Grčija (97 %), Hrvaška (94 %) in Nemčija (90 %), ki so vse imele velik delež kopališč z odlično kakovostjo vode.

Kako je s slovenskimi kopalnimi vodami?

Slovenske kopalne vode so bile ocenjene kot odlične. Za primerjavo, 91 % jezerskih in rečnih kopališč je zadostilo vsaj minimalnim standardom, več kot 78 % pa jih je bilo odlične kakovosti.

Najbolj onesnažene vode ima Italija

Največ kopališč s slabo kakovostjo vode je bilo v Italiji (107 kopališč, 2 %), Franciji (105 kopališč, 3 %) in Španiji (67 kopališč, 3 %). Le nekaj manj kot 2 % evropskih kopališč ni izpolnilo minimalnih standardov iz direktive o kakovosti kopalnih voda in so bila ocenjena kot 'slabe kakovosti'.

Kakovost kopalnih voda v letu 2014: glavne ugotovitve

Več kot 95 % kopališč je zadostilo minimalnim zahtevam, 83 % pa je doseglo strožjo raven 'odlične' kakovosti vode. Kakovost vode je bila ocenjena kot slaba na samo 409 kopališčih, kar predstavlja manj kot 2 % vseh kopališč.

Na splošno se morska kopališča uvrščajo visoko, saj jih je v Uniji minimalne standarde izpolnilo skoraj 97 %, več kot 85 % pa jih je dobilo odlično oceno. 

VIR: http://www.eea.europa.eu/

Kvaliteta voda raste

Izvršni direktor Evropske agencije za okolje je povedal Hans Bruyninckx je o teh statistikah povedal: "Vesel sem, da ima Evropa še naprej visok odstotek kvalitetnih plavalnih voda in ta odstotek se še izboljšuje. To kaže na to, da okoljevarstvene politike delujejo in prispevajo k večji kvaliteti življenja."