Kako so lahko naši predniki živeli brez plastike?

Kako so lahko naši predniki živeli brez plastike? (foto: unsplash) unsplash
24. 4. 2019

Človek letno proizvede več kot 300 milijonov ton plastike. Polovica tega je namenjena za enkratno uporabo, vsako leto pa okoli 8 milijonov ton konča v naših oceanih. Ta številka se bo iz leta v leto večala, če človek ne bo nekaj spremenil. 

Plastični delci vdirajo tudi v živalska in naša telesa. Zaradi plastičnega onesnaževanja letno umre na tisoče morskih živali in več kakor milijon ptic. 

Številne živali namreč kose plastike v naravi zamenjajo za hrano, zaradi česar umirajo. Pred časom so mediji poročali o kitu, ki so ga našli mrtvega ob obali Španije in je imel v sebi kar 29 kilogramov različnih plastičnih ostankov.

Naj ponovimo: več kot 50 odstotkov plastike, ki jo proizvedemo, je uporabljene samo enkrat in nato vržena stran!

Plastika pa potrebuje med 500 in 1000 let, da se razgradi. Plastenka, katere vsebino popijete v nekaj minutah, na mikrodelce razpada približno 500 let. Ima to res smisel? Se kdaj vprašate, kako pa so lahko naši predniki živeli brez plastike? 

Res je, da nas plastika danes resnično spremlja povsod. Kaj lahko sploh kupimo v trgovini brez plastične embalaže? Tudi naši koši za smeti so takoj prepolni plastike. Zelo težko, skoraj nemogoče se ji je izogniti. 

Pa vendar; ob vsakem nakupu lahko pomislite in premislite, ali bi se ji lahko kako izognili ali pa njeno uporabo vsaj omejili. 

Tako lahko zagotovo prenehate uporabljati vsaj:

  1. plastične vrečke v trgovini,
  2. se izgonete vodi v plastenki in uporabljate steklene flaške,
  3. ne kupujete plastičnega pribora in krožnikov, pač pa izberete papirnate oz. lesene možnosti,
  4. otroku namesto plastične igrače kupite lesene,
  5. v lokalu ob naročilu pijače (soka, limonade) poudarite, da ne želite slamice,
  6. ne zavijate hrane v plastično folijo, pač pa pospravite v stekleno ali drugo posodo ...

Ko pa uporabljate plastiko, ločujte odpadke oz. izberite biološko razgradljivo embalažo, ko je to le mogoče. 

Ko vidite plastiko v naravi ali v vodi, če le imate možnost, jo pospravite in odnesite v koš. 

Vabljeni na filmski večer in fotografsko razstavo Touch of Water

Na dogodku, ki bo v Kinu Komuna v četrtek, 9. maja 2019, ob 19. uri bo prikazanih več športnih filmov (surfanje na valovih, jadranje na deski, prosto potapljanje, SUP) ter naravovarstveni film Straws.

Pred projekcijami filmov bo serijo fotografij Kultura Ocean predstavil fotograf Erik Emeršič.

Vsi potrebujemo vodo. Vsi smo iz vode, a človek premočno vpliva na njeno kakovost, količino, distribucijo, celo ceno. Vodni športi niso izjema med slabimi vplivi, a hkrati prav z aktivnostmi na in pod vodo prikazujemo, kako lepa je narava in kako pomembno je, da jo varujemo.

Filmski večer TOUCH OF WATER zato ne želi biti samo to, ampak dogodek in druženje z zavestjo, da so vodni viri omejeni in ranljivi. Napovedujemo dogodek, ki bo privabil vse ljubitelje vodnih športov in čiste narave.

Vabljeni v kino, pod gladino, med valove.

Film STRAWS

Problem onesnaževanja oceanov z plastiko eksponentno narašča vsako leto. Letno človek proizvede več kot 300 milijonov ton plastike, polovica tega je namenjena za enkratno uporabo, vsako leto pa okoli 8 milijonov ton konča v naših oceanih. To težavo lahko rešimo in to lahko storimo z izobraževanjem in angažiranjem vseh v pogovoru, da ponovno premislimo o plastiki. Izobraževalni film Straws si prizadeva spremeniti način ravnanja s plastičnimi slamicami, saj so le te povsem nepotrebne.

Več o dogodku tukaj.