Ključ do uspeha v športu in življenju? Ravnotežje

26. 3. 2018 Promocijsko sporočilo

Za Manco Notar je lovljenje ravnotežja zelo pomemben del vsakdana - pa naj bo to ravnotežje na SUP deski, ravnotežje med šolo in športno kariero ali pa ravnotežje med razburljivim življenjem in počitkom.

Manca je ena najboljših supark na svetu. Deskanje z veslom je ena najhitreje rastočih rekreativnih aktivnosti na svetu, mnogi pa se z njim ukvarjajo na vrhunskem športnem nivoju. Manca je aktualna svetovna prvakinja v šprintu in članica elitne deseterice v tem športu nasploh. Hkrati redno in uspešno študira. Razpeta je med študijem, domom in Kanarskimi otoki, kamor najpogosteje hodi trenirat in kjer živi tudi njen fant. 

Zaupala nam je tri svoja pravila, ki ji pomagajo ostati vrhunsko pripravljena športnica in hkrati na nivoju opraviti tudi z vsemi nalogami, ki jih nalaga običajno življenje, trenutno v veliki meri tudi študij.

1. Ohranjaj ravnotežje, pa ne le na supu

Bistveno je, da v vsemu uživaš oziroma imaš postavljen jasen cilj. Cilji na faksu so znani, ker jih itak postavijo drugi, izpit je treba uspešno narediti. Na tebi je le, da se maksimalno potrudiš, poskusiš čim več potegniti iz predavanj in vaj ter si nato razporediti čas, da se ne nasitiš ene in iste snovi.

Podobno je tudi pri športu. Mogoče je malce težje pri vrhunskem športu, ko seveda treniram za prvo mesto in seveda, med vsemi tekmovalkami, nisem edina s tem ciljem. Sama si zelo natančno razporedim čas, si med učenjem vzamem čas za trening, da si zbistrim glavo in se hkrati napolnim s pozitivno energijo za nadaljevanje študija. Z dobro zastavljenim treningom, ki mora biti vsekakor raznolik, ni težko ustvarjati ravnotežja med enim in drugim.

2. Če si močan se lažje spopadeš z intenzivnimi izzivi, pa zato ni treba v fitnes

Velikokrat sem že povedala, da se poslužujem “smučarskih” treningov. Ni vse v veslanju in nabiranju kilometrov na vodi. Obstaja vrsta vaj, ki povečujejo eksplozivnost. Nekatere izmed njih lahko izvajam sama, za druge pa je vsekakor potrebna pomoč trenerja. Moji treningi se skoraj nikoli ne izvajajo v dvorani ali v fitnes centrih, na neki “mučilni”opremi. Srečo imam, da živim na deželi, na robu gozda, nad hišo pa je pobočje Lubnika. 

Ne morete si misliti, kaj vse ponuja narava in kakšen trening se lahko izvaja zgolj s pripomočki iz narave. Vaje iz ravnotežja po podrtih drevesih, vzgibi na vejah… Tudi domača opravila kot so kidanje snega ali pa zlaganje drv, so prav dober trening. Ko sem na Gran Canarii pa poleg veslanja še windsurfam, tečem, plavam in izvajam različne treninge na obali. In spet velja, da se prav vse dogaja zunaj na svežem zraku.

3. Vzdržljivost in splošna kondicija te držita pokonci v vseh situacijah, ne le pri športu

Supanje je šport, ki je zastrupil že mnoge. Eni to počnejo, ker je to moderno, drugi zato, ker je pri supanju aktivno celo telo in se lahko sami umaknejo v naravo in se razmigajo. Mnogi ne verjamejo, ampak, pri rekreativnem supanju še najmanj bolijo roke. Kolegice po navadi tarnajo za bolečinami v nogah in trebušnih mišicah. 

Prednost rekreativnega supanja je, da to lahko počneš tako hitro in dolgo, kot to želiš in zmoreš. Pri tekmovalnem supanju temu sicer ni tako, pa vendarle je to šport, ki razgiba prav vsako mišico telesa. In prav to je važno tudi za vsakdanje življenje. Ob pravilni prehrani, zadostnem hidriranju in “prezračenem”, in “razmiganemu”, telesu se lahko posvetimo tudi dejavnostim, ki nas za več ur, dni posedijo za pisalno mizo.

Za sebe lahko rečem, da brez športa ne bi bila nikoli tako uspešna tudi na faksu. Ko pri študiju pride do blokade, enostavno zaprem knjige, se preoblečem, grem športat, rada popijem še kako pločevinko Red Bulla in si zbistrim misli v naravi. To je vsekakor najboljši recept za ustvarjanje ravnotežja v vsakdanjem življenju. Sama med treningom, ko tečem, velikokrat premišljujem o kakšni nerešljivi nalogi, ki mi je delala preglavice, potem pa kot strela z jasnega prileti ideja, kako nalogo rešiti. 

In ko se po treningu in seveda ustreznem obroku vsedem nazaj za pisalno mizo, je rešitev že na dlani. Sama sem tudi opazila, da je splošna kondicija izredno pomembna v vsakdanjem življenu in zato izvajam lažje treninge tudi v takrat, ko imam obdobje počitka.

Več podobnih zgodb preberite tukaj: 

http://mywings.redbull.com/si-si/games/stayfit