Spoznajte sup turanje – trenutno najbolj priljubljeno obliko supanja!

Spoznajte sup turanje – trenutno najbolj priljubljeno obliko supanja! (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
10. 6. 2021 Promocijsko sporočilo

Če te supanje še ni povsem prevzelo, še nisi dobro spoznal/a sup touranja oz. sup izletnikovanja. Supanje lahko postane prava avantura, če si zamisliš, da boš na sup spakiral/a šotor, spalko, nekaj hrane, varnostno opremo, naglavno lučko, wc papir in svojo boljšo polovico ter se za 3 dni odpravili raziskovat otok Rab. V glavi imaš točno določen cilj, ki ga sicer skrbno načrtuješ in se prepustiš svoji zgodbi, ki bo ustvarila nepozabne spomine.

Kaj je sup turanje?

Sup touring je sup izletnikovanje oz. zelo priljubljena in hitro razvijajoča se oblika supanja, ki navdušuje predvsem zaradi faktorja raziskovanja. S supom ne odveslaš le po zalivu, pač pa izbereš nek cilj, se s supom od vstopne točke oddaljiš več kilometrov in za raziskovanje okolice potrebuješ par ur, pol dneva, cel dan, več dni ali celo cel teden.

Na poti te čakajo presenečenja in običajno neokrnjena narava, saj se s supom odmakneš od turističnih središč in kopališč ter se npr. spustiš v dele rek, kjer lahko prisluhneš pticam, vetriču in svojemu lastnemu zaveslaju, saj te pričaka nepopisni mir. Na sup daš hladilno skrinjo in se odpraviš do samotnih plaž, ki jih ljudje peš ne dosežejo. S supom dejansko potuješ, raziskuješ vedno nove lokacije, se povezuješ z naravo na bolj intimni način.

Kako s sup turanjem sploh začeti?

Ne ustraši se mojega avanturističnega duha in večdnevnih izletov, začnite s kratkimi turami. Sup tura je že izlet okoli Bohinjskega jezera ali dvourni izlet po reki Soči pod mostom do zanimive Idrijce, ki se konča na čudovitem peščenem zalivu, ki ga obdajajo skale, iz katerih poleti zaradi toplejše temperature Idrijce lahko skačeš v tolmunčke.

Sup turanje je lahko kratek 2 urni izlet na varnih lokacijah kot so jezera in stoječe reke, ki jih nato lahko podaljšujemo časovno, lahko podaljšujemo razdaljo in v tretji fazi lahko stopnjujemo zahtevnost razmer. Supamo na morju, supamo na enostavnih rekah, se spoznavamo s spusti na rekah.

Primerne sup lokacije vedno lahko najdeš na Bananaway zemljevidu sup lokacij, kjer te poleg natančnih vstopnih točk pričaka tudi opis posebnosti oz. nevarnosti lokacij.

Promocijsko gradivo

Se za sup turanje uporabljajo drugačni supi?

Osnovne ture lahko delamo tudi z začetniško, vsestransko sup desko, ko pa začnemo razdalje podaljševati, postaja vse bolj smiselna izbira touring sup. Razdalje želimo premagovati s čim manj napora (da lahko pridemo še dlje), zato so bolj primerni daljši supi, ki imajo daljšo potovalno linijo, lepše drsijo in so zato hitrejši.

Z izbiro dolžine supa se odločamo za željeno hitrost supa (daljši kot je, hitrejši je), z izbiro širine pa izbiramo njegovo stabilnost (ožji sup je hitrejši in manj stabilen). Po obliki je touring sup spredaj špičasti, zadaj pa ima široko kvadratasto rit, da ohranja stabilnost.

Daljše in zahtevnejše kot so naše ture, bolj pomembno je, da je sup maksimalno trdn in vzdržljiv. S sup desko, ki se bo upogibala, bomo neko razdaljo naredili precej težje in porabili več energije. Trdnejšo desko prinese boljša tehnologija (MSL ali dvoplastna fusion tehnologija) ter kvaliteta sredice, ki skupaj določata, kako dobro se bo sup napihnil. Več o lastnosti, ki bi jih pri supu želel imeti vsak resen supar, si lahko prebereš v kakšnem vodiču Kako izbrati sup desko.

Z daljšimi turami pride več nepredvidljivosti!

Daljše razdalje kot delamo, dlje časa kot smo na vodi, več znanja, veščin in suparskih izkušenj potrebujemo. Hkrati je potrebno izpostaviti, da se vzporedno z zahtevnostjo sup avanture povečuje tudi čas, ki ga moramo posvetiti načrtovanju ture.

Kakšna znanja moramo imeti?

·        Poznati moramo nevarnosti, ki nas na nekem “terenu” (morje/reke/jezera) lahko presenetijo in nanje reagirati.

·        Znati moramo odlično brati vreme in biti pripravljeni na spremembe.

·        Bolje je znati bolje veslati, da zmoremo tudi zahtevnejše pogoje.

·        Bolje je imeti več suparske kondicije.

·        Znati moramo prevzeti odgovornost za svojo varnost in tudi varnost drugega suparja, s katerim vesla.

Promocijsko gradivo

Če s turing supanjem nimaš izkušenj, si poišči družbo suparjev, ki jih ima, da se nekje lahko učiš. Z Bananaway ekipo npr. organiziramo enodnevne in večdnevne spuste po rekah po Sloveniji, kot tudi jadranje in supanje med hrvaškimi otoki. Vedno se naučimo kaj novega, saj so izleti zasnovani tako, da suparji napredujete. Vedno pridobimo tudi nova poznanstva med SUP avanturisti, s katerimi se lahko dogovarjaš za prihajajoče ture.

Supanje ni le sprostitev, ampak lahko pošteno dvigne tudi adrenalin

Spusti s supom po rekah, ture med otoki, “downwind supanje”,... so le nekatere izpeljanke supanja, ki nam dvignejo utrip in željo po raziskovanju. A moramo se zavedati svojih veščin in veščin oseb, s katerimi supamo. Četudi se sliši tečaj supanja kot nekaj, česar ne potrebuješ, pa te ne nauči le veslati učinkoviteje, ampak te nauči veslati tako, da se boš sploh lahko kosal/a z zahtevnejšimi pogoji, kot sta supanje proti napredvidenem vetru in toku.

Veslaj z glavo!

Naj bo tvoje raziskovanje turing supanja postopno, prijetno, zabavno in varno. Ne glede na dolžino ture, jo je dobro načrtovati, poznati primerna vstopno-izstopna mesta, tokove, brzice, “beach breake”, lokalne vetrove. Vse to zato, da se vaša sup avantura ne bo spremenila v nepozabno moro.

Bananaway – Suparje spreminjamo v samostojne raziskovalce, ki znajo samostojno ustvarjati zanimive in varne sup avanture in raziskovati svet na aktiven, trajnosten način. Pridruži se nam in načrtuj pravo suparsko avanturo!
Promocijsko gradivo