Športni junaki leta

24. 12. 2008

»Ne vem prav dobro, kaj čutim, razen olajšanja in velike utrujenosti, zato želim le, da bi čim prej prišel do mame, « je nekaj minut pa zadnji izmed osmih osvojenih kolajn v Pekingu dejal Phelps, ko seveda še ni prav dobro dojel, kaj mu je uspelo narediti, do kakšnega nemogočega podviga je priplaval v devetih pekinških dneh, v katerih je imel 38 nastopov.

Phelps je na veliki uspeh čakal od olimpijskih iger v Atenah, od leta 2004 torej, ko se je zaustavil pri šestih olimpijskih kolajnah, toda star je bil šele 19 let in potreboval je še nekaj napredka v tehniki plavanja, da je dosegel neslutene višave.

Tako osupljivo kot Phelps je na pekinških igrah nastopal tudi jamajški sprinter Usain Bolt, ležerni Jamajčan, ki živi blizu morja in blizu stadiona, na kate­rem trenira, in mu že zaradi tega, od narave danega ugodja, niti na misel ni prišlo, da bi sprejel ponudbe ameriških univerzitetnih moštev, ki so mu v zameno za njegov korak ponujale zastonj študij. Bolt je v Pekingu postavil svetovne rekorde na 100 metrov, 200 metrov in v štafeti 4 x 100 metrov, ob tem pa je deloval tako elegantno, tako naravno pravzaprav, da je bilo v njegovih gibih videti vso moč in vse lepote narave.

V povsem svojem svetu je nastopala tudi ruska skakalka v višino Jelena Išinbajeva, ženska inačica Sergeja Bubke, največja zvezdnica svetovne ženske atletike. Kako zelo je teniška turneja odvisna od sester Williams, je bilo jasno tudi letos, ko sta osvojili Wimbledon (Venus) in odprto prvenstvo ZDA (Serena), edina turnirja, ki ju jemljeta resno, wimbledonski in olimpijski naslov je pri moških vzel Rafael Nadal, sezono je v New Yorku rešil tudi mogočni Roger Federer.

Nogometaš leta je postal Portugalec Cristiano Ronaldo, najmlajši in prvi temnopolti prvak formule 1 pa Britanec Lewis Hamilton. Slovenski junaki? Zlati olimpijec Primož Kozmus in srebrna olimpijka Sara Isakovič. Izbor najboljše slovenske športnice in najboljšega slovenskega športnika leta že dolgo ni bil tako lahek … J. L.

Vir: Nova