Športniki, ki zmagujejo z levo roko

Športniki, ki zmagujejo z levo roko (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
29. 2. 2012

S športnimi 'levaki' ne mislimo tistih, ki o športu nimajo pojma, po domače povedano, ampak govorimo o tistih, katerih leva roka je dominantna – o levičarjih.

Na svetu je približno 10 odstotkov levičarjev (podatki so med 7 in 14 odstotki in levičarji naj bi bili v porastu). Pri športih, kot so borilni športi (boks, karate,sabljanje ...), športi z loparjem (tenis, badminton ...), tudi športi z žogo (nogomet, košarka ...) in še nekaterih drugih, so levičarji v prednosti.

Znanstveniki si sicer niso enotni, zakaj je tako, saj ni nobenega trdnega dokaza o večjih športnih sposobnostih levičarjev. Nekateri med njimi menijo, da imajo levičarji bolj razvito komunikacijo med levo in desno možgansko hemisfero in zaradi tega hitrejše telesne reakcije.

Spet drugi strokovnjaki trdijo, da prednost levičarjev ni nevrološka, ampak samo taktična, saj desničarji podzavestno pričakujejo igro desničarja. Levičarji so bolj navajeni na desničarje, ker so v manjšini in se tako lažje prilagodijo igri. Levičarji najbolj dominirajo pri tenisu, sabljanju in borilnih športih.

Pri moštvenih športih z žogo imajo manjšo prednost, saj so tudi njihovi soigralci po večini desničarji. Seveda je veliko vrhunskih športnikov levičarjev, vendar to sploh ne opazimo, saj pri njihovem športnem udejstvovanju 'leva ali desna' nista tako opazni (atletika – teki, gimnastika, smučanje ...)

Nogomet

Pri nogometu je največji 'levičar' argentinski in neapeljski bog Diego Armando Maradona, ki velja za enega izmed dveh najboljših nogometašev vseh časov. Med aktivnimi igralci vsekakor najbolj izstopa naslednik Maradone Lionel Messi.

Poleg njega so izjemni tudi – Nizozemca Arjen Robben in Robbir van Persie, pa Valižan Ryan Giggs in legenda Reala, ki trenutno igra v Nemčiji, Raul Gonzales ... Pri Slovencih seveda najbolj izstopa vodja Zlate generacije Zlatko Zahović. Trenutno pa najbolj navdušuje levica Josipa Iličiča.

Košarka

Pri košarki je najboljši 'levak' legenda Bostona in lige NBA ter desetkratni prvak Bill Russel. Trenutno v svetovni košarki ni 'leve' super mega zvezde. Med najboljšimi so Zach Randolph, Manu Ginobili in Cris Bosh.

Pravo nasprotje pa je slovenska reprezentanca, ki lahko za nastop na bližajočem se evropskem prvenstvu v Sloveniji 2013, izbira kar med sedmimi levičarji: Uroš Slokar, Marko Tušek, brata Dragič, Beno Udrih, Dino Murič ter Jaka Lakovič.

Tenis

Najboljši levičarji: Rod Levar, Jogn Maceroe, Jimmy Connors, Goran Ivaniševič in Rafael Nadal. Najboljše levičarke: Martina Navratilova, Monika Seleš, Jana Novotna. Trenutno najvišje uvrščena levičarka na WTA lestvici je Čehinja Petra Kvitova na tretjem mestu. Tudi naša nekdanja vrhunska igralka Maja Matevžič je levičarka.

Na svetovni sabljaški lestvici pri ženskah sta v meču in sablji na prvem mestu levičarki, pri floretu pa dominira desničarka. Badmintonsko lestvico najboljših moških posameznikov krasijo trije levičarji. Pri ženskah sta med prvih deset dve levičarki.

Levičarji so tudi: legendarni plavalec Mark Spitz, moto športnika, žal preminuli, Ayrton Senna in Valentino Rossi, boksar Oscar De la Hoya, legenda baseballa Babe Ruth, golfist Phil Mickelson ....

Zanimivosti
  • 13. avgust je mednarodni dan levičarjev.
  • Polo, igra na konjih, podobna hokeju na travi, se po pravilih lahko igra samo z desno roko. Levičarstvo so zaradi varnostnih razlogov prepovedali.
  • Veliko levičarjev igra golf z desno roko, verjetno zaradi tega, ker je golfske palice za levičarje veliko težje dobiti (no, vsaj nekoč je bilo tako).
  • V tantričnem budizmu levičarji predstavljajo modrost.
  • Indijanci, ki živijo v Andih, verjamejo, da imajo levičarji duhovne, čarovniške ter zdravilne sposobnosti.
  • Rafael Nadal je v resnici desničar, ki se je v otroštvu odločil, da bo igral tenis z levo roko. Kot oseba je desničar, kot teniškega igralca pa ga štejemo za levičarja.
  • Pri rokometu sta na položaju desnega krila in desnega zunanjega po pravilu levičarja, saj imata zaradi dominantne levice večji kot strela na gol.
  • Larry Bird, najboljši beli igralec košarke, je jedel in pisal z levo roko, na koš pa je metal z desno.

Iz revije Lisa