Steffi Graf: Šport je še vedno del njenega vsakdana

Steffi Graf: Šport je še vedno del njenega vsakdana (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
24. 11. 2012

Do leta 1999 je bil tenis njeno življenje, danes je žena Andreja Agassija, ter mamica sina Jadena Gila, 11 let, in hčerkice Elle, 9 let. Stefanie Mara Graf je v Lisinem intervjuju povedala, kako ohranja svojo formo in zakaj ima v svoji omari tako malo čevljev.

Kako pomemben je za vas šport?

Steffi: Zelo pomemben, saj je bil vendar vedno del mojega vsakdana. Danes imata sicer moja družina in organizacija Children for Tomorrow, ki jo vodim, zagotovo prioriteto v mojem življenju. Dejstvo je, da si je težko vsak dan vzeti še kakšno urico za šport,a z nekaj načrtovanja je vse mogoče.

Kakšen nasvet imate za mamice? Kako naj ohranijo svojo formo in kondicijo?

Steffi: Moj nasvet je, naj imajo stalne termine za šport, a naj kljub vsemu ostanejo fleksibilne. To pomeni, da naj sem ter tja vstanejo tudi kakšno uro bolj zgodaj in jo mahnejo na tek ali aerobiko. Jaz si zjutraj vzamem 45 minut za šport. Osvobodim se vseh misli in imam dovolj energije za ves dan.

Kaj pa otroci? Se kdaj skupaj ukvarjate s športom?

Steffi: Velikokrat grem z otroki na trampolin, igramo nogomet ali pa gremo na izlet s kolesi.

Kaj vas poleg športa še sprošča? Kaj potrebujete, da malo izklopite?

Steffi: Mir in sprostitev najdem v športu. Res nisem človek, ki bi bil pri miru, to ni v moji naravi. Kar pa seveda ne pomeni, da se zvečer ne uležem na kavč in le uživam.

S tremi leti ste prvič prijeli za ročaj teniškega loparja. Kakšen nasvet bi dali staršem, katerih otroci se podajajo v svet profesionalnega športa?

Steffi: Najpomembneje je, da se otroci pri športu zabavajo, tudi ko so že najstniki. Starši morajo otrokom pustiti, da najdejo svojo zadovoljstvo v vsakem športu. Otroka je treba spodbujati in podpirati, vendar pa moramo tudi paziti, da ne prestopi meja svojih moči in sposobnosti.

Kateri športi pa veselijo vaša otroka?

Steffi: Naš največji že nekaj let najbolj uživa pri baseballu, naša deklica pa obožuje ples, predvsem hiphop, malo pa igra tudi tenis.

Bi radi videli, da bi eden od njiju postal profesionalni teniški igralec?

Steffi: V resnici bi mi bilo hudo. Z Andrejem veva, kako trnova in težka je ta pot. A seveda bi ju podprla v vsakem primeru. Če otroka nekaj zares veseli, mu tega nihče ne bi smel braniti.

Z neko anketo so ugotovili, da ste ena od največjih vzornic večini nemških žensk. Kaj pravite?

Steffi: To me zares veseli, kar ganjena sem. Lahko rečem le, da je to eden od največjih komplimentov, kar sem jih kdaj dobila.

Veliko žensk vam zavida vas srečni zakon z Andrejem Agassijem. Kaj je skrivnost vaše sreče?

Steffi: Imam srečo, da sem našla ljubezen svojega življenja. Najina skrivnost je, da oba zelo spoštujeva drug drugega ter da sva ves čas lahko to, kar pač sva – Stefi in Andre.

Nikoli ne grem iz hiše brez ...

Steffi:... telefona in denarnice.

Kateri luksuz ste si nazadnje privoščili?

Steffi: Masažo vratu na enem od letališč. Spontano in sproščujoče.

Kaj vas je danes najbolj nasmejalo?

Steffi: Nič posebnega, vedno se veliko smejim.

Kako velika je vaša omara?

Steffi: Ravno sem jo pospravila. Vzela sem si dva dni prosto, da sem na novo uredila svoje obleke. Čeprav sem veliko oblek vrgla proč, jih imam še vedno veliko preveč. Edino čevljev bi si želela imeti več, a je to pri moji številki 43 prav težko. A se že trudim, da bo tudi v moji omari več lepih salonarjev in škornjev.

Napisala: Adina Koch, foto: Shutterstock