Tek na smučeh: Kje najdemo najlepše tekaške proge v Evropi?

Tek na smučeh: Kje najdemo najlepše tekaške proge v Evropi? (foto: Profimedia) Profimedia
20. 2. 2018 Vir: Jana

Vse več aktivnih Slovencev se navdušuje nad tekom na smučeh, ki je varnejši in veliko cenejši od klasičnega. Na smučeh pa lahko pretečete dobršen del Evrope.

Ausseerland-Salzkammergut, Avstrija

Pečat kakovosti tekaških prog je odlikovanje, s katerim se lahko ponašajo le najboljši. Na avstrijskem Štajerskem kar 16 štajerskih tekaških regij izpolnjuje te stroge kriterije in ponuja ustrezen spremljevalni program.

Ena od najlepših in tudi največjih tekaških regij je Ausseerland-Salzkammergut. Regija s skupno dolžino 259 km, 23 tekaškimi progami na nadmorski višini od 650 do 1.650 m ponuja optimalne tekaške pogoje.

Popoln aprés – tekaški užitek pa vas čaka v vasi Bad Mitterndorf. Neposredno pred termami Grimming se namreč lahko vključite v kar 150 km dolgo mrežo prog in zatem svoje mišice ponovno sprostite v savni ali na masaži.

Več: www.ausseerland.salzkammergut.at

Ausseerland-Salzkammergut, Avstrija

Štrbské Pleso, Slovaška

Tudi na Slovaškem tek na smučeh postaja zelo priljubljena oblika rekreacije. V Visokih Tatrah so proge urejene v vseh zimsko-športnih centrih, njihova skupna dolžina pa je 80 kilometrov.

Tatranská Lomnica in Starý Smokovec ponujata lažje proge, najvišje ležeče naselje v Visokih Tatrah, Štrbské Pleso, ki je tudi največji smučarsko tekaški center v državi, pa ima najboljše proge v skupni dolžini 25 kilometrov, kjer se odvijajo tudi tekmovanja na najvišji ravni. Proge ležijo na nadmorski višini 1.360 metrov.

Več: www.vt.sk

Sjusjoen, Norveška

Slovenci dobro poznamo Lillehammer, ki je leta 1994 gostil zimske olimpijske igre, le 20 kilometrov vzhodno pa leži prijazna vasica Sjusjoen. Jezero in smrekov gozd ponujata idealen teren za tek na smučeh. Kondicijo in tehniko lahko tekači pilijo na kar 350 kilometrih urejenih tekaških prog, za spremembo pa se lahko preizkusite v ribolovu na zamrznjenem jezeru ali spoznavanju pokrajine s pasjimi vlečnimi vpregami.

Več: www.sjusjoen-skisenter.no

Alpe di Siusi/Seiser Alm, Italija

Če je dovolj dobro za Norveško tekaško reprezentanco, potem bo primerno tudi za rekreativce, ki si želijo le najboljše. Italijanski Dolomiti niso največji le v smučarskem svetu, Dolomiti Nordicski je tudi največja tekaška regija v Evropi z več kot 1300 kilometri urejenih prog.

Center Alpe di Siusi/Seiser Alm v srcu Dolomitov ima kar 80 kilometrov tekaških prog na nadmorski višini med 1.800 in 2.200 metri. Tek po največji evropski gorski planoti v Evropi pa poleg aktivnosti ponuja tudi čudovit pogled na dolomitske vrhove Lungo/Langkofel, Sasso Piatto/Plattkofel in Sciliar/Schlern.

Več: www.seiseralm.it

Alpe di Suisi/Seiser Alm, Italja

Ylläs, Finska

Tek na smučeh je na Finskem nacionalni šport in skoraj vsak Finec se, ko naredi prve korake, že zapelje na tekaških smučeh. V manjših vaseh otroci v šolo še vedno tečejo s smučmi in prav vsa naselja, od Helsinkov do odročnih vasic na Laponskem, vzdržujejo mrežo tekaških prog in številne od njih so osvetljene.

Največji tekaški center v državi obkroža smučarski center Ylläs s 330 kilometri prog, 38 jih je osvetljenih. Nekatere proge se vijejo tudi skozi narodni park Pallas-Ylläs, kjer je neokrnjena narava zares osupljivo lepa.

Več: www.yllas.fi

Oberstdorf, Nemčija

Imena Oberstdorf slovenskim ljubiteljem zimskih športov ni treba posebej razlagati, saj ga enačimo z uspehi smučarjev skakalcev, tekačev in biatloncev.

Oberstdorf ponuja 75 kilometrov prog za klasični tekaški slog in 55 kilometrov za drsalni slog. Večina prog je povezanih in ležijo daleč okoli vasi, v stranskih dolinah. Urejenih je več vstopnih mest, proge pa se razširijo na kar 15 metrov na vzponih in spustih. Svoje znanje in moči lahko merite v središču doline, na progah, kjer tekmujejo tudi tekači s svetovnega vrha, ali na odmaknjenih progah, kjer lahko v tišini uživate v zimski idili.

Več: www.oberstdorf.de

Besedilo: Jasmina Dvoršek

Preberite še: Kam v Sloveniji na sankanje?