TO so eni največjih Pelé-jevih dosežkov (in kaj je bilo tako POSEBNEGA na tem igralcu)

Pele-legenda Brazilskega nogometa (foto: Profimedia) Profimedia
3. 1. 2023

Edson Arantes do Nascimento, večini poznam kot legendarnih nogometašev Pelé, je preminul pretekli četrtek, po dolgi bitki z rakom na debelem črevesju in drugih, pridruženih boleznih, star 82 let.

Kot enega najboljših nogometašev na svetu ga je prepoznala tudi FIFA. Velja tudi za enega najboljših športnikov 20. Stoletja, saj je pridobil naziv Svetovnega prvaka, in to kar trikrat: leta 1958, 1962 in leta 1970. 

Na mednarodnem prvenstvu je v končnem seštevku priigral 77 golov in nastopal na 92 tekmah, kar je pravzaprav brazilski rekord.

Na klubski tekmovanjih, v Braziliji je dosegel 643 golov na 659 tekmah, kar je še en od njegovih rekordov.  

Pelé se je zadnjih nekaj let boril s težko ozdravljivo boleznijo, rakom na črevesju in nazadnje tudi z respiratornimi boleznimi. Nazadnje se je s temi težkimi boleznimi soočal v bolnišnici, v São Paulo, vse od konca novembra. Njegova družina je na Twitter-ju na Božični večer pod fotografijami zapisala: "Vesel Božič. Hvaležnost, ljubezen, povezanost, družina. "

Pelé je bil super zvezda zaradi njegovih izjemnih sposobnosti na igrišču. Predstavljamo nekaj njegovih nepozabnih podvigov, vključno s slavno "brco na kolesu" (poznano kot "bicycle kick"). 

Najprej predstavimo slavni "bicycle kick", za katerega je Pelé trdil, da ga je v svoji karieri izvedel le trikrat ali štirikrat. Kot lahko vidite v zgornjem filmu, kjer so prikazani ti famozni streli na gol, jih je bilo precej več, kot je Pelé rad priznal. Na tem posnetku so trije. Prikazan je bil tudi v filmu Victory iz leta 1981, z glavnima igralcema Michaelom Cainom in Sylvestrom Stallonom (odsek iz filma Victory si lahko ogledate spodaj). Prepričani pa smo, da je bilo teh slavnih potez še bistveno več. Pelé je bil pač eden tistih, ki se ni rad širokoustil, ampak je raje pokazal, iz kakšnega testa je. 

V nadaljevanju sledi nekaj pomembnih dogodkov iz Peléjevega življenja, vse od njegovih prvih začetkov igranja nogometa do svetovno znanega profesionalnega nogometaša, vključno s srečanji s svetovnimi voditelji, predsedniki ZDA in s slavnimi osebnostmi.

Kdo je bil pravzaprav Pelé?

Pelé se je rodil kot Edson Arantes Do Nascimento 3. oktobra 1940. Njegov oče je bil nogometaš, ki je moral prenehati s tekmovanji, potem, ko si je zlomil nogo.

Mladi Pelé je odraščal v revščini in je loščil čevlje, da bi prispeval k družinskemu dohodku. Fant je pokazal veliko zanimanje in talent za nogomet in je začel z igranjem za lokalni nižjeligaški klub. 

11-letnega Pelé-ja je opazil Waldemar de Brito, eden prvih Brazilskih nogometašev. Brito naj bi Pelé-ja predstavil skeptičnim direktorjem pri Santosu in drzno izjavil, da bo Pelé najboljši nogometaš na svetu. Ali je takrat, v to resnično verjel, pravzaprav ni pomembno.

Pelé se je dokazal Santosu, ko je pri 16 letih dosegel gol na svoji prvi glavni tekmi, ki je bila proti Corinthians FC.

Kmalu zatem je 17-letni Pelé na Svetovnim prvenstvom leta 1958 dosegel neverjetnih 6 golov in s tem vodil brazilsko reprezentanco do zmage. Brazilija je tisto leto osvojila svoje prvo Svetovno prvenstvo.

Ko se je glas o njegovih briljantnih predstavah razširil kot požar, in so številni športni klubi kazali neprikrito zanimanje za tako famoznega igralca,  je Brazilija svojega zvezdniškega nogometaša razglasila za nacionalni zaklad. Pri tem je  Pelé-ju prepovedala igranje za kateri koli nebrazilski klub ali reprezentanco. 

Leta 1962 Pelé ni mogel igrati skupaj s svojo ekipo med svetovnim prvenstvom, saj se je med prvo tekmo turnirja hudo poškodoval. Vendar pa je leta 1970 Pelé vodil svojo ekipo, do tretjega Svetovnega prvenstva za svojo državo.

Njegov gol je bil dragocen na več načinov – ne samo, da je bil to 100. brazilski gol na Svetovnem prvenstvu, ampak je bil tudi gol, ki je bil Pelé-ju pri srcu, saj ga je dosegel z glavo. Pelé-jev oče je bil spreten pri strelih v glavo in poročajo, da je dosegel 5 golov v glavo na eni tekmi, ta poteza pa je bila posebna za Pelé-ja.

Vsega skupaj je mojster nogometa dosegel 1.280 golov in je na drugem mestu za Arthurjem Friedenreichom, še enim brazilskim nogometašem s 1.329 goli.  Povprečno je Pelé dosegel en gol na vsaki mednarodni tekmi. 

Po upokojitvi se je Pelé vrnil k aktivnemu nogometu za kratko obdobje dveh let, da bi promoviral nogomet v Severni Ameriki. Igral je v severnoameriški nogometni ligi, da bi pritegnil zanimanje milijonov Američanov za "lepo igro" nogometa.

Pelé je vložil veliko časa in truda, da bi povečal priljubljenost nogometa. Pisal je avtobiografije in celo igral v različnih dokumentarnih in poldokumentarnih filmih, ki so se osredotočali na nogomet ali na njegovo življenje, v vlogi nogometaša.

Proti koncu nogometne kariere je Pelé pokazal tudi svoje igralske sposobnosti, poleg tega pa je bil tudi glasbenik. 

São apenas mais dez dias até a Copa do Mundo e eu mal posso esperar para ver nossa Seleção entrar em campo. Podem até achar que estou confiante demais, mas sinto que veremos o Brasil vitorioso novamente.