TO so vadbe, ki so še posebej koristne za zdravje srca

TO so vadbe, ki so še posebej koristne za zdravje srca (foto: Profimedia) Profimedia
6. 3. 2023

Nekatere vadbe so sicer dobre za srce, vendar lahko preveč obremenijo telo. Ključnega pomena za zdravje pa so vadbe, ki blagodejno delujejo na oba vidika. 

Katere vadbe so še posebej koristne za zdravo srce?

Intervalna vadba

Intervalna vadba je učinkovita za preprečevanje bolezni srca in sladkorne bolezni, hujšanje in učinkovito izboljšanje telesne pripravljenosti. Med aktivnostjo kombinirajte kratke serije visoko intenzivne vadbe z nekoliko daljšimi obdobji aktivnega okrevanja. Če se sprehajate, lahko izmenično hodite tri minute z normalno hitrostjo in eno minuto s hitrim tempom. Nenehno dvigovanje in zniževanje srčnega utripa, izboljšuje delovanje ožilja in povečuje učinkovitost telesa pri porabi maščob.

Veslanje, plavanje, tek na smučeh, hoja s palicami

Kolikor več mišic je vključenih v dejavnost, toliko bolj mora srce delati, da jih vse poganja, zato se tudi samo krepi. Veslanje, plavanje, tek na smučeh, hoja s palicami ... so načini, ki zaposlujejo mišice celotnega telesa, ne da bi ga obremenjevali.

Celodnevne aktivnosti

Ljudje, ki so ves dan dejavni na različne načine kot so: (čiščenje, vrtnarjenje, kuhanje, opravki), so bolj vitalni in so na splošno bolj zdravi kot tisti, ki vadijo od 30 do 60 minut, nato pa sedijo za računalnikom ali podobno, ter preostanek dneva niso več aktivni.

Joga

Joga je vadba, ki zagotavlja umirjanje ter krepi telo in duha. Pripomore tudi k zniževanju krvnega tlaka, kar prispeva k zdravju srca.

Vadba z utežmi

Vadba z utežmi je na nek način le še ena izmed oblik intervalnega treninga. Med ponovitvami povečate srčni utrip, med serijami pa si malce oddahnete, kar je učinkovito in hkrati dobro za srce.

Pilates

Pilates krepi mišice jedra ter izboljšuje gibljivost in ravnotežje, poleg tega pa pomaga tudi pri boljšem splošnem počutju in daje telesu trdne temelje, da imate še več energije in stabilnosti za ukvarjanje z vsakodnevnimi obveznostmi in tudi intenzivnejšimi vadbami.

Vir: prevention.com