Športi Promocijsko sporočilo

Ste se kdaj vprašali, kaj trenutno doživljajo slovenski nogometaši?

27. 6. 2024
Deli
Ste se kdaj vprašali, kaj trenutno doživljajo slovenski nogometaši? (foto: Profimedia)
Profimedia

Oči evropske športne javnosti so te dni uprte v Nemčijo, kjer poteka 17. evropsko prvenstvo v nogometu. Nanj se je po dolgih 24 letih suše uvrstila tudi Slovenija in v skupinskem delu navdušila z izjemnimi predstavami ter se tako prvič v zgodovini uvrstila v izločitvene boje. Pričakovanja so seveda velika, pomembno pa bi bilo, da se ob tem vprašamo tudi, kako se pred tako pomembno tekmo počutijo nogometaši!  

Po odličnih uvodnih predstavah naše izbrane vrste na letošnjem evropskem prvenstvu v nogometu so pričakovanja igralcev, predvsem pa navijačev in splošne slovenske javnosti, močno zrasla in ustvarila nevidno napestost, ki jo najbolj čutijo prav nogometaši.

V takih trenutkih se izkaže dejanska vrednost iniciativ, kakršna je #zVamiSmo, ki jo je pred časom zagnala Nogometna zveza Slovenije (NZS) v sodelovanju s Skupino Triglav. Gre namreč za pobudo, s katero želijo ob pomoči športnih idolov približati pomen skrbi za duševno zdravje tako nogometašem in nogometašicam vseh starosti, kot tudi njihovim bližnjim, navijačem in širši javnosti.  

Zakaj je pomembno, da se pogovajamo o duševnem zdravju v športu?  

Športniki so skozi celotno kariero povrženi različnim pritiskom: na začetku jih v glavnini predstavljajo starši, ki lahko v želji po zadovoljstvu ter uspehu otroka pogosto prestopijo mejo smiselnega.  Potem so tu nekateri trenerji, pri katerih so rezultati včasih pomembnejši kot uživanje otrok v izbrani disciplini. Piko na i dodajo še navijači ter splošna javnost - oboji ponosno slavijo vse uspehe športnikov, a znajo že ob najmanjši napaki ali enem porazu jasno izraziti tudi svoje nezadovoljstvo.  

Promocijsko gradivo

Brez ustrezne skrbi za psihično zdravje in pogovorov o svojih občutkih se lahko stiske posameznika iz dogodka v dogodek stopnjujejo in se pri nekaterih prevesijo v depresivna stanja, motnje hranjenja ali različne oblike zasvojenosti. V nogometnem svetu je zaradi vsesplošne priljubljenosti tega športa med ljudmi to še posebej izrazito.  

Ko je 'na plečih' enajsterice nacionalni ponos  

Da je skrb za duševno zdravje nekaj, o čemer je treba (spre)govoriti na glas, je v pogovorih, ki so del pobude #zVamiSmo, potrdilo tudi 10 slovenskih nogometašev in nogometašic, med katerimi so bili tudi člani letošnje veličastne evropske enajstrice Erik Janža, Žan Karničnik ter Vanja Drkušič, pa tudi nekdanji reprezentant Bojan Jokić, ki je delil svojo izkušnjo s svetovnega prvenstva leta 2010:

»Ko slišiš himno, je to velik ponos, a hkrati tudi velika odgovornost. Takrat športnik začuti posebno evforijo. Ob želji po uspehu lahko pregori,« je pojasnil in dodal, da je po njegovem mnenju še kako pomembno, da imajo danes profesionalni igralci ob prelomnih trenutkih v karieri dobro podporo bližnjih, pa tudi psihologov.  

Ob tem je poudaril še, da odgovornost pri tem nosijo tudi  športniki, ki morajo tovrstno pomoč znati sprejeti: »Ko sem igral v tujini, smo imeli dostop do psihologa, a so se nam pogovori z njim zdeli le nekakšno nujno zlo. Danes pa vem, da lahko podpora bližnjih – soigralcev, družine, prijateljev – pa tudi strokovnjaka, ki dviguje tvojo motivacijo in te opremi s pozitivnimi sporočili, pripomore k temu, da svojo kariero dvigneš na višji nivo. Zato je prav, da so psihologi vključeni v procese priprav in treningov, pa tudi, da se znamo o teh stvareh odkrito pogovarjati med seboj.«  

Promocijsko gradivo

Ne le fizično, pomembno je tudi fizično zdravje  

Ker se zavedajo bremena, ki ga nosi vsaka enajsterica nogometašic in nogometašev, ko stopi na zelenico, so pri NZS zagnali iniciativo #zVamiSmo, ki skrb za duševno zdavje uvršča med najpomembnejše naloge prizadevanj za celostno zdravje nogometnega sveta.  »Vemo, da imata nogomet in šport nasploh izjemen vpliv na fizično zdravje posameznikov. Vendar pa želimo opozoriti na enako pomembno, a pogosto zanemarjeno temo – duševno zdravje,« je povedal  Martin Koželj, generalni sekretar NZS.  

Prizadevanja NZS za ozaveščanje o pomenu skrbi za duševno zdravje so brez pomisleka podprli tudi v Skupini Triglav. »Skrb za duševno zdravje predstavlja enega od ključnih predpogojev za varnejšo prihodnost vsakega posameznika,« je odločitev za sodelovanje v pobudi #zVamiSmo pojasnil Luka Pušnik, direktor službe za korporativno komuniciranje v Zavarovalnici Triglav. Dodal je, da želijo v Skupini Triglav s pobudo #zVamiSmo tako nogometaše in nogometašice, kot tudi njihove bližnje, navijače in druge ozaveščati, kako pomembno je poskrbeti za svoje zdravje in dobro počutje, ter se medsebojno podpirati - ob zmagah, pa tudi ob porazih, ki so neizogibni del tekmovalnega sveta.   

O duševnem zdravju se še vedno premalo govori  

Kljub vse glasnejšim pozivom in vsesplošni detabuizaciji se o duševnem zdravju še vedno premalo govori. To je izjemno zaskbljujoče, še posebej v sodobnem svetu, kjer štejejo samo uspehi in se ljudje pogosto ženemo do onemoglosti, da bi vsaj dosegli, če ne celo presegli zastavljene cilje - pa tudi, če so ti cilji bolj pomembni okolici, kot nam samim. Tudi v športnem svetu se ob morebitnih porazih ali ne ravno najboljših predstavah govori predvsem o pomanjkanju fizične kondicije in motivacije, nikoli pa nihče ne vpraša, kako se dotični športnik zares počuti, o čem razmišlja in kakšni demoni prežijo na njegove misli.  

Promocijsko gradivo

»Duševno zdravje je enako pomembno kot fizično, še posebej za športnike, ki se vsakodnevno soočajo z visokimi pričakovanji in pritiski,« je pojasnil generalni sekretar NZS. » Anksioznost, depresija in izgorelost so le nekatere izmed težav, s katerimi se lahko soočajo športniki, ne glede na njihovo starost ali nivo, na katerem igrajo. Zato je ključno, da ustvarimo okolje, kjer se lahko odprto govori o teh težavah in kjer je pomoč na voljo,« je poudaril Koželj in dodal, da je pri tem strokovnost Zavarovalnice Triglav lahko v veliko pomoč.  

Naj pogovor ne bo več tabu 

S pobudo #zVamiSmo želijo ozaveščati o pomenu skrbi za svoje zdravje in dobro počutje ter medčloveški podpori, ne glede na situacijo, v kateri se znajde posameznik. Nasploh v Skupini Triglav skrb za zdravje razumejo kot enega od ključnih predpogojev za varnejši jutri, zato s številnimi aktivnostmi že vrsto let spodbujajo zdrav in aktiven življenjski slog - tako med sodelavkami in sodelavci, kot tudi strankami ter partnerji.  

Po eni strani na različne načine spodbujajo k (bolj) aktivnemu življenjskemu slogu, po drugi velik pomen dajejo duševnemu zdravju, ki je v odvisnem razmerju s fizično aktivnostjo. Za sodelavke in sodelavce organizirajo številne aktivnosti in ugodnosti, ki pripomorejo h krepitvi fizičnega in duševnega zdravja, veliko uporabnih nasvetov na temo krepitve duševnega zdravja pa na različne načine nudijo tudi širši javnosti, predvsem na portalu Vse bo v redu, na spletni strani Triglavzdravje.si ter na dogodkih v centru Triglav Lab.  

Nogomet je slovenski nacionalni šport in zelo verjetno bodo naši fantje tudi v osmini finala imeli bučno podporo s tribun. Poskrbimo, da bo navijanje glasno in strastno, a tudi spoštljivo - ker si to zaslužijo tako naši zlati nogometaši, kot tudi slovenska nacija! #zVamiSmo