Tu je 10 razlogov, zakaj biti aktiven vse življenje in tudi na stara leta - TO so najbolj primerni športi za STAROSTNIKE

Tu je 10 razlogov, zakaj biti aktiven vse življenje in tudi na stara leta - TO so najbolj primerni športi za STAROSTNIKE (foto: profimedia) profimedia
28. 3. 2021

Starejše osebe morajo biti prav tako fizično aktivne, saj to izboljša njihovo psihofizično stanje in posledično podaljšuje in izboljšuje njihovo življenje. Poleg tega aktivni starostniki svoje zdravje, dobro počutje in kakovost življenja ocenjujejo veliko bolj pozitivno kot neaktivni.

Če se na stara leta nameravate preleviti v športnika in do sedaj niste bili veliko aktivni, se o tem prej posvetujte s svojim zdravnikom. Med vadbo poslušajte sebe in svoje telo, saj je cilj vadba večkrat tedensko, zato je pomembno da ne pretiravate.

Vadba v starosti ...

  1. preprečuje kardiovaskularne bolezni
  2. znižuje holesterol
  3. preprečuje in obvladuje diabetes tipa 2
  4. znižuje krvni tlak
  5. zmanjšuje možnost za možgansko kap
  6. krepi mišice in pripomore k močnejšim kostem
  7. dviguje imunski sistem
  8. zmanjšuje in preprečuje stres ter deluje antidepresivno
  9. dobro vpliva na prebavo
  10. poskrbi za boljši spanec

Kateri športi so najbolj primerni?

Hoja

Hoja je med najpogostejšimi oblikami športnega udejstvovanja pri starejših. Priljubljena je zato, ker je napor zmeren, a traja dalj časa in čas je nekaj, kar starejši imajo. Je tudi družabna aktivnost, saj niste toliko zadihani, da ne bi mogli čebljati. Prav tako je hoja lahko pestra, saj lahko izbirate različne kraje ter hodite po ravnem, čez drn in strn ali pa v klanec. Za lažjo in bolj varno hojo priporočamo hojo s pohodnimi palicami, mimogrede pa boste krepili še mišice trupa in rok.

Tek

Seveda teče veliko starejših oseb, toda če niste navajeni, začnite postopoma, na primer menjajte minuto hoje in minuto teka. Vaše telo pri teku »pretrese« drugače kot pri hoji, kar pomeni, da lahko pričakujete bolečine v nekaterih mišicah. Prav tako so sklepi bolj obremenjeni, zato vam predlagamo tek po mehkejši podlagi v dobri športni obutvi.

profimedia
Fitnes – telovadba

Veliko nekdanjih profesionalnih športnikov priznava, da morajo po končani karieri nujno vzdigovati uteži in telovaditi, saj se njihovo utrujeno športno telo počuti veliko bolje, če ostane v dostojni pripravljenosti. Starejši ljudje imajo krhke kosti, torej jim krepitev mišičnega tonusa okoli njih nedvomno godi. Na fitnesih obstajajo vodene vadbe za starejše z utežmi in seveda tudi vodena telovadba, pilates, joga ... Bolje, da vas telo boli od vadbe, kot pa od sedenja.

profimedia
Odbojka

Profesor William G. Morgan, izumitelj odbojke, je imel v mislih igro, ki ni tako atletska, kot sta bili košarka in ameriški nogomet, da bi z njo privabil k športu atletsko manj nadarjene učence. Seveda se je odbojka kasneje razvila v zelo dinamično in eksplozivno igro. Rekreativna odbojka pa je od ekipnih športov vseeno najbolj primerna za starejše ljudi, saj ni fizičnega stika.

Tenis, namizni tenis, badminton

Na tenisu lahko opazite kakšnega osemdesetletnika, ki si glede na starost izjemno dobro izmenjuje žogice s svojim partnerjem, čeprav se ne premika veliko. Poleg dobrega partnerja boste potrebovali tudi odlično teniško znanje. Za začetnike sta verjetno veliko primernejša namizni tenis in badminton. Vendar pozor, zaradi hitrih zamahov vas lahko boli zapestje, prav tako pa bodo zelo aktivne mišice na hrbtu.

profimedia
Plavanje in vodna telovadba

Je eden najboljših športov za starejše. Voda še dodatno blagodejno vpliva na telo. Obstajajo tudi vodene vadbe v vodi.

profimedia
Kolesarjenje

Kolesarjenje je zelo priporočljivo za starejše. Sklepi so ob vrtenju pedalov praktično neobremenjeni. Če niste prav sproščeni in prepričani v vožnji s kolesom po cesti, mestu ali naravi, je odličen nadomestek sobno kolo. Ob vrtenju pedal boste lahko pogledali priljubljeno mehiško ali kakšno drugo serijo, poleg tega so padci zelo zelo redki. Prav tako sta primerna tudi steper kot orbitrek.

profimedia
Golf

Za golf nikoli ni nikoli prepozno, vendar je pot do dobrega golfista vseeno zelo dolga. A bolje prebiti čas na igrišču za golf, kot pasti dolgčas doma ali v bifeju.