Udeleženci olimpijskih iger v Braziliji leta 2016 zagotovo ne bodo pili tamkajšnje vode

Na olimpijske igre le z ustekleničeno vodo (foto: Profimedia) Profimedia
3. 8. 2015

Če naredite le nekaj požirkov vode na kateri od lokacij prihajajočih olimpijskih iger v Braziliji, obstaja kar 99 % možnosti, da ste se okužili s kakšno 'fino' boleznijo.

Kot poroča Associated Press, je voda na lokacijah olimpijskih iger v Braziliji naslednje leto tako umazana, da že s tremi čajnimi žličkami tvegate infekcijo. Koliko možnosti je, da bi resnično zboleli, je potem odvisno še od imunskega sistema, a pojavljajo se vprašanja, kako lahko kaj takšnega vpliva na tekmovalce, ki so v svoji panogi v neposrednem stiku s to vodo - plavalci, jadralci in kanuisti, na primer. 

Virusi, živeči v teh vodah, lahko v telo vstopajo preko ust, oči, ostalih telesnih odprtih in tudi manjših ran. Nevarnost okužbe lahko povzroči že vdihavanje meglice nad temi vodami. Po ocenah strokovnjakov, naj bi bila voda tam 1.7 milijonkrat bolj okužena kot voda, ki jo za nevarno sklepajo v Kaliforniji.

A ta nevarnost zagotovo ne bo ustavila športnikov, ki so svoje življenje posvetili trdnim treningom in jim nastop na olimpijskih igrah predstavlja vrhunec njihove kariere. 

Ivan Bulaja, na hrvaškem rojeni trener avstrijske jadralske skupine, je sicer za AP povedal, da je težave z nečisto vodo že doživel v lastni ekipi. Moštvo je izgubilo dragocene dni treninga, ker so tekmovalci zboleli, več dni bruhali in imeli težave z drisko.

"To je zagotovo najslabša kvaliteta vode, kar sem jo videl v svoji športni karieri," je dodal Bulaja. 

"Imeli smo vročino in težave z želodcem," je še povedal. "En dan si potem priklenjen na posteljo, trenirati pa ne moreš še vsaj dva ali tri dni."

Naslednje leto bo Brazilijo za olimpijske igre obiskalo več kot 10.000 športnikov iz 205 držav. Več kot 1.400 jih bo jadralo v vodah blizu Marine de Gloria v zalivu Guanabara in plavalo v vodah okoli plaže Copacabana (tu se bo verjetno namakala tudi večina turistov). 

Testiranja voda na olimpijskih točkah se bodo v naslednjem letu še nadaljevala. Do sedaj strokovnjaki niso odkrili še niti ene varne lokacije za izvedbo vodnih športov. 

Koliko denarja pa bi morali ponuditi vam, da bi se namakali v odplakah Ria de Janeira?