Umrl je bog nogometa in navijačev - Diego Armando Maradona

Umrl je bog nogometa in navijačev - Diego Armando Maradona (foto: profimedia) profimedia
25. 11. 2020

V 61. letu starosti je na svojem domu v Argentini umrl nekdanji sloviti argentinski nogometaš Diego Armando Maradona, poroča več svetovnih medijev, med njimi tudi italijanska tiskovna agencija Ansa, ki se sklicuje na argentinski časnik Clarin.

Maradona je bil v začetku meseca operiran na možganih zaradi krvnega strdka, 11. novembra pa je bil po okrevanju izpuščen v domačo oskrbo.

profimedia

Diego Armando Maradona se je rodil 30. oktobra 1960 v Buenos Airesu v Argentini. Profesionalno nogometno karierno je začel pri rosnih 15 letih pri klubu Argentinos Juniors. Zaradi svojega neverjetnega nogometnega talenta se ga je prijel vzdevek »El Pibe de Oro« ali Zlati deček.

Stadion z njegovim imenom


Klub Argentinos Juniors je po svojem čudežnem dečku poimenoval tudi stadion – Estadio Diego Armando Maradona.

profimedia
10

Maradona je vso svojo kariero nosil dres številka 10. Ko se je upokojil, je argentinska nogometna zveza želela, da FIFA »upokoji« tudi številko 10, saj naj bi bila to Diegova številka. Prošnjo so na FIFI zavrnili.

Božja roka

Maradona je na svetovnem prvenstvu v Mehiki leta 1986 v četrtfinalu proti Združenemu kraljestvu dosegel zadetek, ki ga zagotovo pozna vsak nogometni navdušenec. Čeprav si je pomagal z roko in gol po vseh današnjih pravilih ne bi veljal, je bil tedaj priznan, Argentina pa je slavila zmago in se uvrstila v polfinale. Maradoni naj bi po njegovih besedah zadetek uspel »malce z glavo Maradone, malce z božjo roko«, v nogometno zgodovino pa se je ta gol zapisal prav pod tem imenom.

profimedia
Superzvezdnik

Ko so leta 1990 argentinskega nogometnega menedžerja Carlosa Bilardo vprašali, kakšno začetno enajsterico bo poslal na igrišče, je Argentinec odgovoril: »Maradono in deset preostalih.«

Argentinski ponos

V Argentini se Maradona po priljubljenosti postavlja ob bok Eviti Peron, papežu Frančišku in Carlosu Gardelu in je ena od najslavnejših osebnosti v Latinski Ameriki.