Uspeh kariere! Tina Šutej srebrna v skoku s palico na evropskem prvenstvu v Torunju

Uspeh kariere! Tina Šutej srebrna v skoku s palico na evropskem prvenstvu v Torunju (foto: Instagram) Instagram
6. 3. 2021

V enem najboljših let svoje atletske poti je 32-letna Tina Šutej osvojila še srebrno medaljo na evropskem dvoranskem prvenstvu v Turunju. Šutejeva je zelo dobro skakala in bila ves čas finala zelo konstanta. Ko smo vsi že čutili zlato medaljo, pa je presenetila mlada Švicarka Angelica Moser senzacionalno preskočila 4,75 m ter vzela zmago.

 Šutejeva je v finalu preskočila 4,70 metra in izenačila svoj najboljši izid sezone. Tretji sta bili Britanka Holly Bradshaw, nekdanja dvoranska evropska prvakinja in bronasta na prejšnjem EP na prostem, ter Belorusinja Irina Žuk, ki sta končali na 4,65 m.

Šutejeva je od sedmega leta aktivna v atletiki, kasneje pa se je posvetila skoku ob palici. Njeno prvo večje tekmovanje je bilo Mladinsko svetovno prvenstvo v atletiki 2005, kjer je tekmovanje končala na osmem mestu. Prvo medaljo na večjih tekmovanjih je dosegla leta 2006, ko je dosegla drugo mesto na Mladinskem svetovnem prvenstvu v Pekingu ter z višino 4,25m dosegla slovenski mladinski rekord v tej disciplini.

Leta 2007 je prvič nastopila v članski konkurenci na Evropskem dvoranskem prvenstvu, kjer pa se ni uvrstila v finale. V isti sezoni je osvojila naslov državne prvakinje v dvorani in na prostem. Leta 2009 je dosegla peto mesto na Evropskem prvanstvu v atletiki do 23 let. Med študijem na Univerzi v Arkansasu je nastopala tudi na NCAA, kjer je bila druga na prvenstvu 2009.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Sutej (@tina_sutej)

Februarja 2010 je dosegla slovenski državni rekord v dvorani z višino 4,46 m, istega leta pa je nato z novim slovenskim državnim rekordom 4,50 m osvojila naslov slovenske državne prvakinje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Atletska zveza Slovenije (@atletska_zveza_slovenije)

Leta 2011 je bila na osmih dvoranskih tekmovanjih neporažena, istega leta je osvojila tudi žensko dvoransko prvenstvo NCAA. Nekaj tednov prej je z višino 4,54 m postavila tudi svoj osebni rekord. Track and Field News jo je tega leta izbral za univerzitetno atletinjo leta v dvoranskih športih. Še istega leta je z višino 4,61 m postavila nov slovenski državni rekord ter univerzitetni rekord.

Leta 2012 je zastopala Slovenijo na Poletnih olimpijskih igrah v Londonu. Lani je Šutejeva dosegla državi rekord na prostem z višino 4,75m.