Vadbe za različne okuse

Vadbe za različne okuse (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
8. 9. 2012

V svetu prevladuje trend mešanja različnih vrst vadb in s tem tudi nastanek novih oblik rekreacije, ki je ljudem zanimiva zaradi pestrosti gibalnih kombinacij ali adrenalina, ki ga požene po žilah. Zato vas sprašujemo: Ste že slišali za antigravitacijsko jogo, caponyaso, bosaball, piloxing, skike, hupkanje, subwing?

Nekaj teh novodobnih vadb je na voljo tudi pri nas!

Vadba v viseči mreži

Joga je pri nas za marsikoga postala način življenja, nekateri so se našli v bolj ali manj klasičnih oblikah joge, spet drugi v jogi vidijo priložnost preizkusiti nekaj novega.

Že tako pestro ponudbo najrazličnejših tečajev joge je pred časom dopolnila t. i. hot joga (vroča joga), ki jo je v Slovenijo pripeljala podjetnica Špela Palčič, a vendar, spet se je pojavila nova – antigravitacijska joga.

Gre za jogo, ki jo je osnoval telovadec in plesalec Christopher Harrison, izvajamo pa jo s pomočjo visečih mrež iz blaga. V praksi gre za kombinacijo joge, pilatesa in plesa, pa tudi nekaterih gimnastičnih prvin in aerobike. In le vprašanje časa je, kdo jo bo prvi ponudil na slovenskem trgu.

Ko se združita dve

V Sloveniji že vrsto let športni centri ponujajo tečaje različnih oblik joge, obstaja tudi capoeira – brazilska plesno-borilna veščina in tehnika samoobrambe – ne pa tudi njuna kombinacija.

Caponyasa je tako nova vadba, natančneje mešanica capoeire, modernega plesa, in vinyasa joge, ki si jo je zamislil Carlos Rodriguez.

Kot v cirkusu

Da je ples že od nekdaj priljubljena oblika rekreacije, ni dvoma. Intimnemu in zapeljivemu izraznemu plesu ob drogu, ki je obnorel zvezdnice po svetu, pa tudi Slovenijo, in ga danes ponuja vedno več rekreacijskih centrov pri nas, pa se v svetu pridružuje tudi izrazni ples na trapezu.

Tako kot vrtenju ob drogu in na njem je tudi pri plesu na trapezu potrebna dobra fizična pripravljenost, gre pa vsekakor za zabavno vadbo, ki vas mimogrede popelje v svet cirkuških umetnikov. In nad njo je navdušenih kar nekaj zvezdnic svetovnega kova.

Na videz nezdružljivo

Za vedno muhast zvezdniški svet pa si je novo obliko vadbe zamislila tudi švedska plesalka Viveca Jensen, ki je združila elemente pilatesa in boksa in osnovala t. i. piloxing. Ni obnorel samo Amerike, nezadržno se širi tudi po Evropi, še najbolj pa so nad njim navdušeni v skandinavskih državah.

Palice v roke in v dir

Priljubljenost nordijske hoje, pri kateri se aktivno sprehajamo s palicami v rokah, še vedno raste, malo manj pa je pri nas znan adrenalinski šport, ki si ga je zamislil Enrique Cubillo, t. i. spikeboarding, primeren za vse tiste, ki jih mika hitrostna vožnja z rolko in palicami.

Da ne bi zaostajali, je v Sloveniji na voljo malce drugačna (milejša) verzija dinamične vožnje, podobne rolanju, t. i. skike. Šport, za katerega pravijo, da je bolj dinamičen od nordijske hoje, bolj zdrav od teka in varnejši od rolkanja in rolanja.

Na nogah imate namreč napihljiva kolesa na robustnem ogrodju, ki spominja na kolo, v rokah pa palice, ki zamahujejo in med gibanjem posnemajo drsalno tehniko teka na smučeh.

Poskočnim prija bossaball

Med ekipnimi športi z žogo, pri katerih se zbere od tri do pet igralcev na ekipo, je zadnja leta pri nas vedno več zanimanja za bossaball.

Gre za mešanico odbojke, nogometa, gimnastike in capoeire, igra pa je prava paša za oči – poteka namreč na posebnem igrišču iz napihnjenih blazin s trampolini. Če vas mika, zberite ekipo in si privoščite športni dan.

Zavrtite obroč kot nekoč

Hooping ali po slovensko hupkanje je še ena od zabavnih vadb, ki je v tem letu obnorela Slovenijo. To je namreč vadba s posebnim fitnes obročem, ki je od hulahopa, ki je bil popularen v sredini preteklega stoletja, večji in težji.

Med vrtenjem tega obroča se izvajajo aerobni in plesni gibi, iz katerih je sestavljena lažja koreografija. Več informacij na inergija.si.

Adrenalinsko tudi pod vodo

Če smo že pri ekstremih, je bolj kot zanimivost vredno omeniti podvodni šport t. i. subwing. Ta šport posnema princip smučanja na vodi, saj s pomočjo posebnih plavut, ki so pritrjena na čoln, plavate pod vodno gladino. Zaradi hitrosti, ki jo doseže čoln, se boste pod vodno gladino počutili kot riba.

Bogata plesna ponudba

Pri nas je ponudba plesnih tečajev pestra, zato si le dajte duška in zaplešite v ritmu afriških bobnov, ob kitarski spremljavi ali v ritmih irskih melodij.

  • Afriški plesi

Kulturno-umetniško društvo Baobab ponuja številne tečaje afriških plesov, ki so organski, zemeljski, omogočajo telesno sprostitev in zavedanje telesa. Na tečajih lahko spoznate elemente tradicionalnih plesov zahodne Afrike, urbane in sodobne plese, njihovo zgodovinsko ozadje in njihov pomen.

  • Flamenko

Flamenko je zvrst glasbe, petja in plesa, ki izvira iz španske Andaluzije, kjer tudi danes ljudje plešejo, pojejo in igrajo za dušo, navadno ob družinskih, verskih in drugih praznikih ali pa samo za zabavo. Za svoj užitek lahko zaplešete tudi vi, v okviru tečajev, ki jih organizira kulturno-umetniško društvo Luna gitana.

  • Irski plesi

Irka Joan McIntyre, ki že nekaj let živi v Sloveniji, je ustanovila Šolo irskega plesa zaradi spoznanja, da se Slovenci zanimamo za kulture drugih narodov, vključno tudi za irsko glasbo in ples. Če vas mika nekaj drugačnega, pokukajte na spletno stran irskiplesi.com.

Iz Lise