Venus in Serena Williams: To je ena najboljših zgodb v športu

Venus in Serena Williams: To je ena najboljših zgodb v športu (foto: Profimedia) Profimedia
25. 2. 2017

Morda zato, ker sta ženski, morda zato, ker sta že tako dolgo stalnica, a o neverjetni prevladi sester Venus in Serene Williams v tenisu se kar premalo govori.

To je zagotovo ena od bolj podcenjenih zgodb v športu. Ali kot je zapisal Jon Wertheim, spoštovani novinar, ki pokriva tenis za Sports Illustrated: "Menim, da je to ena najboljših zgodb v športu. Si predstavljate, da bi imel LeBron James brata, ki bi bil zadnjih 20 let najboljši igralec v ligi NBA. To sta sestri Williams."

Prvič sta se srečali na igrišču na odprtem prvenstvu Avstralije in letos sta prav tam po 19 letih ponovno v finalu prekrižali loparje. In vmes sta obe napisali zares veliko zgodovine. Vrhunski atletinji z norimi udarci in neverjetnim servisom sta popolnoma razburkali beli, teniški svet.

A vse se je začelo v Comptonu

Losangeleškem getu, ki slovi po svojih tolpah, kriminalu in najboljših raperjih. Zakonca Richard in Oracene Williams sta imela pet hčerk, od katerih sta bili za šport posebno nadarjeni Venus in Serena.

Richard Williams, nekdanji obdelovalec, je znanje jemal izključno iz knjig in video posnetkov, zato je imel na igro povsem drug pogled kot nekdo, ki je igral tenis. Tudi hišo v getu je menda oče kupil z namenom, da hčerke vidijo, kakšno je realno življenje, in da morajo za uspeh veliko delati, študirati in garati.

Venus (36 let) in Serena (35 let) sta se obe šolali doma in začeli igrati tenis pri treh letih. Njuna učitelja in trenerja sta bila starša, a v Comptonu je oče našel tudi soimenjaka Richarda Williamsa, ki je prevzel njune treninge ter kasneje tudi ustanovil teniško akademijo The Venus and Serena Williams Tennis/Tutorial Academy.

Povsem drugačen tenis

Ko sta bili sestri stari 9 in 10 let, so se Williamsovi preselili v West Palm Beach na Floridi, da sta lahko dekleti obiskovali teniško akademijo Rick Macci, kjer so se kalili tudi taki asi, kot je Andy Roddick, Maria Šarapova in Jennifer Capriati.

Slavni trener Macci je takoj prepoznal velik talent sester Williams. Sicer se velikokrat ni strinjal z očetom Richardom, a mu je dal prav, ko je ta dovolil deklicama, da ostaneta otroka in imata čas tudi za igro. Oče tudi ni dovolil, da bi hčerki premladi hodili na turnirje, saj je želel, da se osredotočita tudi na šolo. Eden od razlogov, da je oče hotel hčerki še zadržati doma, je bil tudi, da je že na prvih turnirjih preslišal kup rasističnih opazk o deklicah. Bili sta eni prvi temnopoltih igralk v belem športu. Serena je sicer kot deklica bila prva na teniški lestvici Floride deklic do 10 let in je imela zabeleženih 46 zmag ter le 3 poraze. Leta 1995 je Richard Venus in Sereno vzel iz akademije Macci ter sam prevzel treniranje, in to kar na domu.

Sestri sta povsem drugače igrali tenis kot preostala dekleta na WTA-turnirju, v katerem sta se obe pojavili ob dopolnjenih 14 letih. Igro sta dvignili na povsem drugo raven. Obe imata neverjeten servis, eksplozivnost in atletske sposobnosti kot le redko katera druga teniška igralka. Ko je Venus prvič zmagala na svoji profesionalni poti, je Richard na tiskovni konferenci rekel: "Ta zmaga je za geto."

Serena Jameka Williams

23 GRAND SLAMOV

  • Rojena: 26. september 1981
  • Višina: 1,75 m
  • Postala pro: 26. septembra 1995
  • Uspehi: 23 turnirjev za grand slam med posameznicami in 14 turnirjev za grand slam v dvojicah (ter še dve zmagi v mešanih parih), 4 olimpijske zlate medalje (4 v parih), skupno osvojenih 72 WTA-turnirjev
  • Zaslužek v karieri (konec januarja 2017): 85.461.751 ameriških dolarjev

Serena o očetu

"Moj oče je v trening zares vpeljal veliko inovativnih stvari, s katerimi sva napredovali in se učili povsem drugače kot drugi teniški igralci. Učil naju je tehnike, ki jih nihče drug ni delal. Ljudje so mu ves čas govorili, kaj vendar dela, da to ni prav. A moj oče je vedel. Veliko je dal na tehniko nog, razmišljal je, kako imeti hitre noge in dober reakcijski čas. In z Venus sva verjeli vase in v to, kako sva trenirali. Očitno ni bilo slabo.

Venus Ebony Starr Williams

14 GRAND SLAMOV

  • Rojena: 17. junij 1980, Lynwood, Kalifornija
  • Višina: 1,85 m
  • Postala pro: 31. oktobra 1994
  • Uspehi: 10 turnirjev za grand slam med posameznicami in 14 turnirjev za grand slam v dvojicah (ter še dve zmagi v mešanih parih), 4 olimpijske zlate medalje (eno med posameznicami in 3 v parih) ter 1 srebrno olimpijsko v mešanih parih, skupno osvojenih 49 WTA-turnirjev
  • Zaslužek v karieri (konec januarja 2017): 36.785.743 ameriških dolarjev

Preberite še: Teniški nasvet Serene Williams, ki se ga držijo vsi veliki teniški asi