Veselka Pevec: Treba je izkoristiti svoje možnosti in narediti čim boljše

Veselka Pevec: Treba je izkoristiti svoje možnosti in narediti čim boljše (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
23. 8. 2016

"K treningu je treba pristopiti kot športnik, ne glede na to, ali si hendikepiran ali ne. Treba je izkoristiti svoje možnosti in narediti čim boljše," pravi strelka Veselka Pevec.

"Veselim se, ker bom sodelovala na igrah v Riu. Po novem letu se mi je krepko poslabšal vid. Trpela sem na treningih, glava me je bolela. Videla sem megleno ali pa sploh nič. Rezultati so padli. Prave občutke sem izgubila, potrudila se bom, da jih do Ria skušam nekako obuditi," je zapisano pod fotografijo paraolimpijke, strelke Veselke Pevec, ki jo je ustvaril Nejc Balantič.

Se s športom ukvarjate že od nekdaj?

Vedno sem se ukvarjala s športom, a ne s strelstvom, mogoče sem streljala nekajkrat na leto.

Kaj vas je pritegnilo pri strelstvu?

Če sem iskrena, me je pritegnilo to, da strelci veliko potujejo. Potem pa me je pošteno zaneslo in mi je zdaj od potovanj bolj pomemben rezultat. Ko sem se začela ukvarjati s strelstvom, sem bila z rezultati veliko slabša od njih in sem jim želela priti čim prej blizu. To mi je uspelo v enem letu.

Vas je gnala trma ali vas je enostavno strelstvo tako zelo pritegnilo?

Rekla sem si, da hočem in bom poskušala doseči čim boljše rezultate, kar mi je uspelo v zelo kratkem času.

Koliko vas vaš hendikep ovira pri ukvarjanju s športom?

Hendikep je vedno prisoten pri opravljanju vsakega dela, ampak treba ga je odmisliti. K treningu je treba pristopiti kot športnik, ne glede na to, ali si hendikepiran ali ne. Treba je izkoristiti svoje možnosti in narediti čim boljše. Streljanje mi gre dobro in se zaradi tega ne ukvarjam recimo z atletiko.

Kaj vam gre skozi glavo, ko merite v tarčo?

Trenerka pravi, da bi morali imeti stalno prazno glavo, pa ne gre. Včasih pridejo kakšne misli, težave, včasih lepe reči. Vedno je kaj prisotno, res pa bi morali biti čim bolj sproščeni, treba je biti skoncentriran eno uro in še več.

Kako pa kaj razmišljate o letošnjih paraolimpijskih igrah, ki se jih boste udeležili?

Pravzaprav ne razmišljam o ničemer, želim si le, da se sestavim, saj se mi je od decembra povečala dioptrija in sem imela velike težave. Šele po pol leta sem dobila primerne leče iz Nemčije, skozi katere merim.

Ste se na leče že navadili?

Še malo časa mi je ostala. Poskušala bom narediti najboljše, kar lahko naredim, kar bo, bo.

Tekst: Suzana Golubov; za revijo Lisa. Foto: Helena Kermelj.

Poletne paraolimpijske igre se začenjajo že čez dobra dva tedna - 7. septembra.

Preberite še: