Vztrajaj pri gibanju!

26. 1. 2007

Skupaj smo vstopile v novo leto in si obljubile, da bomo aktivne in da bo letos drugače. In kako to, da nam ni uspelo obljube držati že lani? Zdaj nam je že jasno, da vse lahko dosežemo, če se stvari lotimo na pravi način. In kakšen način je to? - Na začetku se moraš zavestno odločiti za zdrave spremembe, za zdrav način življenja.

Popolna stilska preobrazba. Vendar ne gre vse naenkrat. Velika želja, da prenehaš kaditi, da boš več spala in bolj zdravo jedla, pa vsak dan vsaj eno uro 'športala'. Vse lepo in prav, a počasi! Začni z eno od teh. Tisto, ki ti največ pomeni, vključi v svoj vsakdan. Osredotoči se na to in ne odstopaj.

Če si začela pri hrani, si vnaprej pripravi jedilnik, kokice pred tevejem naj zamenja sadje, iz hladilnika pa naj izgine vse, kar te lahko spravi iz tira. Pisanje dnevnika o prehranjevalnih navadah nikakor ne škodi.

Ko ti enkrat uspe in si vzameš čas za reden trening na fitnesu in večerno aerobiko, pa konec tedna s prijateljico na tekaških smučeh ali na pohodu do Katarine, vztrajaj! Vsaj prvi mesec ne delaj izjem in ne išči izgovorov. Izpuščen trening in polna skledica sladoleda te kaj hitro vrneta k starim navadam. Zato ne popuščaj, dokler se popolnoma ne vživiš v nov način življenja. Ko začneš uživat v svoji novi podobi, pa si že lahko privoščiš malo več svobode.

Rešitev je rutina!

Lahko je začeti, a težje zdržati! Rešitev je rutina! Vadba bo vedno lažja in telo vedno bolj fit, telovadnica poznana, ljudje prijazni in domači. Izmenjava izkušenj pa te bo še dodatno motivirala. Pridruži se vsem našim bralkam in dopisovalkam na blogu. Sodeluj, vprašaj, svetuj in deli svoje izkušnje.

Natančno načrtuj!

Da boš lažje izpeljala, kar si si zadala, bodi natančna pri načrtovanju. Vedno si določi, kaj boš počela, kdaj in kje. Športne aktivnosti kombiniraj med seboj in teden bo zanimivejši. Drži se načrtovanega in se veseli vsakega napredka. Izberi si del dneva, ki ti najbolj ustreza, in okolje, ki je vzpodbudno. Vzpodbudno pa je lahko navijanje prijateljev, glasna glasba ali mirna narava. Poslušaj svoje telo in hvaležno ti bo!

Bodi realna!

Bodi realna! To je ena najbolj pomembnih stvari pri doseganju zadanih ciljev. Ne pričakuj, da bodo vse slabe navade pozabljene in premagane čez noč. Prve resne spremembe pričakuj po 60 dneh. Vključi ta podatek v svoje načrtovanje letošnje aktivne zime in rezultati bodo tukaj, preden se dobro zaveš.

Zjutraj, ko se zbudiš, izkoristi trenutek in si napiši načrt dnevnih aktivnosti. Zjutraj si spočita in pripravljena na vse. Čez dan že lahko najdeš kakšen izgovor, da bi se spet oprijela starih navad, da bi raje počivala, jedla, kadila. Dobro pomisli, kakšne bodo posledice, in naredi tako, kot je prav zate!

Urška Hafner