SP Petanka 2012: Boj Davida z Goljatom v Marseillu!

12. 10. 2012

Pred dnevi se je v francoskem Marseillu končalo Svetovno prvenstvo v petanki 2012, na katerem so pričakovano slavili domačini.

Pričakovano zato, ker je Francijo zastopala četverica zares vrhunskih (profesionalnih) igralcev petanke: Henri Lacroix, Philippe Suchaud, Bruno Le Boursicaud in Dylan Rocher, in pričakovano tudi zato, ker se je izbrana francoska vrsta kalila v sredini, ki je nad petanko več kot zgolj navdušena.

Igra, ki zasvoji in očara!

Igra petanke velja v Franciji za enega najbolj priljubljenih športov, množično pa jo igrajo tako mladi kot stari in tako moški kot ženske. Čeprav igre s kroglami poznamo še iz antike, se je francoska inačica iger s kroglami rodila 'šele' leta 1907 v mestu La Ciotat blizu Marseilla.

In čeprav je atraktivna igra s kroglami, ki zahteva znanje, natančnost, strategijo, koncentracijo in timsko delo, relativno hitro preplavila francoske parke, dvorišča in plaže, ji navkljub izjemni priljubljenosti francosko ministrstvo za šport vse do leta 2003 ni priznalo statusa vrhunskega športa.

A zdi se, da njeni popularnosti to zapoznelo priznanje ni škodilo.

V Franciji je danes licenciranih okoli 400.000 igralcev petanke, ki igra v barvah 6.200 petankarskih klubov, rekreativno petanko pa naj bi igralo kar 2.000.000 Francozov. Še več. Po nekaterih podatkih naj bi igro petanke v Franciji igralo vsaj enkrat letno kar 24.000.000 ljudi.

Prav Francozi so bili tudi tisti, ki so v zadnjih sto letih igro petanke ponesli in zasejali po celem svetu, kjer se je vedno in rada prijela.

zemljevid

Po podatkih iz leta 2009 naj bi bilo v svetovno zvezo petanke (FIPJP) vključenih 88 držav (čeravno naj bi bilo članic po nekaterih še nepreverjenih podatkih danes že 102) s 600.000 licenciranimi igralci in z okoli 40.000.000 rekreativnih igralcev s petih kontinentov, katerih reprezentance se vsake dve leti pomerijo v preciznem izbijanju in igri trojk na petankarskem svetovnem prvenstvu.

Zadnje takšno prvenstvo, ki ga je gostil prav francoski Marseille, se je pred dnevi končalo z vsefrancoskim rajanjem.

Med 4. in 7. oktobrom se je na prizorišču 46. svetovnega prvenstva tako pomerilo 192 igralcev tekmovalne petanke iz 48 držav - med njimi 26 iz Evrope, 9 iz Afrike, 6 iz Azije, 3 iz Amerike in 4 iz Oceanije.

Mala ekspedicija iz male države

In v Marseillu se je med drugim v teh dneh mudila tudi ekipa štirih igralcev, selektorja, njegovega pomočnika in šestih navijačev iz ene izmed najmanjših in najmlajših članic petankarske federacije - Slovenije.

Državice, v kateri razen 300 navdušencev iz trenutno ducata klubov, od katerih jih najstarejši obstaja komaj 12 let, večina njih pa je locirana v okolici Ljubljane in le peščica še na Štajerskem in Koroškem, praktično nihče ne ve, kaj to sploh je - petanka, in zato skoraj nihče ne bo vedel niti, da je letošnji posadki uspel tako željeni veliki met:

Medtem ko si lahko podrobnejši opis petkovega in sobotnega tekmovalnega dne preberete na povezavi Slovenija izpolnila zadani cilj, pa je slovenski četverici, ki so jo sestavljali Jože Skrbinek, Gregor Oprešnik, Gregor Sever in Klemen Podgoršek, uspelo še veliko več.

Potem ko so si z zmago nad reprezentanco Benina priborili mesto med najboljših 16, so jih v osmini finala pričakali Francozi - favoriti svetovnega prvenstva in nazadnje tudi aktualni svetovni prvaki.

Ker sta si slovenska in francoska reprezentanca stali iz oči v oči že na minulem evropskem in svetovnem prvenstvu, na katerih je našim fantom vedno uspelo iztržiti najmanj častno točko ali dve, medtem ko so tudi nekatere močnejše reprezentance rade ostajale z zavezano kravato (beri: na ničli), je bilo že v štartu jasno, da se s tekmo proti Francozom sodelovanje na prvenstvu izteka. Največ, kar so si fantje od dane tekme lahko želeli, je bilo, da bi se Francozom - kolikor je le mogoče - častno uprli, kar jim je nenazadnje tudi uspelo.

Trenutek, ko je Francija osupnila!

Že v prvem setu se je zgodil zares sanjski razplet.

Naj je priložnost za slovensko trojko omogočila zavest o premoči francoske ekipe ali pa ji je botroval zgolj izjemno težaven teren, ki je delal preglavice tudi najboljšim igralcem na prvenstvu, na tem mestu ni zares pomembno. Pomembno je to, da je mali David v prvem setu več kot kljuboval Goljatu in v prvem setu ne le povedel in tako rešil ničlo, temveč Goljatu zadal hud (a nikakor ne tudi usoden) udarec s t.i. petardo (5 od 6 možnih puntov). Še več. Kaj lahko bi Francozom zadali celo 'six-pack' (6 od 6 možnih puntov), a so fantje svojo zadnjo odigrano kroglo v setu odigrali modro (mali črni balinček bi z morebitnim trkom krogel kaj lahko zletel s svojega mesta, s čimer bi lahko nevarno pokvarili dotlej doseženo).

Francija je po pripovedovanju domačinov v bližini Palais des Sports, kjer so se odigrali boji svetovnega prvenstva v petanki, osupnila. Za trenutek se je zdelo, da je postalo mogoče tudi povsem nemogoče!

Že v naslednjem setu se je francoska trojka zbrala in povsem suvereno opravila z malim slovenskim presenečenjem.

Ker je vse francoske boje predvajala tudi francoska televizija, si boj Davida in Goljata lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Slovenska petankarska reprezentanca se ob tej priliki zahvaljuje svojim sponzorjem:

 

 

Več o petanki, petankarskih društvih in s petanko povezanimi aktivnostmi pa na naslednjih povezavah:

Napisala: Nataša Zupanc, fotografije: Rudi Bela

Značke: petanka