Z žongliranjem do boljšega fizičnega in psihičnega počutja #video

Z žongliranjem do boljšega fizičnega in psihičnega počutja #video (foto: Profimedia) Profimedia
22. 11. 2017

Reden trening žongliranja lahko izjemno pozitivno vpliva na posameznikovo psihofizično stanje. Kateri so ti pozitivni vplivi in kako se v 15 minutah naučiti preprostega žongliranja bo na posebnem seminarju v Ljubljani predstavil eden najboljših slovenskih žonglerjev Dejan Smolnikar.

Seminar bo potekal v soboto, 25. novembra 2017, ob 9.00, v centru Telodrom v Ljubljani (Kolarjeva 45 a).

Prijave na info@sportnaoprema.si. Cena seminarja je 36 EUR.

Vsak udeleženec prejme nekaj novega (znanje), igračo (tri žogice) in čokolado!

Ali ste vedeli?

  • Žongliranje lahko v zelo kratkem času poveča aktivnosti v možganih in pospeši rast malih sivih celic.
  • Žongliranje lahko pripravi osebo, da se bistveno bolj zaveda okolice.
  • Po določenem času rednega treninga lahko žongliranje bistveno zmanjša anksioznost.
  • Žongliranje je ena redkih aktivnosti, ki na neprisiljen način pomaga sinhrono uporabljati levo in desno stran telesa in na ta način povečuje motoričnost celotnega telesa.
  • Z rednih treningom žongliranja dosežemo ambidekstrijo oziroma stanje, kjer lahko leva in desna roka opravljata identično opravilo enako uspešno, poveča se povezava med vidno motorično koordinacijo, zaznavanje globine se izboljša, vzpostavi se nevromuskularno ravnovesje, zato se povečajo hitri refleksi, ki so popolnoma pod nadzorom. Tako se zelo poveča občutek prestrezanja žoge pri številnih športnih aktivnostih, na primer pri tenisu, odbojki, nogometu, konkretno se izboljša tudi občutek meta na koš.

Več o koristnih plateh žongliranja v videu:

Osnovno žongliranje lahko osvojite v 15 minuta

Na seminarju boste spoznali kratko zgodovino žongliranja in kaj sploh pomeni izraz žongliranje kot manipulacija objektov na različne načine. Najbolj pogosto je seveda žongliranje z žogicami, spoznali pa boste tudi diabolo, devil stick, boxe in še marsikaj drugega.

Žongliranje je znanost. Na seminarju boste tako izvedeli tudi, kako je možno izračunati ali je trik fizično izvedljiv ali ne. Pri tem vam bo v pomoč matematika, saj sta ritem in gibanje pri žongliranju matematično usklajena.

Na delavnici vam bo Dejan pokazal številne žonglerske vaje in dokazal, da se z dobrom učiteljem lahko naučite osnove žongliranja s tremi žogicami v samo 15 minutah.

Kdo je Dejan Smolnikar?

Kariero žongliranja je pričel leta 2003, ko je na projektu »Mladina Evrope na ulicah« na Koroškem spoznal skupino žonglerjev iz Ljubljane, ki so vodili žonglerske delavnice. Sam princip žongliranja mu je bil tako všeč, da je takrat postavil prvo slovensko žonglersko stran vesolc.net, na kateri je objavljal informacije o prednostih žongliranja ter načine, kako si lahko posameznik sam naredi žonglersko opremo.

Isto leto je v Mariboru spoznal podpredsednika evropske žonglerske zveze (EJA.net – European Juggling Association), ki ga je uvedel v svet žongliranja v svetovnem merilu ter pokazal, kako velik pomen ima žongliranje v tujini in kakšen vpliv ima žongliranje na ostale športe.

Leta 2005 je tudi sam postal član organizacijo EJA in v okviru tega pomagal organizirati 28. evropsko žonglersko konvencijo na Ptuju, na kateri se je zbralo več kot 5000 žonglerjev iz vsega sveta.

Leta 2007 je bil izbran v skupino 5 artistov iz Slovenije, ki so na cirkuškem balkanskem festivalu v Bruslju naredili spektakularno cirkuško predstavo z artisti iz vse Evrope ter poželi velik uspeh. Hkrati mu je bila dala možnost, da se uči in pridobiva izkušnje na najboljši cirkuški šoli v Evropi, ESAC v Bruslju.

Žongliranje je pričel poučevati v Mladinskem domu Jarše, kjer je delal z otroki s posebnimi potrebami in tam tudi v praksi spoznal pozitiven vpliv žongliranja na razvoj možganov.

Od 2007 do 2008 je obiskoval šolo uličnega gledališče Ana Desetnica, leta 2009 pa dokončal izobraževanje Klovn govori in v okviru tega spoznal svetovno znanega klovna Jango Edwardsa. Večkrat je nastopal tudi kot umetnik v Ambasadi Gavioli ter na festivalu Pivo in Cvetju kot ognjeni performer.

Dejan Smolnikar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri