Zabavno kurjenje kalorij

Zabavno kurjenje kalorij (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
14. 4. 2013

Če po treningu niste izčrpani do onemoglosti, to še ne pomeni, da niste naredili dovolj za svojo fit postavo. Rekreacija je lahko pravzaprav zelo zabavna. Tako zabavna, da še vedli ne boste, da je za vami odličen trening.

Zato (še posebno tistim, ki se težje spravite k rekreaciji, a bi bi vseeno radi kaj več naredili zase in za svoje zdravje) predlagamo, da poiščete zabavne različice. Ker aktivnost oziroma rekreacije ne boste jemali kot 'nujno zlo', kot trening in edini način, ki vas pripelje do želenih rezultatov, boste tudi dlje vztrajali. Ples je npr. odličen način, kako pokuriti nekaj kalorij.

Nekaj idej smo zbrali mi, za ostale pa predlagamo, da domišljii pustite prosto pot vi.

Hula-hooping

Hula-hooping ali hupkanje je vrtenje obroča, ki že dolgo ni več le otroška igra. Je pravzaprav odlična kardio vadba, s katero lahko zgradite vitalno in vzdržljivo telo ter izboljšate ravnotežje in koordinacijo. In je obenem zelo zabavna.

Presenečeni boste, kako bodo vaš pas, boki, zadnjica in stegna iz tedna v teden bolj napeti.

Za hupkanje boste potrebovali obroč, ki je nekoliko večji in težji od otroških in tistih, ki smo jih poznali nekoč, udobna oblačila in svojo najljubšo glasbo ob kateri se boste zavrteli.

Dobra stran hupkanja je tudi ta, da to lahko počnete notri ali na prostem, v skupini ali samostojno.

Prvi koraki hupkanja.

Ples ob drogu

Morda vam bo na začetku neprijetno. Sprehajali se boste okoli droga, se ga dotikali, vrteli, izražali svojo čutnost... Ne razmišljajte o plesu okoli droga kot o striptizu. Za tiste, ki se s tem ukvarjajo profesionalno, je to šport. Šport, v katerega vložijo veliko truda in ure in ure vaj.

Verjemite, ples ob drogu je odličen način, kako trenirati celo telo, hkrati pa se bo izboljšala tudi vaša samozavest.

Je aerobna vadba, ki poskrbi za učvrstitev predvsem zgornejga dela telesa, saj z rokami držite in dvigujete vso svojo težo.

Plezanje

Plezanje daje občutek svobode. Nekoč je veljalo za izjemno nevaren šport, danes pa imamo na voljo tudi umetne plezalne stene, na katerih lahko preizkusimo svoje vrline in se otresemo vsakodnevnih napetosti.

Ker je pri dvoranskem plezanju oziroma plezanju na umetni steni varnost večja od tiste pri plezanju na prostem in ker si lahko izberete tudi krajše smeri, saj so navadno na voljo različne težavnostne in starostne stopnje, se lahko v takšnem plezanju preizkusite tudi začetniki.

Plezanje je odlična anaerobna vadba, s katero boste okrepili celo telo, izboljšali ravnotežje, koordinacijo in v eni uri pokurili tudi do 800 kalorij. Kot da bi izvajali jogo na steni.

Pri tem uporabljate celo telo - noge za odrive, roke, da svoje telo dvignete in se premikate levo in desno proti vrhu. Uporabljali boste mišice, za katere še vedeli niste, da jih imate. S plezanjem pa okrepite tudi um.

Plezalne stene je mogoče najti po vsej Sloveniji. Pri nekaterih je mogoče najeti tudi osnovno plezalno opremo.

Ekipni športi

Če je kateri šport zabaven, potem je to zagotovo tisti, ki ga lahko počnete v družbi.

Samo pomislite, kaj ste najraje počeli kot otroci. Se igrali samostojno ali je bil bolj zabaven nogomet na sosedovi zelenici?

Poiščite ekipne rekreativne športe in se jim pridružite.

Rolanje

Super alernativa teku in odlična aerobna vadba, s katero boste lepo izoblikovali trebuh, zadnjico in noge. In v eni uri porabili od 300 do 800 kalorij. Odvisno od intenzivnosti.

Ja, na rolerjih se lahko imenitno zabavate in mimogrede poskrbite še za krepitev mišic, razvijate koordinacijo in poskrbite za povečanje telesne vzdržljivosti ter boljše počutje.

Poleg tega lahko rola vsa družina, zato je to hkrati tudi odlična družinska rekreacija. Na lepo sončno nedeljo za zapeljete do Bleda in se z rolerji podate okoli jezera. Ali pa na Obalo in se nadihate morskega zraka.